Etkili Olabilecek Dış Gelişmeler!

06.02.2015 09:02
  •  A 

        Bugün 15:30'da ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri gelecek. Tarım dışı istihdam beklentisi 230 bin kişi. Verinin bu rakamda ve üstünde gelmesi FED faiz artışı stresini yükseltebilir. Aynı şekilde işsizlik seviyesinin de % 5 ve altına gerilemesi aynı stresi yükseltecek diğer bir gelişmedir.  Ama bu iki verinin beklentilerin altında kalması ise Dolar ve parite üzerindeki baskıları azaltacaktır. Aynı şekilde FED'in faiz artışına başlama süresini öteleyecektir.

         FED faiz artışı konusu çok da korkulduğu gibi başlamayabilir. Çünkü değerlenen Dolar'ın ABD dış ticaretine olumsuz etkileri de görülmeye başladı. İhracat rakamları olumsuz gelişmeler gösteriyor. Eğer sert ve hızlı bir faiz artışı yapmaya kalkarsa, dış ticaret dengesine etkisi çok daha olumsuz olur. Bu nedenle ben FED faiz artışı bu sene başlasa da, düşük oranlı ve uzun süreye yayılacağı için, bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri çok sarsmayacaktır. Bu nedenle bizim asıl izlememiz gereken gelişme petrol fiyatları olmalıdır diye düşünüyorum.

        AB - Yunanistan İlişkileri Geriliyor!
        Seçimlerden çok havalı çıkan Çipras hükümeti dış borçlarla yüzleşiyor. IMF ve AB liderleri ile yapılan görüşmelerde hiç bir uzlaşma yok. Hatta borçların toplamı, faizi ve süreleri konusunda ayak direyen Yunanistan için ECB tarafından bir tedbir devreye alınarak sertleşme başladı! Yunan bankalarının çöp statüsündeki Yunan tahvillerini teminat göstererek likiditeye ulaşması engellendi. Bu durum Yunan bankalarının likidite bulma maliyetlerini hem arttıracak, hem de likidite bulmalarını zorlaştıracaktır. Kısacası Çipras'ın makul taleplerde bulunacak şekilde ayakları yere basmazsa, Yunanistan'da çok ciddi bir kriz çıkması kaçınılmaz olur. Yunan seçimleri esnasında dile getirdiğim gibi, AB ile uzlaşma olmadı diye Euro'dan çıkmaya kalkarlarsa, bu durumda yaşanacak çalkantı hem Drahmi'yi, hem de Euro'yu vuracaktır. Tabii bu süreç esnasında AB piyasalarında da değişik dalgalanmalar görülebilir. Şu an AB'de dolaşımda olan nakit para, kendisine adres olarak özellikle Almanya borsası Dax'ı seçiyor. Bu durum da bana göre Dax'ı daha da şişirmiş oluyor. Bu riskin özellikle altını çizmek istiyorum.

        BIST'in Düzeltmesi Sürüyor
        Düne ait beklenti yazımda olası düzeltmenin sürmesi halinde BIST'in inebileceği seviyeleri yazmıştım. Bugün gelecek ABD verilerinin beklentileri aşması düzeltmeyi derinleştirebilir. Ama veriler beklentilerden kötü gelirse, bu takdirde Dolar'ın ateşi biraz sönerken, BIST'e alım geldiğini görebiliriz. Dolar'ın ateşi biraz söner dedim, çünkü Dolar ateşinin nedeni TCMB faiz indirimi belirsizliği ve gerilimleridir. Henüz bu belirsizlik bitmediği için, Dolar ateşi de azalsa da, 24 Şubat PPK toplantısına kadar yanmaya devam edecektir.  
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.02.2015
    09:10

    BIST için Aralık ayından beri bir düzeltme beklerken, düşen petrol fiyatlarının desteği, FED'in olası faiz kararını öteleyecek, ya da düşük oranlı artışlar yapacak beklentisi, ECB'nin yeni parasal genişleme kararı nedeniyle bu beklentimiz yeterince gerçekleşmeden yükselişimizi sürdürmüştük. Ortaya ç... Devamı »

  • 04.02.2015
    08:47

    Ocak enflasyonunda TCMB başkanının faiz indirimi için şart koştuğu % 1'lik düşüş gerçekleşmeyip, düşüş oranı % 0.93'te kalınca, TCMB olağan üstü toplantı yok dedi. İşte aradaki % 0.07'lik eksik iyileşme nedeniyle dün BIST düşüşünü yaşadık. Yani panik yapılacak bir durum olmadığını bilmenizi isterim.... Devamı »

  • 03.02.2015
    11:22

    TCMB Başkanı Görevinde Kalmalı Mıdır? Ben kişisel görüşüm olarak ''Hayır'' diyorum! Bana göre TCMB başkanı görev süresince başarısız olmuştur. Önceki faiz kararlarında da benzer yanlışlıklarla piyasaları alt üst etmişti. Durduk yerde yaptığı erken toplantı yapıp, faiz indirimi kararı alabil... Devamı »

  • 03.02.2015
    08:51

    TCMB başkanı Erdem Başcı'nın yaptığı sürpriz açıklama nedeniyle saat 10:00'da açıklanacak olan Ocak enflasyonu faizler ve piyasa için çok önemli bir veri durumuna geldi. Eğer açıklanacak Ocak enflasyonunda yeni bir faiz indirimi yapmaya imkan verecek bir düşüş görülürse (Bana göre % 1 ve üzerinde ya... Devamı »

  • 02.02.2015
    09:06

    Siyasiler uzun zamandır faiz indir baskısı yaparken TCMB bu baskılara zaten kulak tıkamış durumdaydı. Son yapılan PPK toplantısında da beklentinin çok altında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmış ve devamının gelip gelmeyeceği için bir sonraki olağan PPK toplantı tarihi olan 24 Şubat'a iş bırak... Devamı »