BIST Borsalara Kafa Tutuyor!

07.01.2015 09:00
  •  A 

           ABD ve Avrupa borsalarında ciddi düzeltmeler ve kâr realizasyonları yaÅŸanırken, BIST adeta yurt dışını takmadan dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Dün de böyle bir gün yaÅŸadık. 87.048 direncinin çok yakınında kapattık. Yakın tarihli ve düne ait beklenti yazılarımda bu direnci ÅŸimdilik kırmasını beklemediÄŸimi biliyorsunuz. EÄŸer bir - iki gün içinde bu direnç yukarı kırılamazsa BIST'de de kar satışları gelecektir diye bekliyorum.

           Ancak, her zaman yaptığım gibi, kiÅŸisel görüşlerimin yanı sıra teknik analiz gereklerini de belirtmek istiyorum. EÄŸer 87.048 olan yakın ve bana göre güçlü olan bu direnç yukarı kırılırsa, BIST'in hızla ve sırası ile 88.000 - 88.926 - 89.111 - 91.628 hedeflerine doÄŸru hızlandığına ÅŸahit olabiliriz. Ancak dediÄŸim gibi, ben dışarıdaki düzeltme görüntülerine raÄŸmen, sadece BIST'in bu yükseliÅŸi yapmasını biraz zor ve riskli görüyorum. Her an yabancının kar satışlarının gelebileceÄŸi çekincesine sahibim.

           Peki mantığı bir kenara koyarsak, böyle durumlarda teknik olarak yapılması gereken nedir? BIST'in direnç seviyelerinde kar realizasyonu yapıp, eÄŸer BIST direncini kırarsa sonrasında yeniden tekniÄŸi uygun hisseleri almak daha doÄŸru bir karardır. Ama yine de çok kararsız kalanlar için bir yöntem daha olabilir, o da eldeki hisselerin yarısını satıp kalan yarısını taşımak olabilir. Böylece dirençler kırılırsa, elinizde tuttuÄŸunuz hisselerinizi daha üst hedeflerden satma imkanını korumuÅŸ olursunuz. Yok eÄŸer, BIST direncini geçemezse, bu takdirde de dirençlerde sattığınız kısım kadar kâr ralizasyonu yapmış, o oran kadar nakite çıkmış olur ve olası düşüşten sattığınız kısım kadar korunmuÅŸ olursunuz. Karar sizin yani. 

          FED Tutanakları Açıklanacak!
          Bugün FED tutanaklarını göreceÄŸiz. Kayda deÄŸer süreden sabırlı süreye dönüş sonrasında, FED'in devamındaki düşüncesini anlamaya çalışacağız. EÄŸer tutanaklarda faiz artışının süresinin yakın olacağını gösteren bir ibare görülürse bu durum borsalara ek satış getirebilir. Ama faiz için sabır gösterilecek sürenin uzayabileceÄŸi ibareleri görülürse, bu takdirde borsalarda yeniden alımlara ÅŸahit olabiliriz. 

         Peki BIST'in Tek Başına YükseliÅŸ İçin Gerekçeleri Var Mı?
         Bu soruya ''Hayır'' demek mümkün deÄŸil. Aslında dışarıda FED ile ilgili riskler olmasa ve petrolün Rusya kaynaklı riskleri nedeniyle ekstra sorunlardan korkmasak, mevcut ortamda Türkiye'nin lehine iÅŸleyen bir sürecin içindeyiz diyebiliriz. Petrol fiyatları 50$'a indi. Türkiye'nin en önemli sorunu cari açık için süper bir geliÅŸme. Düşen enerji maliyetleri nedeniyle enflasyonda düşüş yaÅŸanıyor olması da ayrı bir pozitif geliÅŸme. Sadece bu durumlar bile BIST'in yükselmesine yeter. Bu geliÅŸmeler nedeniyle TCMB'nın olası faiz indirim beklentisinin güçlenmesi de bu durumu destekleyen bir baÅŸka pozitif durum.

