Brent petrol 64 $'a düştüğünde, Rusya'da ticaret yapan şirketlerimiz için sıkıntılar yaratacağı söylenmiş ve Rusya'da iş yapan borsada yer alan-almayan şirketlerimiz olumsuz tepkilere sahne olmuştu. Petrol şu an 49,00$ seviyesinde. Fitch Rusya'nın notunu düşürdü. Ama öncesinde 64,00$'da Rusya riski için düşmüş olan hisselerin fiyatları şu an 64,00 $'daki fiyatlarının daha da üstüne çıktılar. Bu bir çelişki!
ABD için tarım dışı istihdam beklentilerin yine üstünde geldi. FED tutanaklarında faiz artışı için enflasyonun artmasının beklenmeyeceği ifadesi var. Ama öncesinde faiz artış sinyalleri BIST'i düşürürken, şu an ciddi bir realize gelmediği gibi, yükselmek isteyen bir BIST görüyoruz ki, bu da bir çelişki!
ECB 500 Milyar Euro'lur yeni bir tahvil alımı programının adını vermişken, şimdi yapılan açıklamalara bakınca, böyle bir tahvil alımı için henüz erken olduğunu söyleyen yetkilileri görüyoruz. Yunanistan seçimleri sonrasında Syriza seçilirse euro'dan çıkma riskleri varken bence de 500 Milyar Euro'luk tahvil alımı programını başlatmak erken. Öncelikle Yunanistan konusundaki gelişmelerin akıbeti görülmeli. ECB'nin farklı açıklamaları da bir çelişki!
Türkiye'de büyümede düşüş yaşanıyor. Bu ortamda yine de banka hisseleri alınıyorsa sebebi TCMB'nın faiz indirimi beklentisi olması lazım. Öncesinde faiz indirimi yaşanan anlarda döviz kurlarında yükseliş baskılarını görürdük. Oysa şimdi kurlarda düşüş yaşanıyor. Peki hem TCMB faiz indirimi yapar, hem de kurlar düşer mi? Mevcut kur seviyeleri için(Usd; 2,2880, Euro; 2,7165) bu soruya cevabım hayır olur. O zaman kurlar neden düştü? TCMB faiz indirmeyecek görüşü mü hakim oldu? Öyleyse banka hisseleri neden dinamik durmaya devam ediyor? Önemli ve tehlikeli bir çelişki?
ABD tarım dışı istihdam verileri iyi gelince, ilk andaki tepkiler sonrasında Dow ve Dax endekslerinde önemli realizasyonlar yaşandı. Bu normal iken, BIST bire bir bu borsalar gibi davanmadı. Gördüğü seviyelere göre kısmen realizasyon yaşadı ama düzeltme anlamında bir realizasyon yaşanmadı. Kısacası BIST yine diğer borsalara göre olumlu ayrışma yaşadı. Tamam petrol fiyatları düştükçe Türkiye'nin lehine bir durum oluşuyor ama, bu şekilde bire bir ayrışarak olumlu bir yansıma acaba biraz fazla cesurca mı oluyor diye tereddüt ediyorum.
Gördüğünüz gibi, önceki kıyaslamalarıyla daha da sayabileceğim bir çok çelişkili görüntüler yaşıyoruz. Eğer bu görüntülere rağmen, Türkiye ve BIST pozitif ayrışmaya devam ederse, o zaman Türkiye'nin artık daha bağımsız değerlendirilmesi gerektiğine ikna olmamız gerekecek. Ama ben şimdilik bu kadar olumlu düşünmek için erken diye düşünüyorum. Yatırımcıların düzeltme öncesi teknik bir tuzağa çekiliyor olmasından korkuyorum. O nedenle yoğurdu üfleyerek yemeye özen gösterelim diyorum. Temkinli olmanın zararı olmaz. Kaçırdığınız kâr olur, ama kaybettiğiniz paranız olur!! Yine de teknik olarak 87.000 üzerinde kalınması halinde sırası ile 88.000 - 88.326 - 88.926 - 89.111- 91.628....(09/01 destek-direnç tablosunda görebilirsiniz) hedeflerine yönelebiliriz. Ancak 87.000 seviyesi aşağıya kırılırsa, o zaman da 86.911 - 85.574 - 84.922 diye sıralı desteklere doğru düşüşler görülebilir.
Önemli bir uyarı daha yapmak istiyorum. BIST yükselmek konusunda ısrarını sürdürürse, ben bunun bir yere kadar olabileceğini ama en fazla 92.000- 93.000'ler görüldükten sonra( en fazla diyorum, olmayabilir de!), yaptığı yükselişi fazlası ile geri verecek bir düzeltme yaşanacağını öngörüyorum. Fakat eğer düzeltme sürecine girerse arada 84.618'de bollinger desteği olsa da, gap kapanış seviyesi olarak 80.820'nin bulunduğuna dikkat çekmek isterim!
Karışık bir süreç yaşıyoruz. Bakalım akıbeti yaşayıp göreceğiz. Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_