ABD ve Avrupa borsalarında ciddi düzeltmeler ve kâr realizasyonları yaşanırken, BIST adeta yurt dışını takmadan dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Dün de böyle bir gün yaşadık. 87.048 direncinin çok yakınında kapattık. Yakın tarihli ve düne ait beklenti yazılarımda bu direnci şimdilik kırmasını beklemediğimi biliyorsunuz. Eğer bir - iki gün içinde bu direnç yukarı kırılamazsa BIST'de de kar satışları gelecektir diye bekliyorum.
Ancak, her zaman yaptığım gibi, kişisel görüşlerimin yanı sıra teknik analiz gereklerini de belirtmek istiyorum. Eğer 87.048 olan yakın ve bana göre güçlü olan bu direnç yukarı kırılırsa, BIST'in hızla ve sırası ile 88.000 - 88.926 - 89.111 - 91.628 hedeflerine doğru hızlandığına şahit olabiliriz. Ancak dediğim gibi, ben dışarıdaki düzeltme görüntülerine rağmen, sadece BIST'in bu yükselişi yapmasını biraz zor ve riskli görüyorum. Her an yabancının kar satışlarının gelebileceği çekincesine sahibim.
Peki mantığı bir kenara koyarsak, böyle durumlarda teknik olarak yapılması gereken nedir? BIST'in direnç seviyelerinde kar realizasyonu yapıp, eğer BIST direncini kırarsa sonrasında yeniden tekniği uygun hisseleri almak daha doğru bir karardır. Ama yine de çok kararsız kalanlar için bir yöntem daha olabilir, o da eldeki hisselerin yarısını satıp kalan yarısını taşımak olabilir. Böylece dirençler kırılırsa, elinizde tuttuğunuz hisselerinizi daha üst hedeflerden satma imkanını korumuş olursunuz. Yok eğer, BIST direncini geçemezse, bu takdirde de dirençlerde sattığınız kısım kadar kâr ralizasyonu yapmış, o oran kadar nakite çıkmış olur ve olası düşüşten sattığınız kısım kadar korunmuş olursunuz. Karar sizin yani.
FED Tutanakları Açıklanacak!
Bugün FED tutanaklarını göreceğiz. Kayda değer süreden sabırlı süreye dönüş sonrasında, FED'in devamındaki düşüncesini anlamaya çalışacağız. Eğer tutanaklarda faiz artışının süresinin yakın olacağını gösteren bir ibare görülürse bu durum borsalara ek satış getirebilir. Ama faiz için sabır gösterilecek sürenin uzayabileceği ibareleri görülürse, bu takdirde borsalarda yeniden alımlara şahit olabiliriz.
Peki BIST'in Tek Başına Yükseliş İçin Gerekçeleri Var Mı?
Bu soruya ''Hayır'' demek mümkün değil. Aslında dışarıda FED ile ilgili riskler olmasa ve petrolün Rusya kaynaklı riskleri nedeniyle ekstra sorunlardan korkmasak, mevcut ortamda Türkiye'nin lehine işleyen bir sürecin içindeyiz diyebiliriz. Petrol fiyatları 50$'a indi. Türkiye'nin en önemli sorunu cari açık için süper bir gelişme. Düşen enerji maliyetleri nedeniyle enflasyonda düşüş yaşanıyor olması da ayrı bir pozitif gelişme. Sadece bu durumlar bile BIST'in yükselmesine yeter. Bu gelişmeler nedeniyle TCMB'nın olası faiz indirim beklentisinin güçlenmesi de bu durumu destekleyen bir başka pozitif durum.
Ama işleri iye giden ABD nedeniyle FED riski yüksek. Yunanistan seçimlerinin yarattığı riskler nedeniyle Avrupa için karışık ve yeni sıkıntılı bir süreç yaşanabilir. Düşen petrol fiyatları Rusya'da ciddi finansal krizler yaratabilir. Aynı zamanda ABD'li kayaç gazı üreten bazı şirketlerde iflas haberlerinin geldiğine de şahit olabiliriz. Rusya'nın finansal krize girmesi, hatta iflas riski ile karşı karşıya kalması, Rusya ile Ruble üzerinden ticaret yapan bir çok şirketimizi ciddi zora sokabilir.
Böyle bir ortamın riskleri nedeniyle sadece BIST tek başına diğer borsalardan ayrışarak yükselişini sürdürecektir beklentisi biraz fazla iyimserlik, ya da riskleri hafife almak anlamına gelebilir. Bizde işler iyi olmasına rağmen, dışarıdaki risklerin arttığını gören yabancı fonlar bir anda satış yapabilecekleri, yükselmiş bir piyasada kâr realizasyonuna gitmeyi tercih edebilirler. Yabancı satışları gelirse, sonrasında buna sebep bulmak çok kolay olacağı gibi, BIST'te sattıklarını alttan yerine koymaları da kolay olur. Satışlar artınca nasıl paniklendiğini artık hepiniz biliyorsunuz.
Kısacası ben ortamı riskli görüyorum. Yükselişleri satış fırsatı olarak görüp, nakit izlemeye geçmek daha tedbirli bir davranış olur görüşündeyim. Ama size yukarıda alternatif davranış biçimlerini de anlattım. Artık sizler kendi risk algınıza göre tercihlerinizi yaparsınız. Yükselmek için de, düşmek için de fazlası ile gerekçemiz var. Hangisi olursa, izahını yapmak yorumcular için kolay olacaktır. Eğer sadece BIST bu ortamda yükselişine devam eder ve 90.000'li rakamları görürse, bu takdirde yabancı satışlarının daha sert ve kalıcı olacağı görüşündeyim.
Â
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_