         Ama iÅŸleri iye giden ABD nedeniyle FED riski yüksek. Yunanistan seçimlerinin yarattığı riskler nedeniyle Avrupa için karışık ve yeni sıkıntılı bir süreç yaÅŸanabilir. Düşen petrol fiyatları Rusya'da ciddi finansal krizler yaratabilir. Aynı zamanda ABD'li kayaç gazı üreten bazı ÅŸirketlerde iflas haberlerinin geldiÄŸine de ÅŸahit olabiliriz. Rusya'nın finansal krize girmesi, hatta iflas riski ile karşı karşıya kalması, Rusya ile Ruble üzerinden ticaret yapan bir çok ÅŸirketimizi ciddi zora sokabilir. 

         Böyle bir ortamın riskleri nedeniyle sadece BIST tek başına diÄŸer borsalardan ayrışarak yükseliÅŸini sürdürecektir beklentisi biraz fazla iyimserlik, ya da riskleri hafife almak anlamına gelebilir. Bizde iÅŸler iyi olmasına raÄŸmen, dışarıdaki risklerin arttığını gören yabancı fonlar bir anda satış yapabilecekleri, yükselmiÅŸ bir piyasada kâr realizasyonuna gitmeyi tercih edebilirler. Yabancı satışları gelirse, sonrasında buna sebep bulmak çok kolay olacağı gibi, BIST'te sattıklarını alttan yerine koymaları da kolay olur. Satışlar artınca nasıl paniklendiÄŸini artık hepiniz biliyorsunuz.

         Kısacası ben ortamı riskli görüyorum. YükseliÅŸleri satış fırsatı olarak görüp, nakit izlemeye geçmek daha tedbirli bir davranış olur görüşündeyim. Ama size yukarıda alternatif davranış biçimlerini de anlattım. Artık sizler kendi risk algınıza göre tercihlerinizi yaparsınız. Yükselmek için de, düşmek için de fazlası ile gerekçemiz var. Hangisi olursa, izahını yapmak yorumcular için kolay olacaktır. EÄŸer sadece BIST bu ortamda yükseliÅŸine devam eder ve 90.000'li rakamları görürse, bu takdirde yabancı satışlarının daha sert ve kalıcı olacağı görüşündeyim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.01.2015
    09:11

    19/12/2014 ''BIST ve Dax'da Riskli Gap'ler Oluştu!'' 23/12/2014 ''Borsaları Bekleyen Olası Teknik risklere Dikkat!'' Yukarıda başlıklarını verdiğim beklenti yazılarımda, borsalarda oluşan bazı teknik risklere dikkat çekmiştim. Yılın başı ile birlikte gelişmiş borsalarda düzeltm... Devamı »

  • 05.01.2015
    09:29

    2015'in ilk işlem günü Geçtiğimiz Cuma günüydü ama tek gün olmasından ötürü asıl bugün yeni yıla başlıyoruz demek daha doğru olur. Aralık ayının başından beri olası riklere dikkat çektim, Gap boşlukları ve olası ikili tepe risklerini yazdım. Yıl sonları hisselerin yüksek olmasının nedenlerini yazara... Devamı »

  • 02.01.2015
    08:58

    ''Yıl Sonu Endeksleri Neden Yüksek Olur?'' yazımı bir kez daha okuyunuz. Bu yazının içeriğinde de göreceğiniz sebeplerden dolayı yıla düşerek başlama riskimizin yüksek olduğunu bilmenizi isterim. Cuma günü bankalarda,özellikle de ısctr'de yüksek kapanışlar yapıldığını görüyorsunuz. Yılın ilk gününde... Devamı »

  • 30.12.2014
    09:30

    Brent petrol yeniden düşmeye başlayarak 57,00$ seviyesini gördü. Brent petrol fiyatlarının bu şekilde düşmesi devamında doğal gaz fiyatlarını da aşağıya çekecektir. Enerji fiyatlarında yaşanan ve devam edecek gibi görülen bu düşüş, Türkiye'nin cari açığını aşağıya çekiyor. Bu nedenle hemen diyebilir... Devamı »

  • 29.12.2014
    08:49

    Yabancıların Noel tatilleri bitti ve borsalara döndüler. Cuma günü borsa endekslerinin yıl sonlarında neden yüksek olduğu konusunda görüşlerimi yazdım. O yazımın içeriğine uygun olarak Çarşamba seansı kapanana kadar ekstra işlem hacimleri yaşamamız mümkün. Çünkü bir taraf porföylerinin değerini yüks... Devamı »