Petrol Düştükçe BIST Öne Çıkıyor!

13.01.2015 09:04
  •  A 

          Yapısal Reformlar Hızlandırılmalı!
          Brent Petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. Düştükçe de Türkiye'ye yarıyor. Petrol fiyatlarının yarattığı avantaj Türkiye'nin büyüme oranının düşmesine rağmen, aynı zamanda düşen cari açık nedeniyle fazla sıkıntı yaşamamasına imkan veriyor. Aynı zamanda döviz kurlarında da yaşanan düşüş nedeniyle, bir dahaki enflasyon oranımızda çok belirgin bir düşüş görülmesini bekliyorum. Türkiye önüne gelmiş bu fırsatı seçim nedeniyle heba etmeden, yapısal reformları hızlandırarak, katma değerli üretimi arttıracak teşvik ve düzenlemeleri hayata geçirerek lehine kullanmayı başarmalıdır. Umarım bunu yapabiliriz.

           FED ve ECB Farklı Telden Çalıyorlar!
           FED tarafından faiz artışı için gerekli düzelmenin görüldüğü ve faiz artışının yılın ortasına doğru başlaması gerektiği açıklamaları var. Hatta öncesinde faiz artışı için önceki tutanaklarda yer alan sabır kelimesinin kaldırılması ve sonrasında faiz artışının başlatılması öneriliyor. Demek ki, bir dahaki toplantıda sabır kelimesine dikkat edeceğiz. Hangi toplantıda bu sabır kelimesi kaldırılırsa, bir sonraki toplantıda faiz artışının başlayacağını beklemek doğru olacak. 

           ECB tarafından ise, Yunanistan nedeniyle yaşanacak her türlü riskin tedbirinin alındığı ve Yunanistan nedeniyle ECB politikalarının bir sekteye uğramayacağı dile getiriliyor. Gerçi ben öyle düşünmüyorum ama açıklamalar böyle. Bunun yanısıra ECB/Coeure, ''22 Ocak'ta devlet tahvili satın alma kararı vermeye hazırız, ama bu gerekli olduğu anlamına gelmez'' diye değişik anlamlara gelebilecek bir görüş paylaştı. FED açıklamaları Dow borsalarını düşürürken, ECB'nin devlet tahvili alımını başlatması beklentisi ise başta Dax olmak üzere AB borsalarında yükseliş tepkilerinin görülmesine neden oluyor. Eğer Dow düşmeye devam ederse, diğer gelişmiş borsaların tersine bir görüntüyü fazla uzun süre gösteremeyeceği görüşündeyim. Şimdilik bu durum sürebilir ama FED faiz artışı süreci kapıya dayandığında borsaların topyekün kâr realizelerine (tabii eğer öncesinde fazlası ile düşmediyseler) sahne olmasını bekliyorum. 

          BIST Direniyor!
          ECB'nin devlet tahvili alımını başlatması Türkiye'ye para girişine destek olacak bir gelişme. Böyle bir beklenti varken, bir de petrol fiyatlarının böyle düşüyor olması, Türkiye'nin cari açık ve enflasyonunda önemli düşüşler yaratması beklentisini kuvvetlendiriyor. Bu nedenle de, TCMB faiz indirecektir diyerek, banka hisselerine olan ilgi sürüyor. 87.000 üstünde kalmayı sürdürdüğümüz sürece bu durum bizi destek-direnç tablomuzda gösterdiğim, önceki beklenti yazılarımda paylaştığım üst endeks hedeflerine doğru itiyor. 87.000 altına inilirse yükseliş baskısının yerini satış baskısına bıraktığını görebiliriz. Şu an petrol fiyatları nedeniyle zorlama bir yükselişin içinde olduğumuz görüşündeyim. Umarım bir anda tersine dönecek bir durum yaşamayız.  

          Cari Denge Verileri Açıklanacak!
          Saat 10:00'da cari denge verilerimiz açıklanacak. Düşen petrolün cari dengemizdeki etkileri BIST'e olan ilginin devamı hakkında işaret verecektir. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle enerji faturamız her ay hafifliyor bu doğru, ama petrol üreten ülkelerle olan ticaretimizde de önemli düşüşler yaşandığı söyleniyor. Bu iki durumun mahsuplaşması sonrası ne durumda olduğumuzu açıklanacak verilerden öğreneceğiz. 
                  
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.01.2015
    09:00

    Brent petrol 64 $'a düştüğünde, Rusya'da ticaret yapan şirketlerimiz için sıkıntılar yaratacağı söylenmiş ve Rusya'da iş yapan borsada yer alan-almayan şirketlerimiz olumsuz tepkilere sahne olmuştu. Petrol şu an 49,00$ seviyesinde. Fitch Rusya'nın notunu düşürdü. Ama öncesinde 64,00$'da Rusya riski ... Devamı »

  • 09.01.2015
    09:16

    BIST 87.000 direncinin üzerinde kapanış yaptı. Bugün ABD tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik verisi gelecek. Bu rakamlar geçen seferki gibi yine sürpriz şekilde beklenen 240.000 sayısının üstünde gelirse, borsalarda satışlar olur ve BIST de yeniden 87.000 seviyesinin altına iner diye düşünüyorum.... Devamı »

  • 08.01.2015
    08:59

    FED tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre, faiz artışı için enflasyonun yükselmesini beklemeye gerek yok deniyor. Yani muhtemelen yılın yarısına yaklaşırken faiz artışına başlayabilirler. Bunun enflasyon etkisini gözlemleyip, devamındaki artış süresi ve oranlarını ondan sonra belirleyebilirler. Kı... Devamı »

  • 07.01.2015
    09:00

    ABD ve Avrupa borsalarında ciddi düzeltmeler ve kâr realizasyonları yaşanırken, BIST adeta yurt dışını takmadan dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Dün de böyle bir gün yaşadık. 87.048 direncinin çok yakınında kapattık. Yakın tarihli ve düne ait beklenti yazılarımda bu direnci şimdilik kırmasını be... Devamı »

  • 06.01.2015
    09:11

    19/12/2014 ''BIST ve Dax'da Riskli Gap'ler Oluştu!'' 23/12/2014 ''Borsaları Bekleyen Olası Teknik risklere Dikkat!'' Yukarıda başlıklarını verdiğim beklenti yazılarımda, borsalarda oluşan bazı teknik risklere dikkat çekmiştim. Yılın başı ile birlikte gelişmiş borsalarda düzeltm... Devamı »