ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Önemli!

09.01.2015 09:16
  •  A 

             BIST 87.000 direncinin üzerinde kapanış yaptı. Bugün ABD tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik verisi gelecek. Bu rakamlar geçen seferki gibi yine sürpriz şekilde beklenen 240.000 sayısının üstünde gelirse, borsalarda satışlar olur ve BIST de yeniden 87.000 seviyesinin altına iner diye düşünüyorum. Ama eğer zaten yükselmek isteyen BIST varken, ABD verileri beklentilerin altında kalırsa, bu takdirde BIST de, sıralı dirençlerini kırarak tarihi zirvemize doğru yükselişine devam edebilir. 87.000 üzerinde tekniği buna uygun. Ama şu anki endeks ve banka hisselerinin tekniklerinin aşırı alım zeviyelerinde olduğuna da dikkat çekmek istiyorum. Aslında ciddi direnç düzeylerinde bulunuyorlar. Zaten benim bu durumdan tedirginliğimi de görüyorsunuzdur. BIST'in sıralı olası teknik seviyelerini Destek-Direnç tablomuzda görebilirsiniz.

            Draghi Piyasaları Mutlu Etti!
            Draghi niceliksel genişleme konusunda kararlı olduklarını tekrarladı. Bu açıklamalar düşen Almanya Dax endeksinin toparlanmasına, paritenin ise düşmesine neden oldu. Bence ECB ve Draghi öncelikle Yunanistan seçimlerinin sonuçlarını görmek isteyeceklerdir diye düşünüyorum. Bu nedenle Dax için 9.927 ve 10.090 seviyelerinin yeniden direnç olabileceğini ve bu seviyelere yaklaştıkça yeniden realizelerin gelebileceği görüşündeyim. 

            Ancak teknik olarak Dax ve Dow için bir uyarı yapmam lazım! Eğer Dax 10.090, Dow ise 18.100 dirençlerini yukarıya kırarsa, bu takdirde gelişmiş ülke borsalarında da ciddi bir yeni yükseliş dalgası yaşanır. Bunun olması için, FED faiz riskinin azalmasının ya da ötelenmesinin, ECB'nin de niceliksel genişlemeyi başlatarak tahvil alımlarına başlamasının gerektiğini düşünüyorum. Bana göre şu an için bu iki konunun, özellikle de FED belirsizliğinin daha da artmış olduğu görüşündeyim. Bu yüzden verdiğim dirençler yine geçilemeyip, gelişmiş borsalarda yine kâr satışlarının geleceği öngörüsündeyim. Ama sizler geçerse ne olur sorusunun cevabını yine de teknik olarak bilin istedim. 

           Bir Yerde Bir Çelişki Var!
           TCMB'nın hem faiz indirmesini, hem de bu sırada kurların düşmesini beklemiyorum. Yani faiz indirimi beklentisi varsa, o zaman kurların düşmemesi lazım. Eğer kurlar düşüyorsa, o zaman TCMB'nın faiz indirimi yapmasının beklenmiyor olması lazım. Öyleyse bankalara olan bu ilgi neden?

            64 $ olan petrol için Rusya finansal krize girebilir, Rusya'da Ruble ile ticaret yapan bir çok Türk şirketi önemli zarar görebilir diye korkuluyordu. Şimdi ise Petrol 50$'ı gördü, ama bu korku nedense unutulmuş gözüküyor. İlginç durumlar var. Umarım yatırımcılar bir tuzağa çekilmiyorlardır. Neyse, şimdilik bu durumu çözemiyorsak, tekniklere bakarak yön bulmaya çalışacağız. 

           Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
     
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.01.2015
    08:59

    FED tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre, faiz artışı için enflasyonun yükselmesini beklemeye gerek yok deniyor. Yani muhtemelen yılın yarısına yaklaşırken faiz artışına başlayabilirler. Bunun enflasyon etkisini gözlemleyip, devamındaki artış süresi ve oranlarını ondan sonra belirleyebilirler. Kı... Devamı »

  • 07.01.2015
    09:00

    ABD ve Avrupa borsalarında ciddi düzeltmeler ve kâr realizasyonları yaşanırken, BIST adeta yurt dışını takmadan dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Dün de böyle bir gün yaşadık. 87.048 direncinin çok yakınında kapattık. Yakın tarihli ve düne ait beklenti yazılarımda bu direnci şimdilik kırmasını be... Devamı »

  • 06.01.2015
    09:11

    19/12/2014 ''BIST ve Dax'da Riskli Gap'ler Oluştu!'' 23/12/2014 ''Borsaları Bekleyen Olası Teknik risklere Dikkat!'' Yukarıda başlıklarını verdiğim beklenti yazılarımda, borsalarda oluşan bazı teknik risklere dikkat çekmiştim. Yılın başı ile birlikte gelişmiş borsalarda düzeltm... Devamı »

  • 05.01.2015
    09:29

    2015'in ilk işlem günü Geçtiğimiz Cuma günüydü ama tek gün olmasından ötürü asıl bugün yeni yıla başlıyoruz demek daha doğru olur. Aralık ayının başından beri olası riklere dikkat çektim, Gap boşlukları ve olası ikili tepe risklerini yazdım. Yıl sonları hisselerin yüksek olmasının nedenlerini yazara... Devamı »

  • 02.01.2015
    08:58

    ''Yıl Sonu Endeksleri Neden Yüksek Olur?'' yazımı bir kez daha okuyunuz. Bu yazının içeriğinde de göreceğiniz sebeplerden dolayı yıla düşerek başlama riskimizin yüksek olduğunu bilmenizi isterim. Cuma günü bankalarda,özellikle de ısctr'de yüksek kapanışlar yapıldığını görüyorsunuz. Yılın ilk gününde... Devamı »