Zor Bir Haftaya Başlıyoruz!

19.01.2015 09:02
  •  A 

         Yarın TCMB PPK Faiz kararı açıklanacak. Ben düşen petrol fiyatları ve ECB'nin varlık alımı açıklamaları sonrasında PPK'nın faiz indirimi yapmasını bekliyorum. Hatta minimum 50 baz puan ve üstünde bir indirimle indirimlere başlanması gerektiğini düşünüyorum.

         Hükümet tarafından TCMB yasasının değiştirilebileceği mesajları geldi. ABD merkez bankasının kriz esnasındaki tutumuna ve başarısına bakılınca, merkez bankalarının sadece fiyat istikrarı değil, büyüme hedefine de odaklanması gerektiği konusuna katılıyorum. Önümüzdeki dönemde bu yönde bir yasal değişiklik yapılırsa çok şaşırmam. 

         TCMB hiç faiz indirmez ya da 50 baz panın altında faiz indirirse, BIST'in düzeltmesi kısmen sürebilir. Döviz ise gevşer görüşündeyim. Ama PPK 75 baz puan ve üstünde bir faiz indirimi yaparsa özellikle Dolar kurunda ilk anda bir alım geleceğini ama sonrasında yeniden Kurların yükseldiği seviyelerden gevşemesini bekliyorum. 

         Güvenli Liman Arayışı Almanya Dax Endeksi ve Altına Yaradı!
         Pazar günü Yunanistan seçiminde Syriza partisi kazanır ve euro'dan çıkış konusunda gerilim yaşanırsa korkusu,
         Düşen petrol fiyatları nedeniyle Rusya'nın notunun düşmesi,
         İsviçre'nin eksi faize geçmesi,
         euro'daki 1,20 taban uygulamasını kaldırması,
         ECB'den varlık alımı hamlesinin gelecek olması beklentisi nedeniyle uluslar arası sermaye yeniden kendisine güvenli liman arayışına girdi.  Ancak bu seferki güvenli liman arayışlarının 2009 mortgage krizi ile aynı olmadığı uyarısını yapmak istiyorum. 2009'daki gibi ABD ekonomisi ve Dolar'da kriz korkusu yok. Tam tersi büyüme ve güçlenecek Dolar beklentisi hakim. AB'nin dağılacağı ya da euro birliğinin yıkılacağı gibi bir korku da yok.

         Belki Yunanistan'ın para birliğinden çıkması gibi bir risk var. Ama bence o risk de çok zayıf. Kaldı ki, Yunanistan para birliğinden çıksa da, euro için geçici bir dalgalanma nedeni olur. Düşen petrol fiyatları sayesinde, AB ekonomilerinin enerji faturalarındaki ciddi tasarruf imkanları sayesinde büyüme sürecine girmelerini bekliyorum. Kısacası bu süreçteki güvenli liman arayışında altına yönelmeyi doğru bulmuyorum. Altında yaşanacak yükselişlerin devam ederse 1.300$ civarındaki fiyatlarla sınırlı kalacağını ve bu yükselişler sonrasında yeniden düşüş yaşanmasını bekliyorum. Yani altında FED faiz artışı başladığında ciddi düşüşler yaşanacağı görüşümü koruyorum. Bu yükselişler altın için satış fırsatı olarak kullanılmalı görüşündeyim. 

         ECB'nin piyasaya para verecek olması, İsviçre'nin eksi faize gidip, 1,20 Euro/Frank tabanı politikasını kaldırması nedeniyle, Avrupa'daki likit sermaye düşük faiz dönemi sürecek ve para bollaşacak düşüncesi nedeniyle kendisi için yine adres arıyor. Öncesinde bu adreslerden birisi İsviçre oluyordu. İsviçre'nin aldığı bu kararlardan sonra, altın, borsalar ve özellikle Almanya Dax endeksi yeniden adres oldu. Altın için düşüncemi öğrendiniz. Ben Dax'taki yükseliş kısmen devam edecek olsa da, bunu da riskli görüyorum. Mecburiyetten yaşanan suni bir yükseliş olduğunu  ve Dax da balon oluştuğu düşünüyorum. 

