BIST'İn Pozitif Ayrışması Sürer Mi?

06.01.2015 09:11
  •  A 

        19/12/2014 ''BIST ve Dax'da Riskli Gap'ler Oluştu!''

        23/12/2014 ''Borsaları Bekleyen Olası Teknik risklere Dikkat!'' 

        Yukarıda başlıklarını verdiğim beklenti yazılarımda, borsalarda oluşan bazı teknik risklere dikkat çekmiştim. Yılın başı ile birlikte gelişmiş borsalarda düzeltmelerin başladığını görüyoruz. Dün Dax'da yaşanan düşüş esnasında Dax'ın 19/12/2014 tarihinde dikkat çektiğim gap seviyesi kapandı. Şimdi gelişmiş borsalar için önemli risk, ikili tepe tekniklerinin oluşup oluşmayacağı olacaktır. Dow için ikili tepeden bahsedebilmek için, 17.069 seviyesi aşağıya kırılmalıdır. Şu an için Dow bir düzeltme yaşıyor olsa da,  stochastic seviyeleri alıma uygun düzeylere indiği için, 17.069'a gelmeden ara desteklerden yukarı tepkiler verebilir. 

         Dax için konuşursak, gap boşluğu kapandı. Dax'ın ikili tepe riskinin oluşması için ise, 9.300 ya da 9.200 gibi seviyelerin aşağıya kırılması lazım. Ama Dax şu an için 9450 civarında bir bollinger desteğine sahip. Dünkü düşüş sonrasında bu destekten alım tepkisi gelebilir. Ama eğer verdiğim destek de aşağıya kırılırsa, o zaman teknik olarak ikili tepe formasyonunun tetiklenmesiyle yeniden satışların arttığına şahit olabiliriz. 

        Gelelim BIST'e!
        Bırakın gelişmiş borsaları da BIST'den bahsedin diyor olabilirsiniz. Ama bahsettiğimiz borsalar dünyanın gelişmiş borsaları. Onları göz ardı etmek çok doğru olmaz. Hatırlarsanız, yazımın başında verdiğim önceki yazılarımda BIST'in de 80.820'ye denk gelen gap'inden bahsetmiştim. Dax dün gap'ini kapattı. O yazımda dikkat çektiğim bazı hisseler de gap'lerini kapattılar. Ama BIST tam tersi bir yükseliş ayrışması yaşıyor. 

        Düşen petrol fiyatları cari açığımızı düşürdüğü gibi, aynı zamanda enerji maliyetlerini düşürdüğü için, enflasyonumuzun da düşmesine yarıyor. Dün gelen Aralık ayı enflasyonu beklenenden de iyi gelerek eksi görüntü verince, BIST bundan olumlu etkilendi. Enflasyonun düşmesi nedeniyle TCMB'nın faiz indirimi yapacağı beklentileri bu pozitif ayrışmaya neden oluyor. 

        Peki gerçekten de TCMB faiz indirimi yapar mı? Aynı zamanda ABD verilerinin de iyi geliyor olması, FED'in faiz artışı riskini artırıyor. Bence TCMB'nın faiz indirimi konusunda elini bu risk bağlıyor. Ancak, düşen petrol fiyatlarının etkisinin Ocak ve Şubat ayı enflasyonlarında daha da netleşmesini bekliyorum. Bu nedenle, eğer gerçekten düşündüğüm gibi enflasyon daha da hızlanarak düşecek olursa, bu takdirde TCMB'nın faiz indirimine gittiğini görebiliriz. İşte bu beklenti özellikle banka hisselerine olan ilgiyi sıcak tutuyor. Bankaların etkisi ile BIST de yüksek seyrederek, dış borsalardan ayrışıyor. 

         Ben BIST için 87.000 direncini yine de önemli bir direnç olarak görüyorum. Dışarıdaki borsa düzeltmelerinden tamamen ayrışarak 87.000 direncini kırıp da daha üst hedeflere yönelmesi için şimdilik erken diye düşünüyorum. Bu nedenle http://borsaanalizci.com/gunluk_beklenti/goster/borsalari-bekleyen-olasi-teknik-risklere-dikkat-1685    linkini paylaştığım beklenti yazımda da dikkat çektiğim gibi BIST'in 87.000'leri geçemeyip de kar satışları gelirse düzeltme yaşayabiliriz görüşündeyim. Ancak, bu benim görüşüm. İşin teknik yanını da söylemek gerekirse, eğer 87.000 direnci yukarı kırılırsa, bu takdirde de hızla 88.000-88.900 ve daha üstündeki seviyelere doğru hızlanabiliriz. Olası teknik seviyeleri Destek-Direnç tablomuzda daha detaylı görebilirsiniz.

        Algılar şu an yukarıya zorluyor ama, satışlar gelirse hemen ters algı baskılarının da başlayacağını unutmayınız. 60 kusur Dolar'a düşen petrol fiyatının Rusya için yarattığı riskler ileri sürülerek, bu durumun bizim için de önemli riskler yarattığı anlatılıyordu. Oysa şimdi petrol 52 Dolar'a inmiş durumda. Yani 60 küsur Dolar'da Rusya için olan riskin daha fazlası şu an için mevcut. Tabii Rusya ile ticareti yüksek olan şirketlerimiz için de aynı durum söz konusu. Kısacası ben bu pozitif ayrışmanın çok sürmeyeceği görüşündeyim. Lütfen dikkatli olunuz.  


    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.01.2015
    09:29

    2015'in ilk işlem günü Geçtiğimiz Cuma günüydü ama tek gün olmasından ötürü asıl bugün yeni yıla başlıyoruz demek daha doğru olur. Aralık ayının başından beri olası riklere dikkat çektim, Gap boşlukları ve olası ikili tepe risklerini yazdım. Yıl sonları hisselerin yüksek olmasının nedenlerini yazara... Devamı »

  • 02.01.2015
    08:58

    ''Yıl Sonu Endeksleri Neden Yüksek Olur?'' yazımı bir kez daha okuyunuz. Bu yazının içeriğinde de göreceğiniz sebeplerden dolayı yıla düşerek başlama riskimizin yüksek olduğunu bilmenizi isterim. Cuma günü bankalarda,özellikle de ısctr'de yüksek kapanışlar yapıldığını görüyorsunuz. Yılın ilk gününde... Devamı »

  • 30.12.2014
    09:30

    Brent petrol yeniden düşmeye başlayarak 57,00$ seviyesini gördü. Brent petrol fiyatlarının bu şekilde düşmesi devamında doğal gaz fiyatlarını da aşağıya çekecektir. Enerji fiyatlarında yaşanan ve devam edecek gibi görülen bu düşüş, Türkiye'nin cari açığını aşağıya çekiyor. Bu nedenle hemen diyebilir... Devamı »

  • 29.12.2014
    08:49

    Yabancıların Noel tatilleri bitti ve borsalara döndüler. Cuma günü borsa endekslerinin yıl sonlarında neden yüksek olduğu konusunda görüşlerimi yazdım. O yazımın içeriğine uygun olarak Çarşamba seansı kapanana kadar ekstra işlem hacimleri yaşamamız mümkün. Çünkü bir taraf porföylerinin değerini yüks... Devamı »

  • 26.12.2014
    09:22

    Genelde yıl sonlarında kesin bir kural olmamakla birlikte borsa endeksleri yüksek olur. Çünkü borsaların asıl büyük yatırımcıları kendi bağımsız parasını yöneten bireysel yatırımcılar değil, orta ve büyük fonları yöneten ulusal ve uluslar arası fonlardır. Bu fonlar özel fonlar olabileceği gibi, devl... Devamı »