Bir süredir bazı merkez bankalarının aldıkları ve alacakları kararlar gündemi belirliyorlar. Salı günü bizim merkez bankamız 50 baz puanlık bana göre de yetersiz ve piyasalardaki gerçekleşmelerin çok uzağında bir indirimle sırasını savmıştı. Bugün ise sırada Avrupa Merkez Bankası var. ECB 14:45'te aldığı yeni bir parasal karar varsa onu açıklayacak. 15:30'da da ECB başkanı M.Draghi ekranların karşısına geçip, neyi neden yaptıklarını basına açıklayıp, soruları cevaplayacak.
Daha öncesinde yeni bir varlık alımı paketi ilan edebileceklerini dile getiren ECB nedeniyle piyasalarda ECB'nin devlet ve banka tahvillerini almak için bir paket ilanı yapacakları bekleniyor. Benim bu konuda Almanya'nın muhalefetinden çekindiğimi, Yunanistan seçim sonuçları belirsizliği varken, öncelikle bu belirsizliğinin netleşmesini bekleyeceklerini düşünüyorum.
Dün bir ara BIST % 1 artıda iken, Dax ve Dow endekslerinde % 1'ler civarında ciddi düşüşler yaşanıyordu. Sonra piyasalara ECB'nin bugün alacağı kararlar ile ilgili bir bilgi düştü. Eğer doğru ise, ECB'nin aylık 50 Milyar Euro varlık alımı yapacağı söylentisi yayıldı. Hatta iki söylentiden de bahsedebiliriz. Her ikisinde de aylık 50 Milyar'lık varlık alımı yapılacağı, bir söylentiye göre bunun bir yıl, diğer söylentiye göre ise iki yıl sürecek bir alım olacağı yönündeydi. Yani 600 Milyar Euro ile 1 Trilyon Euro'nun üzerinde olabilecek bir büyüklükten bahsediliyor. Bu beklentilerin ne kadar gerçek ve hangisinin doğru olduğunu bugün ECB söyleyecek. Ancak dün bu söylentiler öncesinde Dax gibi borsalarda yaşanan düşüşlere bakılırsa, eğer ECB beklentileri karşılayamazsa Avrupa borsalarında hızlı bir realizasyon görebiliriz. Şartlı ve 500 Milyar Euro'nun altında kalacak bir paket ilanı halinde borsa realizasyonlarını görebiliriz. Ama rakam daha büyük bir paketi içerirse, o zaman özellikle Almanya Dax endeksinin 10.500 civarına doğru bir yükseliş daha yaşadığını görebiliriz. Hemen söyleyeyim ki, bu yükselişlerin içi sadece likidite olarak doludur ama, borsada işlem gören şirketlerin bilançoları açısından gerçekçi değil, zorlama bir yükseliştir diye düşünüyorum.
ECB Kararlarının BIST'e Etkisi Nasıl Olur?
ECB'den piyasalara yeni ve büyük bir likidite daha çıkacak olursa, bu durum Türkiye'ye fon akışı olacağı yönünde beklenti yaratır. Bu beklenti faizlerin daha da indirilmesi konusundaki baskıyı arttırır. Bu beklenti nedeniyle bankalarımızdaki yükselişler devam eder. Bankalar yükselirse de, BIST endeksi de sıralı olarak 90.350 - 91.200 - 91.628 ve 93.000 hedeflerine yönelebilir. Zaten diğer ülke borsalarına göre pozitif ayrışmak isteyen bir BIST varken, ECB de para bolluğu yaratacak olursa, pozitif ayrışmamız daha da güçlenir.
Yok eğer ECB 500 Milyar Euro'nun altında kalacak bir paket açıklar, bunun başlama vadesini sonraki aylara bırakıp, bir takım şartlar ileri sürerse, o zaman dışarıda borsa realizasyonu görebiliriz. Bu realizasyonların etkisi ile BIST de fazla ilerleyemeden kâr satışlarına takılabilir. Ancak bir süredir yazdığım gibi, petrol fiyatları 60, hatta 70 $'ı geçmediği takdirde, BIST'in yaşayacağı düzeltmeler daha sınırlı kalıp, düşüşler yeni alım fırsatları olarak kullanılır.
Daha fazla konuşmayıp, sözü ECB'ye bırakalım diyorum. Destek-Direnç Tablomuzda olası teknik ihtimalleri paylaştım.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_