         Cumhurbaşkanımızın faizlerin % 5'e indirilmesi görüşü, TCMB'nın yüksek faiz indirimi yapabilir mi korkusu ile özellikle Dolar kurunda yükseliş yaşanıyor. TCMB faizlerde yukarıda yazdığım şekilde yüksek bir faiz indirimi yapsa da, Dolar'ın ilk anda ulaşabileceği seviyeler sonrasında yeniden gevşeyeceği görüşündeyim. Benim için TCMB faizinden ziyade brent petrol çok daha belirleyici olacaktır. Eğer brent petrol 60$'ın altında kalmayı sürdürürse, ya da daha da düşerse, Türkiye'ye yararı çok büyük olacağı için, bu durum bir süre sonra TL'nin yeniden değerlenmesine neden olur diye düşünüyorum. O nedenle ilk anda olabilecek kur artışlarını kalıcı bulmuyorum. Petrolün de düşük kalacağını düşündüğüm için, BIST'de yaşanacak düşüşler sonrasında yeniden toparlanmaların yaşanmasını bekliyorum. Bugün de haftaya endeks olarak yükselişle başlanmasını bekliyorum. Yarın PPK toplantısından çıkacak karara kadar, faiz indirimi beklentisi nedeniyle banka hisselerine ilginin sıcak olacağını öngörüyorum. Olası düşüşlerin Destek-Direnç Tablosunda belirttiğim destek seviyeleri ile sınırlı kalmasını bekliyorum.
   
          Hepinize iyi bir hafta dilerim.   

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.01.2015
    09:11

    Petrol varil fiyatının 110 $ olduğu günlerde TCMB'nın faiz indirimi yapması halinde döviz kurlarınında yaşanacak artış nedeniyle cari açığımızı olumsuz etkileyeceğini, enerji faturalarının artması nedeniyle enflasyonist bir baskı yaratacağını ve böyle bir süreçte FED faiz artışı da gelirse, ciddi bi... Devamı »

  • 15.01.2015
    08:57

    ABD borsalarında yaşanan hızlı yön değişimleri BIST dahil piyasaları etkiliyor. Dün de, tam BIST artı duruma geldiğinde gelen ABD verilerindeki kısmi bozulma görüntüsü nedeniyle ABD borsalarında hızlı bir değer kaybı başlayınca BIST de buna uydu. Bu görütüler borsaların gelmiş olduğu bu seviyeler ne... Devamı »

  • 14.01.2015
    08:59

    Neden Pozitif Ayrışıyoruz? Yaz aylarından bu güne brent petrol fiyatlarında yaklaşık % 58 düşüş yaşanmasına rağmen, pompa fiyatlarında yaşanan düşüş ise sadece % 20 civarlarında kalmış durumda. Bu ne demek? Dışarıdan alınan petrol ve türevleri için ödenen fatura düşmesine rağmen, devletin... Devamı »

  • 13.01.2015
    17:00

    Arkadaşlar, Sitenin İşlevi ve Kullanım Özelliklerinde Destek-Direnç Tablosu'nun tanımını görebilirsiniz. Kısaca benim al/sat tablosunda öngörüler arasına koymaya cesaret edemediğim ancak, teknik olarak yukarı yada aşağı yönlü bir hareket yapmasını beklediğim hisseleri bu tabloda paylaştığ... Devamı »

  • 13.01.2015
    09:04

    Yapısal Reformlar Hızlandırılmalı! Brent Petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. Düştükçe de Türkiye'ye yarıyor. Petrol fiyatlarının yarattığı avantaj Türkiye'nin büyüme oranının düşmesine rağmen, aynı zamanda düşen cari açık nedeniyle fazla sıkıntı yaşamamasına imkan veriyor. Aynı zamanda... Devamı »