İçeride cari denge rakamları açıklanacak. Cari denge rakamlarında beklenti aylık -6.7 Milyar $, 12 aylık için -45.5 Myr $, 2015 için de açıklanacak rakamlara göre -37 Myr $ civarındadır. Gelecek verilerde iyileşmenin görülmesi piyasaları olumlu yönde destekleyeceği gibi, beklentilerden kötü gelecek veriler ise, olumsuz etki yaratacaktır. Düşen petrol fiyatları nedeniyle cari denge rakamlarındaki olumlu düşüşün sürmesini bekliyorum.
Dışarıdaki en önemli gündem ise, Yunanistan için toplanan Euro bölgesi maliye bakanları toplantısı olacaktır. Maliye bakanları toplantısından, Yunanistan'a ödemede ek süre, borç ya da faiz indirimi yapılır mı göreceğiz. Çıkacak kararlara göre AB&Yunanistan ilişkileri ciddi bir krize girebileceği gibi, bir süreliğine sakinleşebilir. Yunanistan'a verilecek yeni tavizler diğer borçlu ülkelere de örnek teşkil edeceği için, maliye bakanları mümkün olduğunca bu işe gönüllü olmayacaklardır. Ama ek bir taviz alamayan Yunanistan'ın Euro'dan çıkma kararı almaya kalkması da çok önemli sonuçlar doğurabilecek bir gelişme olduğu için, şimdiden toplantı sonucunu tahmin etmeye çalışmaktan ziyade, kararları görelim, onu yorumlayalım diyorum.
TCMB'nın Kadroları Ehil İse, Ehil Olmayan Kim?
E.Başçı sanırım AK Parti dönemindeki 3'ncü TCMB başkanıdır. Ama bakan Ali Babacan 12 yıllık iktidar döneminin ekonomiden sorumlu tek bakanıdır. Peki cari açık sorunu hala sürüyorsa, hala vergi adaleti yoksa, hala enflasyon ve yüksek faiz sorunu konuşuluyorsa, işsizlik ve yatırım eksikliği sürüyorsa, katma değerli üretim hala başarılamamışsa, Türkiye fason sanayiciliğin ötesine geçemediyse, ihracat rekoru kırdığımız otomobil gibi sektörlerde, ara mal ithalatı nedeniyle nette ithalatçılıktan kurtulamadıysak, ekonomi büyümeye başladığı zaman cari açık da aynı şekilde hemen büyümeye başlıyorsa, sayın Babacan'a göre TCMB'nın başında ehil bir kadro olduğuna göre, görevini tam yapamayan, yapısal reformları gerçekleştiremeyen, ekonomideki süregelen bu sorunları çözememiş olan kim o zaman? Bu sorunların çözülememiş olmasından sorumlu olan doğru kişiyi söyleseler de, biz de onu eleştirsek diyorum!
Dolar Kurunda Spekülasyon Yaşanıyor!
Zamanında altının onsu 1.900$ iken, nasıl 2.500$ - 3.000 $ olur deniyorsa, şu an için Dolar için 2.70 olur, 2.80 olur sözleri de aynı tarz söylemlerdir. Bence Dolar kurunda manipülatif söylemlerle bu seviyeler görülecek olursa da, sonrasında kurlarda yeniden ciddi geri dönüşler olacaktır. Burada amaç, yüksek kurlarla yüksek faize, düşük BIST'e erişmek spekülasyonudur. Düşüncemde haklıysam bu seviyelerin üzerinde Dolar'a yatırım yapanlar, ortam yatışınca zararı da tanıyacaklardır!
BIST'in Gap Seviyesi Kapanmak Üzere!
BIST için uzun zamandan beri dikkat çektiğim 80.820 gap boşluğunun kapanmasına çok yaklaştık. Ben yaşanan düşüşü teknik bir düzeltme olarak tanımlamayı sürdürüyorum. Gap kapanışı seviyesi civarlarının uygun alım seviyeleri olacağı görüşümü de koruyorum. Alımlar bu seviyeden önce de başlayabilir, biraz altına kayıp da başlayabilir. Bu nedenle alım düşünen yatırımcıların kademeli alımı tercih etmeleri doğru olacaktır. Böyle ortamlarda tam nokta seviye tespiti çok kolay değildir. Yani 82.500 seviyesi görülürse bu seviyeden itibaren gap seviyesine doğru, hatta bu seviyenin biraz altında 79.000 civarlarını görme riski göz önünde tutularak alımlar yapılabilir. Petrol fiyatlarının 70$ seviyesinin altında kalması halinde, Türkiye için büyük risk yoktur. Kurlardaki artış spekülasyon, BIST'deki düşüş ise düzeltmedir görüşündeyim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_