Yıl sonu bilançolar açıklanıyor. Vergi dairesine sunulan bilançolar sonrasında, bir kaç gün içinde bilançoların son halleri netleşmiş olur. Hemen sonrasında Mart sonuna kadar da şirketlerin genel kurul beklentileri devreye girer. Ancak, genel kurul beklentileri tüm borsanın genelinde değil de, hisse bazlı yeni hareket beklentileri ile sınırlı kalır. Kısa bir süre sonra bir süreliğine beklentiler bittiği için rehavete girebiliriz. Bu nedenle yakın vadeli BIST direnci olarak 87.116 ve 88.045 dirençlerini geçilmesi şimdilik zor seviyeler olarak görüyorum.
Bankaların mevcut grafiklerine bakınca, dediğim seviyelere doğru kısmi bir yükseliş daha olabilir ama, bunun üstünde bir beklenti için bu dirençlerin, özellikle de 88.045 seviyesinin yukarı geçilmesi gereklidir. 24 Şubat PPK toplantısında 50 baz puanın üstünde bir faiz indirimi olmaması halinde, 88.000 seviyelerinin geçilmesi zor olur. 100 baz puan ve üstünde bir indirim olursa o zaman BIST daha yukarıda bir seviyeyi deneyebilir. Ama yine de, şimdilik BIST'in zirvesini kıracak bir yükseliş beklemiyorum. Olası bir düşüş hareketinde ise, öncesinde de belirttiğim kabaca; 83.000 - 82.500 ve 80.820 gap boşluğu kapanış seviyeleri alt desteklerimiz olarak gözüküyorlar. Düşüş halinde ortamın bozulması nedeniyle belki gap boşluğunun da biraz altına kayma riski taşıyabiliriz.
Yunanistan Riski Sürüyor!
Yunanistan ile Euro grup arasında hala bir uzlaşı yapılamadı. Yakın bir sürede uzlaşma olmaması halinde Yunanistan'ı çok zor günler bekliyor. Uzlaşamama halinde olası riskleri yazdığım için tekrarlamıyorum. Ancak, bankacıların açıklamalarından, bu krizin de finansal akış açısından Türkiye'ye yaradığını duyuyoruz. Anlaşmazlık halinde zorda kalacak Çipras hükümetinin olası finansal tedbirlerinden korkan Yunanlı zenginlerin paralarını Türk bankalarına yolladıkları açıklamaları krizin bizim lehimize olan bir boyutunu gösteriyor. Yani derinleşecek bir Yunanistan krizi, bu ülkeden ülkemize para girişlerini daha da arttırabilir. Çok yakın zamanda bu konunun akıbeti belli olur.
Beklentilerin azaldığı bir döneme girdiğimiz için yeni öngörüler yapmaktan ziyade, açık öngörülerin gerçekleşmelerini takip ediyorum. Bir süre öngörülerimin azaldığını göreceksiniz. Bu şu demek; nakit olanların alımlarda hep kenarda en az % 50 nakit bırakmaya özen göstermeleri doğru bir davranış olur. Bir aydır yaşanan faiz - kur spekülasyonu ve brent petrol fiyatının yeniden kısmen yükselmesi Şubat enflasyonumuz için de olumsuz bir sonuç yaratmış olabilir. Bu nedenle 24 Şubat PPK toplantısında faizler konusu yine pas geçilirse, bu satış baskılarına neden olur tereddütündeyim!
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_