FED Tutanaklarındaki Faiz Tehlikesi!

08.01.2015 08:59
  •  A 

        FED tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre, faiz artışı için enflasyonun yükselmesini beklemeye gerek yok deniyor. Yani muhtemelen yılın yarısına yaklaşırken faiz artışına başlayabilirler. Bunun enflasyon etkisini gözlemleyip, devamındaki artış süresi ve oranlarını ondan sonra belirleyebilirler. Kısacası FED tutanaklarında faiz artışı riski önemini koruyor. Hatta bu risk daha da artmış. Ama oran ve artış süreleri için bir netlik yok. Yani çok düşük oranlarla başlayıp, uzun aralıklarla artışlar yapacak olurlarsa, bu faiz artışı şekli bizim gibi piyasaları çok üzmeyebilir. 

        BIST  87.000 Direncinin Üstünde Kalabilecek Mi?
        Dün bunu denedi ama başaramadı. Bugün bu denemesini yeniden yaparsa, bu sefer bu direncin üstünde kapanış yapabilir ve yükselişine devam edebilir. Ama eğer bugün yine dener ve yine üstünde kalamaz, dünkü gibi satışlar yeniden gelirse, bu takdirde iyi bir satış yemiş olur ve devamında kâr realizasyonları artar. Yarın açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi de BIST'in yönünde etkili olacak. Çok açmaz bir durum var yani.

        Petrolün düşmesi ve TCMB faiz indirimi beklentisi BIST'i yukarı yönlü zorluyor. Teknik dirençlerde bulunmamız, ABD ve FED riskleri nedeniyle düşüş yönlü baskı yaşıyoruz. İyi de biz BIST'den korkup da uzak duralım derken, bağımsız bir çok hisse inanılmaz sert yükselişlerle ayrışmalar yaşıyor. Temkinli olalım derken bu yükselişleri kaçırıyoruz. Maalesef öyle oluyor. Bağımsız hisse hareketleri görülebilir demekle birlikte, endeksteki çekincelerimiz yüzünden bu hisseleri uzaktan izlemek durumunda kaldık. Ama eğer korktuğumuz kâr realizasyonları başlarsa, hisselerdeki bu yüksek seviyelerin sonrasında ciddi düşüşler yaşandığını görürüz. Yüksek fiyattan yakalanmış kişiler düşüşe yakalanırsa önemli kayıplara uğrarlar. 

          Gördüğünüz gibi, stres tavan yapmış durumda. Tam bıçak sırtı. Ben gördüklerimi al/sat tablosunda cesaret edemesem de destek-direnç tablosunda paylaşmaya devam edeceğim. Çünkü bazı tekniklerin yukarı yönlü devamı yine de gelebilir. Bu tarz yükselişlerin böyle risklerle aynı ana gelmesi çok kötü oluyor. Büyük kısmı kaçabiliyor. Yoksa ağzımızı yakan süt yüzünden yoğurdu üflemekle yanlış mı yapıyoruz? Bakalım göreceğiz.
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.01.2015
    09:00

    ABD ve Avrupa borsalarında ciddi düzeltmeler ve kâr realizasyonları yaşanırken, BIST adeta yurt dışını takmadan dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Dün de böyle bir gün yaşadık. 87.048 direncinin çok yakınında kapattık. Yakın tarihli ve düne ait beklenti yazılarımda bu direnci şimdilik kırmasını be... Devamı »

  • 06.01.2015
    09:11

    19/12/2014 ''BIST ve Dax'da Riskli Gap'ler Oluştu!'' 23/12/2014 ''Borsaları Bekleyen Olası Teknik risklere Dikkat!'' Yukarıda başlıklarını verdiğim beklenti yazılarımda, borsalarda oluşan bazı teknik risklere dikkat çekmiştim. Yılın başı ile birlikte gelişmiş borsalarda düzeltm... Devamı »

  • 05.01.2015
    09:29

    2015'in ilk işlem günü Geçtiğimiz Cuma günüydü ama tek gün olmasından ötürü asıl bugün yeni yıla başlıyoruz demek daha doğru olur. Aralık ayının başından beri olası riklere dikkat çektim, Gap boşlukları ve olası ikili tepe risklerini yazdım. Yıl sonları hisselerin yüksek olmasının nedenlerini yazara... Devamı »

  • 02.01.2015
    08:58

    ''Yıl Sonu Endeksleri Neden Yüksek Olur?'' yazımı bir kez daha okuyunuz. Bu yazının içeriğinde de göreceğiniz sebeplerden dolayı yıla düşerek başlama riskimizin yüksek olduğunu bilmenizi isterim. Cuma günü bankalarda,özellikle de ısctr'de yüksek kapanışlar yapıldığını görüyorsunuz. Yılın ilk gününde... Devamı »

  • 30.12.2014
    09:30

    Brent petrol yeniden düşmeye başlayarak 57,00$ seviyesini gördü. Brent petrol fiyatlarının bu şekilde düşmesi devamında doğal gaz fiyatlarını da aşağıya çekecektir. Enerji fiyatlarında yaşanan ve devam edecek gibi görülen bu düşüş, Türkiye'nin cari açığını aşağıya çekiyor. Bu nedenle hemen diyebilir... Devamı »