Yaşanan derin finansal kriz Yunan halkını yeni siyasi arayışa itti. AB dayatmalarını yok sayacağını, ücretleri artıracağını söyleyen genç lider Aleksiz Tsipras radikal solun iktidara gelmesini sağlamış oldu. Şimdi AB için belirsiz bir dönem var. Bu nedenle AB borsalarında kısmi bir kâr realizasyonları yaşanmasını bekliyorum. Yunanistan-AB arasındaki belirsizliğin şekillenmesine göre borsalar ve parite oynamalarını görürüz.
Tsipras AB ile uzlaşmadan Yunanistan'ı ayakta tutamaz. Yunanistan sanayisi olan bir ülke değil. Eğer AB'ye kafa tutar ve anlaşmalara uymama konusunda diretirse. Yunanistan çok büyük bir finansal kriz yaşar. Hele ki, Euro'dan çıkıyorum derse, o zaman Drahmi inanılmaz değersiz bir para olarak, Yunanistan'ın varlıklarının yabancılara satışının önünü açar. Halkı daha da fakirleşir. Bankalarının batışlarına şahit oluruz. Kısacası Syriza lideri dediklerinin hepsini öyle dediği gibi yapamaz görüşündeyim. Bu sözleri AB ile yeni pazarlık yapmak için sarf ettiği düşüncesindeyim. Bu nedenle bu kriz bir süre sonra atlatılacaktır kanaatindeyim. Ama yine de bilinmez. Eğer gerçekten Tsipras dediklerini yapmaya kalkarsa, o zaman Yunanistan Euro'dan da AB'den de ayrılmak ya da atılmak durumunda kalabilir. Böyle bir süreçte AB bankalarından da sıkıntı çekenler olur. AB için ekstra bir kriz olacak bu durum AB'nin bir süre çalkalanmasına neden olur. Ama AB Yunanistan krizi ile batmaz. Kısa süre sonrasında bu krizi aşar.
Ben Tsipras'ın Euro'dan ve AB'den çıkmayı farklı bir sebeple daha göze alacağını düşünmüyorum! Yunanistan Euro ve AB'den çıkmaya kalkarsa, bu durumda, Türkiye AB içinde Yunanistan'a karşı güçlenir. Bunun sonuçları Yunan politikalarını daha derin etkileyecek gelişmeler yaratır. Tsipras AB ile yapacağı pazarlığı ve kavgayı büyüttüğü takdirde Türkiye'nin bu kavgadan fayda edeceğini düşünerek, fazla büyütmeden uzlaşma yolunu bulacaktır. Ben bir Türk olarak keşke tam bir kavga yapsalar, AB yıllardır bize yaptığı hatalarla yüzleşse diyorum. Ama böyle bir beklentim yok.
Kısacası Yunanistan seçimleri AB bölgesinde bir dalgalanma yaratacaktır. Paritenin Euro aleyhine gelişmesine ve AB borsalarının da kâr realizasyonlarına neden olması çok doğal bir sonuç olur. Bu dalgalanmanın ve realizasyonların boyutu ve süresi Tsipras'ın tavrına göre değişecektir.
Peki Yunanistan Krizi BIST İçin de Büyük Bir Risk Midir?
Kesinlikle hayır. Tamam, dışarıda borsa düşüşleri yaşanırsa, ya da yaşanacak diye BIST de kısmi düşüşler yaşayabilir. Ama Türkiye yaşanan gelişmelerde değişik faydalar gördüğü için, farklı bir durumdadır. Petrol fiyatları yeniden düşmeye başlıyor. ECB yeni likidite kararı açıkladı. Euro kuru hızlı bir düşüş yaşıyor. Euro'nun değer kaybı ihracat avantajımızı olumsuz etkileyen bir gelişme. Tüm bunlar nedeniyle TCMB önümüzdeki günlerde kaçınılmaz bir şekilde yeni faiz indirimleri yapmak zorunda kalacaktır.
Yeni faiz indirimleri bankaların karlarını artırır. Ancak kurların artışı da bir sınırda kalmalıdır. Çünkü artan kurlar da, yurt dışından alınmış olan sendikasyon kredilerinin maliyetini artıracağı için, bankaların karlarının azalmasına neden olur. Ancak dışarıdaki bol ve düşük faizli para nedeniyle yeni bir faiz indirimi yapsak, bunun kurlardaki yansımasının yine de sınırlı kalacağını ve kurların yükseldiği seviyelerden sonrasında kısmen geri geleceğini düşünüyorum. Bu nedenle TCMB yeni bir faiz indirimi yapar beklentisi ile, Yunanistan nedeniyle yaşanacak BIST düzeltmesi sınırlı kalır ve özellikle bankalarda yeni alım fırsatları yaratabilir. Olası teknik destek-dirençleri az sonra paylaşacağım. Dediğim gibi, eğer BIST düzeltme yaparsa ki kısmen yapacaktır. Bu düzeltmeden korkmayınız. Ben Türkiye'nin durumunu çok farklı görüyorum. Türkiye pozitif ayrışmaya devam edecektir.
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_