Başçı Erken Faiz İndirimi Sinyali Verdi!

28.01.2015 08:47
  •  A 

       FED Toplantısından Ne Kararlar Çıkacak?  
       Bugün dünya için önemli olan merkez bankası haberi, FED'in dün başlayıp bu akşam bitecek olan toplantısından çıkacak olan kararlar olacaktır. Piyasalar bu toplantıdan bir faiz artışı programı çıkacak mı diye bakacaktır. Gerçekten de bu konu tüm dünya gibi Türkiye için de önemli bir gelişmedir. Ancak petrolde yaşanan fiyat düşüşünün yarattığı tasarruf imkanı ve Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nın açıkladığı yeni parasal genişleme paketi sayesinde olası FED kararlarının Türkiye üzerindeki olumsuz etkilerinin şiddeti azalacaktır. Türkiye FED'in faiz artış sürecini daha az hasarla atlatma imkanına sahiptir. Bu nedenle açıklanacak FED kararlarından bir korkum yok.

      TCMB Başkanı Başçı'dan Önemli Enflasyon Açıklaması!
      Bizim için FED kararları kadar bir başka gelişme daha var ki, bu konu bizim piyasalarımız için şu an bu akşam açıklanacak FED kararlarından çok daha önemli sonuçlar doğuracak gibi duruyor!  Hepiniz bahsettiğim konunun TCMB'nın olası faiz indirimi olduğunu anlamışsınızdır. Dün faiz ve enflasyon konulu açıklamalarda bulunan başkan Erdem Başçı öyle bir söz etti ki, bir anda faiz indirimi beklentilerini artırmış oldu. Başkan bir dahaki programlı PPK (Para Piyasası Kurulu) toplantısının 24 Şubat'ta olacağını söyledi. Ancak Şubat başında açıklanacak Ocak ayı enflasyon rakamında ciddi bir düşüş görülürse, bu takdirde 24 Şubat'ı beklemeden 4 Şubat'ta PPK'yı olağan üstü toplantıya çağırabiliriz dedi!

      4 Şubat'ta Olan Üstü PPK Çağrısı Olursa BIST Zirve Görür. Hatta ... ! 
      2014 yılının son aylarındaki yazılarımda enflasyondaki düşmenin yeni yılın ilk aylarında daha net görülmesini beklediğimi ve bu görüntü nedeniyle yeni yılın ilk aylarında faiz indirimlerinin yaşanmasını beklediğimi birkaç kez yazmışımdır. Başkan Başçı, dün yaptığı bu açıklama ile bu beklentilerimi haklı çıkartmış oldu. Şimdi gözler Ocak enflasyonunda ve eğer önemli bir düşüş olursa yapılacak 4 Şubat tarihli olağan üstü PPK toplantı çağrısında olacaktır. Eğer olağan üstü çağrı yapılırsa, bu kesinlikle faiz indirimi yapmak için olur görüşündeyim. Çünkü eğer faizde bir değişiklik yapılmayacaksa, olağan üstü toplantı yapmanın da anlamı yoktur.

       Önceki yazılarımda faiz indirimi konusunda beklentimi ifade etmiştim. Ben mevcut dış etlenler dahilinde toplamda 200 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını ve bunun fazla zamana yaymadan gerçekleştirilmesini doğru buluyorum. Ancak TCMB şimdilik sadece 50 baz  puanlık bir indirim yapmış oldu. Devamı ne kadar olur ve zamana yayılır mı, yoksa düşündüğüm gibi hızlı mı yapılır göreceğiz.

       Kısacası 4 Şubat'ta toplanıyoruz denirse, banka hisselerinin hızlı yükselişlerini yaşarız. Tabii doğal olarak da BIST tarihi zirvesini çok zorlanmadan görür. Hatta olası faiz indirim oranına ve yapılacak faiz indirimine gelecek kur tepkisine göre BIST'in yeni rekorlar denemesini de bekliyorum. Dediğim gibi kendinizi yeni BIST rekorlarına hazırlayın. Ama PPK'nun olağan üstü toplantıya davet çağrısı çıkmazsa, bu takdirde de kısmi bir düzeltme yaşanacağını da biliniz!

      Ayrıca, olası faiz indirim kararı nedeniyle kurlarda yaşanacak yukarı yönlü bir tepki sonrasında, yeniden kurların düşmesini beklediğimi, kurlarda yaşanacak olası tepki yükselişlerinin kalıcı olmasını beklemediğimi de belirtmek isterim!

       BIST, VIOP ve hisseler için olası teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzdan, olası yeni hisse öngörülerimi de Teknik Analiz Al/Sat tablomuzdan takip edebilirsiniz. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.01.2015
    08:59

    Syriza kazandığı zaman Yunanistan ile AB arasında kriz çıkacaktır. Eğer Syriza kazanırsa piyasaları bozar korkuları gerçekleşmedi. Yunanistan seçimlerini radikal söylemli lider Tsipras (okunuşu Çipras) kazandı. Ama ilk anda gelen kısmi kar realizasyonları sonrasında AB gedenlinde ve BIST'de yükseliş... Devamı »

  • 26.01.2015
    09:05

    Yaşanan derin finansal kriz Yunan halkını yeni siyasi arayışa itti. AB dayatmalarını yok sayacağını, ücretleri artıracağını söyleyen genç lider Aleksiz Tsipras radikal solun iktidara gelmesini sağlamış oldu. Şimdi AB için belirsiz bir dönem var. Bu nedenle AB borsalarında kısmi bir kâr realizasyonla... Devamı »

  • 23.01.2015
    08:39

    ECB FED'in Yolunu İzledi! Hatırlarsanız ECB daha önceki parasal genişleme kararlarında sadece bankalara yönelik kredi operasyonu yapıyordu. Yani bankalara gelin size istediğiniz kadar düşük faizle uzun vadeli kredi vereyim diyordu. O tarihteki yazılarımı okuyanlarınız, benim bu şekildeki pa... Devamı »

  • 22.01.2015
    08:42

    Bir süredir bazı merkez bankalarının aldıkları ve alacakları kararlar gündemi belirliyorlar. Salı günü bizim merkez bankamız 50 baz puanlık bana göre de yetersiz ve piyasalardaki gerçekleşmelerin çok uzağında bir indirimle sırasını savmıştı. Bugün ise sırada Avrupa Merkez Bankası var. ECB 14:45'te a... Devamı »

  • 21.01.2015
    08:56

    TCMB Para Piyasası Kurulu(PPK) dün yaptığı toplantısında tabanı % 7,5 ve tavanı % 11,25 olan faiz koridoruna dokunmayarak, haftalık politika faizlerini % 8,25'den % 7,75'e indirdi. Yani sadece 50 baz puanlık indirim yaptı. Fiyat istikrarının birinci önceliği olduğunu tekrarladı. Sadece sırasını savm... Devamı »