Yeni Yılın Gerçek İşlemleri Başlıyor!

05.01.2015 09:29
  •  A 

        2015'in ilk işlem günü Geçtiğimiz Cuma günüydü ama tek gün olmasından ötürü asıl bugün yeni yıla başlıyoruz demek daha doğru olur. Aralık ayının başından beri olası riklere dikkat çektim, Gap boşlukları ve olası ikili tepe risklerini yazdım. Yıl sonları hisselerin yüksek olmasının nedenlerini yazarak, yeni yıl başlangıçlarında düşüş risklerinin yüksek olacağı hakkındaki görüşlerimi belirtmiştim. Bu görüşlerimi koruyorum. 

        TCMB Döviz Zorunlu Karşılıklarını Yükseltti!
        TCMB hafta sonu sürprizi yaparak döviz cinsi zorunlu karşılıkları yükseltti. Kısa vadeli döviz borçlanmalarında(bir yıl) karşılık oranlarını daha yüksek tutarak, döviz borçlanmalarının daha uzun vadeli olmasını teşvik edici bir ayarlama yaptı. Bu ayarlama ile yaklaşık 3.2 Milyar Dolar'lık bir rezerv artışı imkanı bulacak ama, piyasaya vereceği döviz göz önünde tutulursa, netteki rezerv artışı 1 Milyar Dolar civarında olacak. Yani çok büyük bir rezerv artışı sağlayan bir gelişme değil. Ancak bankaların faiz yükünü arttıracak bir gelişme olduğunu söyleyebilirim. Olası kur risklerine karşılık alınmış bir karar. Ama bu kararı çok daha önce almış olsaydı daha yararlı olurdu. Biraz geç kalmış bir karar.

        Aralık Enflasyon Verisi Açıklanacak.
        Ben asıl Ocak ve Şubat enflasyon verilerini daha önemli görüyorum. Aralık enflasyon verisi enflasyonda düşme sinyali verebilir ama asıl, Ocak-Şubat verisi ile enflasyondaki düşmeyi daha net görebiliriz görüşündeyim. 

        Haftanın En Önemli Verisi ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Olacaktır!
        Arada FED tutanaklarını, Ocak ayının bugün ve yarın olacak ihalelerini göreceğiz. Ama bana göre en önemli veri Cuma günü gelecek olan ABD tarım dışı istihdam verisi olacaktır görüşündeyim. Tarım dışı istihdam FED faiz artışı ile ilgili baskıların daha da artıp-artmayacağı konusunda önemli sinyal verebilir.

        A-B-C-D Grubu Hisse Sınıflandırmaları!
        Dolaşımdaki hisse paylarının büyüklüğüne göre hisseler dört gruba ayrılmış. Amaç, dolaşımdaki düşük paylar nedeniyle hisselerde manipülasyona mani olmak. Kısmen faydalı ama, sadece dolaşımdaki payların karşılığına bakarak sınıflandırmanın yapılması riske mani değil. Hatta dolaşımdaki payları çok yüksek olan ama bana göre riski çok daha yüksek olan bazı hisseleri A grubunda göstermesi ile daha riskli sonuçlara neden olabilir!

         Misal İşkur gibi hisselerde dolaşımdaki paylarının hacmi çok düşük diye, manipülasyon, her türlü spekülasyon yapılabilir. Ama ilgili hisse yine de A grubunda neredeyse % 100'e yakın dolaşım payları olan bazı hisselere göre daha az risklidir görüşündeyim! Halka açık ve işlem gören şirketler için daha fazla konuşmak doğru olmaz. Siz benim ne demek istediğimi anlamaya çalışın diyorum. Yani esas olan sadece dolaşımdaki payların hacmi değildir. Şirketin, öz kaynak riski en önemlilerinden birisidir diye düşünüyorum. Öz kaynak riski olmadığı halde, dolaşımdaki paylarının çok düşük olması nedeniyle, hisselerinin her türlü manipülatif ya da spekülatif düşüncelere açık olduğu şirketlerde çok daha farklı tebdirler uygulanabilir.

        Bu gruplandırmanın ne gibi etkisi olur? AB gruplarında bir sıkıntı yok ama C ve özellikle D grubuna giren hisselerde kredili işlem ve açığa satış yok. Özellikle kredinin olmaması ilgili hisselerde ilk anda satış baskılarına neden olacaktır ki, bazılarında zaten bu durum gerçekleşmiş. D grubuna girenlerde ise brüt takas tedbiri de uygulamaya geçirilmiş. Kıasacası ilgi alanınız A ve B grubu hisseler olsun diyelim ki, olası risklerden biraz uzak durursunuz.

        Hisse Bazlı Yükselişler Yine de Olacaktır!
        Yıl sonu bilançosu ile birlikte sermaye artışları, temettüler, yüksek bedelsiz ihtimalleri gündeme gelir. Bu nedenle bazı hisselerde bu tip beklentiler nedeniyle endeks dışında hareketlenmeler yine de devam edebilir. Teknikler bize yardımcı olacaktır. 

         Hepinize iyi bir hafta diliyorum.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.01.2015
    08:58

    ''Yıl Sonu Endeksleri Neden Yüksek Olur?'' yazımı bir kez daha okuyunuz. Bu yazının içeriğinde de göreceğiniz sebeplerden dolayı yıla düşerek başlama riskimizin yüksek olduğunu bilmenizi isterim. Cuma günü bankalarda,özellikle de ısctr'de yüksek kapanışlar yapıldığını görüyorsunuz. Yılın ilk gününde... Devamı »

  • 30.12.2014
    09:30

    Brent petrol yeniden düşmeye başlayarak 57,00$ seviyesini gördü. Brent petrol fiyatlarının bu şekilde düşmesi devamında doğal gaz fiyatlarını da aşağıya çekecektir. Enerji fiyatlarında yaşanan ve devam edecek gibi görülen bu düşüş, Türkiye'nin cari açığını aşağıya çekiyor. Bu nedenle hemen diyebilir... Devamı »

  • 29.12.2014
    08:49

    Yabancıların Noel tatilleri bitti ve borsalara döndüler. Cuma günü borsa endekslerinin yıl sonlarında neden yüksek olduğu konusunda görüşlerimi yazdım. O yazımın içeriğine uygun olarak Çarşamba seansı kapanana kadar ekstra işlem hacimleri yaşamamız mümkün. Çünkü bir taraf porföylerinin değerini yüks... Devamı »

  • 26.12.2014
    09:22

    Genelde yıl sonlarında kesin bir kural olmamakla birlikte borsa endeksleri yüksek olur. Çünkü borsaların asıl büyük yatırımcıları kendi bağımsız parasını yöneten bireysel yatırımcılar değil, orta ve büyük fonları yöneten ulusal ve uluslar arası fonlardır. Bu fonlar özel fonlar olabileceği gibi, devl... Devamı »

  • 25.12.2014
    09:05

    Yabancılar noel tatilinde oldukları için, piyasalar yerlilerin hakimiyetine kalmış durumda. Bu nedenle yabancı satışları gelmez diye düşünenlerin yapacağı hisse bazlı ataklar görülebilir. Yılın son bir kaç gününde özellikle fonlar, fon değerlemelerini yüksek tutmak ve fon yöneticileri de bu değerler... Devamı »