Ocak Enflasyonu Faizleri Düşürebilir!

03.02.2015 08:51
  •  A 

        TCMB başkanı Erdem Başcı'nın yaptığı sürpriz açıklama nedeniyle saat 10:00'da açıklanacak olan Ocak enflasyonu faizler ve piyasa için çok önemli bir veri durumuna geldi. Eğer açıklanacak Ocak enflasyonunda yeni bir faiz indirimi yapmaya imkan verecek bir düşüş görülürse (Bana göre % 1 ve üzerinde yaşanacak enflasyon düşmesi), PPK 4 Şubat'ta olağan üstü toplantıya çağrılıp yeni bir faiz indirimi yapılabilir. Bu beklenti piyasalarda çok yükselmiş durumda. Kişisel görüşümü biliyorsunuz, ben faizlerin Ocak - Şubat döneminde en az 200 baz puan inmesini bekliyordum. Öncesinde 50 baz puan indirim olduğunu düşünürsek, en az 100-150 baz puanlık bir indirim beni şaşırtmaz. Beklentimi karşılamış olur. 

         Peki faiz düşündüğüm şekilde inerse ne olur? Bence kurlar buna önce sert bir tepki verir. Bu tepkinin karşılığı Dolar kurunda 2,48 ile 2,52 arasında kalır ve sonrasında hem dolar, hem de Euro yeniden düşer ve normale gelir diye düşünüyorum. Böyle bir tepkide Euro'nun 2,81- 2,83 arasında sınırlı kalacak bir yükseliş daha göstermesini bekliyorum. Ama sonrasında normale döner diye düşündüğüm kurlar Euro için 2,67 ve altındaki seviyelere, Dolar için de 2,35 ve altındaki seviyelere denk geliyor. Bence yaşanan yükseliş bir spekülasyon olarak kalacaktır. Yükseltilmiş kur düzeyleri, ellerindeki dövizi yüksek fiyattan satmak için yabancılara fırsat yaratacaktır. Maalesef bu fırsatı yabancılara kendi elimizle sağlamış olduk.

        PPK 4 Şubat tarihinde olağan üstü toplantıya çağrılırsa, BIST olumlu bir tepki verir. Banka hisselerinin desteği ile BIST'in zirve denemesini, hatta yeni zirve denemesini bile görebiliriz. Gr altında da benzer bir yükseliş tepkisi yaşanır. Yükselecek kurlar nedeniyle Gr altın 103,00- 105,00 TL civarını test edebilir. Ancak hem BIST, hem gr altın aynı kur karşılıkları gibi, kısa bir süre sonra yükseldikleri yerden kar realizasyonu yaşarlar görüşündeyim. Bu nedenle, eğer böyle bir pozitif yükseliş tepkisi görürsek, bunun kar realizasyonu yapmak için kullanılmasını doğru buluyorum. Ortam yatışınca gr altın fiyatının da 93,00 TL hatta altına inmesini bekliyorum.

        Bankaların Karları Beklentileri Aşıyor!
        Bankaların açıklanan yıl sonu karları beklentilerin üstünde geliyor. Eğer düşündüğüm şekilde yeni bir faiz indirimi yaşanırsa, üç aylık banka bilançoları da beklentilerin üstünde karlar yaratabilir. Bu da banka hisselerine olan ilginin sürmesine neden olur.

        Peki kurlarda kontrol kaçar mı? Ben böyle bir durumun yaşanmasını beklemiyorum. Cari açık net bir şekilde düşüyor. Petrol fiyatları sayesinde uzun bir süre daha düşük kalacağı belli. Enflasyonumuz düşüyor. FED faiz artışında sabretmeye devam ediyor. ECB yeni para paketini devreye alacak. Faiz düşüren ülkelere Avustralya da dahil oldu. Tüm bunlar yaşanırken, Türkiye'nin kurlarında kontrolsüz bir yükselişin hiç bir manası yok. Yaşanan TCMB'nın yanlış tutumu nedeniyle oluşmuş olan bir spekülasyon olarak kalacaktır. Eğer beklediğim faiz indirimi olur ve ciddi bir kur atağı olursa, TCMB'nın sert döviz satışlarıyla bu duruma karşılık vermesini doğru buluyorum. Çünkü yüksek fiyatlarla satacağı dövizini çok geçmeden ciddi düşük değerlerle yerine koyma imkanını bulacaktır. Hem de böylece spekülatörlere güzel bir ders verilmiş olur.    

