Faiz Tartışmaları Düzeltme Yaşatıyor!

05.02.2015 09:10
  •  A 

           BIST için Aralık ayından beri bir düzeltme beklerken, düşen petrol fiyatlarının desteği, FED'in olası faiz kararını öteleyecek, ya da düşük oranlı artışlar yapacak beklentisi, ECB'nin yeni parasal genişleme kararı nedeniyle bu beklentimiz yeterince gerçekleşmeden yükselişimizi sürdürmüştük. Ortaya çıkan faiz indirimi beklentisi de, başta bankalar olmak üzere BIST'i hep dinamik tutmuştu. Ama normalde 24 Şubat'ta olacak olan PPK toplantısında yeni faiz indirimi olacak mıdır diye beklerken, TCMB başkanının aniden yarattığı ekstra beklenti nedeniyle, erken faiz indirimi yapılacak diye yukarıdan satarım düşüncesi ile alınan banka hisseleri, PPK zamanında toplanacak denince geri verilmeye başlandı. Üstüne dün cumhurbaşkanımızın TCMB'nın bağımsızlığı ile ilgili söylediği sözler ortamın daha da gerilmesine, kurların fırlayıp, BIST'in de yeni bir düşüş yaşamasına neden oldu. 

           Bu tarz gerilim ortamlarında bu düşüşler çok doğaldır. Aslına çok daha önce beklediğimiz ama bir türlü olmayan düzeltmeyi yapmamız için bahanemiz ortaya çıkmış oldu. Lütfen ''http://borsaanalizci.com/gunluk_beklenti/goster/ilginc-celiskiler-yasiyoruz-1697'' başlıklı 12/01/2015 tarihli yazımı bir kez daha dikkatlice okuyunuz. Yazıdaki düzeltme beklentimi göreceksiniz. O tarihte bu düzeltme olsaydı, BIST 87.000 civarında olduğu için moralleri daha az bozmuş olacaktı. Ama arada ortaya çıkan faiz indirimi beklentileri, FED ve ECB gelişmeleri nedeniyle  91.700'leri gördük. Şimdi daha yüksek seviyeden bu düşüşü yaşadığımız için moral etkisi daha kötü oluyor. Düşüşler panik ve karamsarlık yaratıyor. Ama o yazımı yazdığım tarihte hepiniz hatırlayın ki yazının sonunda; ''Önemli bir uyarı daha yapmak istiyorum. BIST yükselmek konusunda ısrarını sürdürürse, ben bunun bir yere kadar olabileceğini ama en fazla 92.000- 93.000'ler görüldükten sonra( en fazla diyorum, olmayabilir de!), yaptığı yükselişi fazlası ile geri verecek bir düzeltme yaşanacağını öngörüyorum. Fakat eğer düzeltme sürecine girerse arada 84.618'de bollinger desteği olsa da, gap kapanış seviyesi olarak 80.820'nin bulunduğuna dikkat çekmek isterim!''  diyerek şu anki seviyelerin bile daha altına dikkat çekiyorduk. O zaman bu yazıyı okuyan sizler tedirgin değildiniz. Ama şimdi görüyorum ki, hepinizde önemli bir tedirginlik var. Ama aslında yaşanan, hepimizin beklediği bir düzeltme. Sadece arada yaratılan ekstra beklentilerle, bu düzeltmenin başlayacağı seviye daha yüksek bir BIST seviyesine denk geldi. Ama zaten kırmızı renkle gösterdiğim kısmı okuduğunuzda, böyle bir yükselişle 92.000-93.000'ler görülürse, fazlası ile bunu geri vereceğimizi beklediğimi yazmışım. Sizler de okumuştunuz. Yani eğer o gün bu düşüncem sizleri çok fazla tedirgin etmediyse, bu gün de o yazımda verdiğim seviyelere kadar düşecek olursak çok fazla tedirgin etmesin. Bunun bir teknik düzeltme olduğunu bilelim. 

           Eğer TCMB ekstra indirim yapsaydı, bu düzeltmeyi belki de yeni bir BIST rekoru kırdıktan sonra yine yaşayacaktık. Sebep o zaman faiz kavgası değil de, belki Yunanistan krizi olacaktı. Ya da FED'in söyleyeceği bir söz.

