Petrol varil fiyatının 110 $ olduğu günlerde TCMB'nın faiz indirimi yapması halinde döviz kurlarınında yaşanacak artış nedeniyle cari açığımızı olumsuz etkileyeceğini, enerji faturalarının artması nedeniyle enflasyonist bir baskı yaratacağını ve böyle bir süreçte FED faiz artışı da gelirse, ciddi bir sermaye çıkışı riski olacağını düşündüğüm için bu indirimin risklerine dikkat çekiyordum. FED'in de her şekilde faiz artışını yapacağını yazıyordum.
Şimdi ise, % 58 üstünde düşen petrol fiyatı nedeniyle şartlar değişmiş durumda. Bu denli düşen petrol fiyatları tüm gelişmiş ekonomilerin enerji faturalarını, enflasyonlarını düşürüyor. Ülkelere çok ciddi tasarruf imkanı yaratıyor. Böyle olunca da, enflasyon seviyesi daha da düşen ABD merkez bankası FED'in yapacağını beklediğim faiz artış oranı düşük kalacak ve olası artışlar petrol fiyatlarının bu denli düşük kalmayı sürdürmesi ya da daha da düşmesi halinde daha uzun vadeye yayılacaktır.
Türkiye karşısına çıkan bu fırsatı faiz indirimi için kullanmalıdır. TCMB kesinlikle faiz inirimi yapmalıdır. Bu ortamda yapacağı faiz indirimi nedeniyle kurlarda öncesinde bir yükseliş yaşanabilir. Ama yaşanacak yükselişin maliyeti, düşen petrol fiyatlarının yarattığı tasarruf imkanı sayesinde toplam cari açığımızın düşemesine mani olacak boyutta olmaz. 48 $'a inmiş petrol fiyatı sayesinde, aynı anda FED faiz artışını başlatsa da TCMB faiz indirimi yapabilir. Eğer bu ortamda bile TCMB faiz indirimi yapmazsa, ben TL'nin ekstra değerlenebileceğini, Dolar kurunun 2,20'lere doğru inebileceğini düşünüyorum. Bu ihtimalin riski daha büyüktür. Düşük faiz ve gerçekçikur politikası ile doğrudan yatırımlar ve üretim teşvik edilmeli, yapısal reformlar düşük faiz ile desteklenmelidir.
İsviçre de Bizim Yanımızda!
Bu ortamda ECB tahvil alımı yaparak piyasaya yeniden likidite vermeye hazırlanıyor. Bunun etkilerini gören İsviçre Merkez Bankası euro/frank paritesi için uyguladığı 1,20 alt fiyat desteğini kaldırma kararı aldı. Aynı zamanda da faizleri düşürerek % -0,75'e indirdi. Bu şok kararlar gelişmiş ülke piyasalarında büyük bir çalkantı yaşanıyor. AB bölgesinde daha da bollaşması beklenenen para kendisine borsaları ve altını hedef yaptı. Dax 10.032 seviyesine çıktı. Altın 1.260$'ı aştı.
Güvenli Liman Arayışı Başladı!
Düşen petrolün ülkelerin enflasyonlarını ve faizlerini yeniden düşürmesi nedeniyle, özellikle ECB'nin varlık alımına başlayacağını söylemesi ile, sermaye yeniden kendisine güvenli limanlar aramaya başladı. İlk hedef Dolar ve altın ve AB borsaları oldu. Ben Dolar'ın güvenli liman olacağına katlıyorum. Borsaların kısmen katılıyorum. Ama altın için kesinlikle bu düşüncede değilim. 2009'daki güvenli liman arayışı ile bugünkü güvenli liman arayışı aynı değil. O tarihte ABD çöküyor, Dolar değer kaybedecek, AB dağılacak, eruo kalkacak mı kokuları ile altın alınıyordu. Oysa şimdi bu korkular yok. Düşen petrol fiyatlarının da desteği ile ABD'de başlamış olan büyüme trendinin, bir süre sonra AB bölgesine de yansımasını bekliyorum. Demek ki, 2009'da beklenen ekonomiler küçülecek korkularının yerine, ekenomiler büyüyecek hatta uzun süre büyüyecek beklentileri gelmiş durumda. O zaman altında yaşanacak yükselişler satış fırsatları yaratacaktır. Bu yükselişler yaratılan spekülasyonun etkileridir. Ben altında bu ve üstünde yaşanacak yükselişler halinde devamında yeniden düşüşlerin başlamasını, FED faiz artışı ile de bu düşüşlerin artmasını bekliyorum. Altın artık güvenli liman değildir.
Peki BIST?
Bana göre artık TCMB'nın faiz indirimi kaçınılmazdır. Hatta olası indirim oranı da yüksek olabilir. Ben en az 75-100 puanlık bir idirimle başlanmasını doğru buluyorum. Etkileri izlenerek, devamının gelebileceğini düşünüyorum. Bu düşüncem doğru çıkarsa banka hisselerine olan ilgi sürecektir. Düşüşler kısa süreli olup yeniden bankalar destekli BIST yükselişleri görmeyi bekliyorum. 90.000'li seviyeler önümüzdeki ilk hedeflerimiz olabilir.
ABD ve AB borsalarının seviyelerini uzun süredir yaşanan düşük faiz ve bol likidite nedeniyle zaten olması gerekenin üstünde seviyeler olarak görüyordum. Ama BIST için aynı fikirde değildim. Yine aynı düşünüyorum. Türkiye yapmaya başladığı ve planladığı alt yapı projelerine daha kolay finansman bulma imkanına sahip olmuştur. Petrol 60 $ seviyesinin ne denli altında ve ne kadar uzun süre kalırsa, Türkiye ve BIST pozitif ayrışma sürecine girebilir. Olası faiz indirimi ile kurlarımızda yükseliş sınırlı bu ortamda sınırlı kalır ve bir süre sonra yeniden TL'nin değerlendiğini görebiliriz.
Amaaa eğer bu fırsat ortamında bile TCMB faiz indirimi yapmazsa, o takdirde banka hisselerindeyaşanacak düşüşlerle BIST'in de iyi bir düzeltme yaptığını görürüz. Bakalım neler olacak yaşayıp göreceğiz. Ben düşüşlerden çok korkmayın demeye devam ediyorum.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_