        PPK Toplanmazsa Ne Olur?
        Enflasyon yeterli seviyede düşmediyse, ya da her hangi bir nedenle TCMB PPK'yı olağan üstü toplantıya çağırmazsa, bu takdirde bu beklenti ile yükselmiş olan banka hisselerine ve dolayısı ile BIST'e satış gelir. 87.000 desteği test edilir. Belki biraz da altını görebiliriz. Kurlar ve kurlarla birlikte gr altın fiyatı da düşer. Ama tam bir siyasi kavga başlar. Siyasiler TCMB'nın yetkilerini konuşmaya başlarlar. Bu ortam hiç hoş olmaz. Ben tekrar ediyorum; durduk yerde ara toplantı beklentisi yaratan TCMB başkanı, bunu yapmaz ve faizleri indirmezse, yerinde durması artık çok zor olur!

        NOT: Arkadaşlar, her zaman ekran karşısında olmayabilirim. Ya da fark etmemiş olabilirim. Lütfen açık öngörülerimde fark etmediğim gerçekleşmeleri gördüğünüz zaman bana hatırlatınız ki bunları kapatayım. Bugün bir arkadaşımızın hatırlatması ile açık öngörülerimden gerçekleşmiş olan iki tanesini kapattım. Açık öngörülerimdeki fiyat hedefleri revize olmadıysa ve gerçekleştiyse, sonradan fark etsem de bu öngörüler kapatılır. Bu durum sizi şaşırtmasın.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.02.2015
    09:06

    Siyasiler uzun zamandır faiz indir baskısı yaparken TCMB bu baskılara zaten kulak tıkamış durumdaydı. Son yapılan PPK toplantısında da beklentinin çok altında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmış ve devamının gelip gelmeyeceği için bir sonraki olağan PPK toplantı tarihi olan 24 Şubat'a iş bırak... Devamı »

  • 30.01.2015
    08:49

    Birkaç gün evvel Euro 2,60 ve Dolar da 2,27 idi. Biz ne diyorduk; ihracatımızı Euro ile yaptığımız için bu durum Türkiye için rekabet sorunu yaşatır. FED faiz artışı süreci öteleniyor, Petrol fiyatlarının düşmesi avantaj yaratıyor ve ECB çok ciddi bir yeni parasal genişleme paketi açıkladı. Bir de b... Devamı »

  • 29.01.2015
    09:04

    FED Sabır Dedi! Dün toplantı sonuçları açıklanan ABD merkez bankası FED kararlarından yine faiz artışı için sabır gösterecekleri kararı çıktı. Güçlü büyüme ve istihdam artışına dikkat çeken FED, ekstra etkenlerle geçici olarak düşen enflasyonun bir süre sonra yeniden önemli gördükleri %... Devamı »

  • 28.01.2015
    08:47

    FED Toplantısından Ne Kararlar Çıkacak? Bugün dünya için önemli olan merkez bankası haberi, FED'in dün başlayıp bu akşam bitecek olan toplantısından çıkacak olan kararlar olacaktır. Piyasalar bu toplantıdan bir faiz artışı programı çıkacak mı diye bakacaktır. Gerçekten de bu konu tüm dünya... Devamı »

  • 27.01.2015
    08:59

    Syriza kazandığı zaman Yunanistan ile AB arasında kriz çıkacaktır. Eğer Syriza kazanırsa piyasaları bozar korkuları gerçekleşmedi. Yunanistan seçimlerini radikal söylemli lider Tsipras (okunuşu Çipras) kazandı. Ama ilk anda gelen kısmi kar realizasyonları sonrasında AB gedenlinde ve BIST'de yükseliş... Devamı »