            BIST'in Düzeltmesi Ne Kadar Olur?
            İçinde bulunduğumuz iç dış gerilimler nedeniyle yaşanırsa, en fazla yukarıda dikkat çektiğim 12 Ocak tarihli yazımdaki düzeltme beklentileri ile sınırlı bir düzeltme olur diye düşünüyorum. Yani en kötümser düzeltme beklentisi seviyem yazıda da görülen 80.820 gap seviyesi olur. Ama sakın yanlış anlaşılmasın! Bu seviyeye kadar arada bir çok destek seviyesi mevcut. Sıralı olarak bu desteklerin her birinden tepki gelip yukarı dönebiliriz. Çünkü bence faiz beklentisi daha da güçlenmiştir. Birkaç gündür yükseliş yaşayan petrol yeniden gevşiyor. Petrolün ateşinin düşmesi, Şubat enflasyonun da düşmesine neden olabilir. Bu da 24 Şubat faiz indirimi beklentimizi korumamıza neden olur. O yüzden en kötüsü dediğim gap seviyesine gelmeden destek bularak yukarı dönmeyi bekliyorum. Destek-Direnç Tablosunda teknik seviyeleri paylaşacağım.

           Yunanistan - AB Gerilimi Var!
           Çipras ile AB yetkilileri arasında gerilim başlıyor. İlk sinyali ECB verdi. Yunan devlet tahvillerine tavır koydu. Bu gerilimin Avrupa borsalarında düzeltmelere yol açması bekleniyor. Ama zaten ekstra rekor kıran Dax gibi borsalarda bir düzeltme yaşanması çok normal bir gelişme olur. Yunanistan'ın uzlaşmaya varmaması halinde neler olabileceğini Yunanistan seçimi öncesinde yazmıştım.          
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.02.2015
    08:47

    Ocak enflasyonunda TCMB başkanının faiz indirimi için şart koştuğu % 1'lik düşüş gerçekleşmeyip, düşüş oranı % 0.93'te kalınca, TCMB olağan üstü toplantı yok dedi. İşte aradaki % 0.07'lik eksik iyileşme nedeniyle dün BIST düşüşünü yaşadık. Yani panik yapılacak bir durum olmadığını bilmenizi isterim.... Devamı »

  • 03.02.2015
    11:22

    TCMB Başkanı Görevinde Kalmalı Mıdır? Ben kişisel görüşüm olarak ''Hayır'' diyorum! Bana göre TCMB başkanı görev süresince başarısız olmuştur. Önceki faiz kararlarında da benzer yanlışlıklarla piyasaları alt üst etmişti. Durduk yerde yaptığı erken toplantı yapıp, faiz indirimi kararı alabil... Devamı »

  • 03.02.2015
    08:51

    TCMB başkanı Erdem Başcı'nın yaptığı sürpriz açıklama nedeniyle saat 10:00'da açıklanacak olan Ocak enflasyonu faizler ve piyasa için çok önemli bir veri durumuna geldi. Eğer açıklanacak Ocak enflasyonunda yeni bir faiz indirimi yapmaya imkan verecek bir düşüş görülürse (Bana göre % 1 ve üzerinde ya... Devamı »

  • 02.02.2015
    09:06

    Siyasiler uzun zamandır faiz indir baskısı yaparken TCMB bu baskılara zaten kulak tıkamış durumdaydı. Son yapılan PPK toplantısında da beklentinin çok altında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmış ve devamının gelip gelmeyeceği için bir sonraki olağan PPK toplantı tarihi olan 24 Şubat'a iş bırak... Devamı »

  • 30.01.2015
    08:49

    Birkaç gün evvel Euro 2,60 ve Dolar da 2,27 idi. Biz ne diyorduk; ihracatımızı Euro ile yaptığımız için bu durum Türkiye için rekabet sorunu yaşatır. FED faiz artışı süreci öteleniyor, Petrol fiyatlarının düşmesi avantaj yaratıyor ve ECB çok ciddi bir yeni parasal genişleme paketi açıkladı. Bir de b... Devamı »