Algılarınızı Yönettirmeyin!

30.01.2015 08:49
  •  A 

           Birkaç gün evvel Euro 2,60 ve Dolar da 2,27 idi. Biz ne diyorduk; ihracatımızı Euro ile yaptığımız için bu durum Türkiye için rekabet sorunu yaşatır. FED faiz artışı süreci öteleniyor, Petrol fiyatlarının düşmesi avantaj yaratıyor ve ECB çok ciddi bir yeni parasal genişleme paketi açıkladı. Bir de bunların yanında ECB, İsviçre, Danimarka gibi ülkeler eksi faize geçtiler ve eksi faiz oranlarını daha da yükselttiler. Demek ki Avrupa'da para çıkışı gibi bir korku yok. Öyleyse bu ortamda TCMB kesinlikle en az 200 baz puan toplamında bir faiz indirimi yapmalıdır. Bu ortamın yarattığı fırsatı kullanmalıdır diye yazıyorduk. Bu indirimi aynı zamanda düşen Euro'yu durdurmak ve dövizi kısmen yukarı çekmek için yapmalıdır diye de ekleme yapıyorduk. 

          Peki ne oldu? TCMB önce sadece 50 baz puanlık bir indirim yaptı. Ama ne değiştiyse bir hafta sonra Ocak enflasyonu çok düşerse PPK'yı 4 Şubat'ta olağan üstü toplayarak 24 Şubat'ı beklemeden yeni değerlendirmelerimizi yapabiliriz dedi. Piyasa da bunu, eğer bu açıklama yapıldıysa ve bu çağrı olursa TCMB bu sefer en az 75-100 puan, hatta daha da üstünde faiz indirimi yapabilir diye yorumladı. Peki biz faiz indirimlerine gerekçelerden biri için düşen kurlara set çekmek için bile yapılmalı diye yazmıyor muyduk? O zaman aynen bu durumun yansımaları yaşanırken neden panikleniyor? İşte bunun nedeni algı yönetimidir!

         TCMB başkanı Başçı'nın beklenmeyen anda bir anda bu tip açıklama yapması piyasalarda spekülasyon yaratmıştır. Döviz hızlı tepki verirken, BIST de doğal olarak düzeltme yapıyor. Her ikisi de çok normal. BIST bir düzeltme yapsın da yeni alım fırsatı oluşsun diye düşünmüyor muyduk? İşte bu düşündüğümüz oluyor. Kısacası bu yaşananlara korkmaya gerek yok diye düşünüyorum. Dün yazdığım bekleni yazımda da BIST'in bu düzeltmesine ve destek seviyelerine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Beklediğimiz gelişmeler yaşanırken korkuyorsak bu bir çelişki olur.

         Dün yazdığım ''Kur Riski BIST'e Satış Getirir Mi?'' başlıklı yazımın detaylarını bir kez daha dikkatlice okuyunuz. Kurlarda yaşanan yükselişin kalıcı olmasını beklemiyorum. Olası faiz indirimi 100 baz puan veya daha üstünde bir oranda olursa Dolar 2,42'yi geçip 2,48 ve 2,52 civarlarını da görebilir. İndirim oranı daha düşük kalırsa gördüğümüz 2,42 yakın vadeli direnç olur. Her iki ihtimalde de ben kurların yeniden düşeceğine inanıyorum. Yani 2,50 olur mu dediğimiz Dolar, TCMB benim beklediğim faiz indirimlerini yapsa da, daha sonra yeniden 2,30'lu seviyelere inecektir diye bekliyorum. 

         Şu an dış borsalara bakınca, Dow dün belirttiğim destek seviyesinden yine yukarı tepki verdi. Dax kısmen gevşeyip yeniden yükseldi ve son direncini geçerse yeni bir yükseliş daha yaşayabilir. Danimarka ek faiz indirimi yaparak eksi faize geçti. FED toplantısından sabır çıktı. Altında aynen beklediğim ve VIOP öngörülerimde satış öngörüsünde bulunduğum seviyelere uygun bir düşüş yaşanıyor. Anlayacağınız bizim kendi özelimiz dışında piyasalarda ekstra bir bozulma ya da risk yok. O zaman bence BIST'in bu düşüşünü düzeltme olarak görmeli ve alım fırsatı olarak kullanmalı diye düşünüyorum. Ancak, beklediğim oranda bir faiz indirimi yaşanır ve BIST yeni rekorları görürse, ondan sonra da hep temkinli durmaya dikkat edelim. Bazı hisseler pozitif ayrışsa da, yıl sonu bilançoları sonrasında dönemsel bir düzeltmenin yaşanmasının da normal bir gelişme olacağını bilelim. 

         Beklediklerimiz olunca şaşırıyorsak, başkalarının algılarımızı etkilemesine imkan veriyoruz demektir! Lütfen algılarınıza sahip çıkın.  

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.01.2015
    09:04

    FED Sabır Dedi! Dün toplantı sonuçları açıklanan ABD merkez bankası FED kararlarından yine faiz artışı için sabır gösterecekleri kararı çıktı. Güçlü büyüme ve istihdam artışına dikkat çeken FED, ekstra etkenlerle geçici olarak düşen enflasyonun bir süre sonra yeniden önemli gördükleri %... Devamı »

  • 28.01.2015
    08:47

    FED Toplantısından Ne Kararlar Çıkacak? Bugün dünya için önemli olan merkez bankası haberi, FED'in dün başlayıp bu akşam bitecek olan toplantısından çıkacak olan kararlar olacaktır. Piyasalar bu toplantıdan bir faiz artışı programı çıkacak mı diye bakacaktır. Gerçekten de bu konu tüm dünya... Devamı »

  • 27.01.2015
    08:59

    Syriza kazandığı zaman Yunanistan ile AB arasında kriz çıkacaktır. Eğer Syriza kazanırsa piyasaları bozar korkuları gerçekleşmedi. Yunanistan seçimlerini radikal söylemli lider Tsipras (okunuşu Çipras) kazandı. Ama ilk anda gelen kısmi kar realizasyonları sonrasında AB gedenlinde ve BIST'de yükseliş... Devamı »

  • 26.01.2015
    09:05

    Yaşanan derin finansal kriz Yunan halkını yeni siyasi arayışa itti. AB dayatmalarını yok sayacağını, ücretleri artıracağını söyleyen genç lider Aleksiz Tsipras radikal solun iktidara gelmesini sağlamış oldu. Şimdi AB için belirsiz bir dönem var. Bu nedenle AB borsalarında kısmi bir kâr realizasyonla... Devamı »

  • 23.01.2015
    08:39

    ECB FED'in Yolunu İzledi! Hatırlarsanız ECB daha önceki parasal genişleme kararlarında sadece bankalara yönelik kredi operasyonu yapıyordu. Yani bankalara gelin size istediğiniz kadar düşük faizle uzun vadeli kredi vereyim diyordu. O tarihteki yazılarımı okuyanlarınız, benim bu şekildeki pa... Devamı »