TCMB Ortamı Neden Gerdi?

02.02.2015 09:06
  •  A 

        Siyasiler uzun zamandır faiz indir baskısı yaparken TCMB bu baskılara zaten kulak tıkamış durumdaydı. Son yapılan PPK toplantısında da beklentinin çok altında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmış ve devamının gelip gelmeyeceği için bir sonraki olağan PPK toplantı tarihi olan 24 Şubat'a iş bırakılmıştı. TCMB Ocak enflasyon verisini gördükten sonra ister 24 Şubat tarihini bekler öyle faiz indirimi yapabilir, isterse de indirimi çok zaruri görüyorsa PPK'yı dediği gibi olağan üstü toplantıya çağırır ve yapacak olduğu faiz indirimini bir anda açıklayabilirdi. Yani 50 baz puanlık indirim yapmışken, bir kaç gün sonra kalkıp da ''gerekirse olağan üstü toplanırız'' diye 4 Şubat tarihini önceden ortaya atmasına gerek yoktu. 

        Bana göre çok manasız, piyasaları spekülasyona iten bir davranış yaptı. Bu davranış şeklini kesinlikle yanlış buluyorum. Çünkü Ocak enflasyonu ciddi düşük gelir ve hemen üstüne bir günde olağan üstü toplanma kararı alarak, pat diye faizleri yeniden indirdik deseydi, o zaman Dolar kuru bu karar nedeniyle bir hoplayacak, muhtemelen 1,33- 1,35 civarı fiyatından 1,42 - 1,45'leri görüp durulacaktı. Bu iş iki-üç günde bitecekti. Oysa şimdi piyasaları bir haftadır ciddi bir oynaklığın içine itmiş oldu. 

        Faizler İndirilse Ne Bekleniyordu?
        Dediğim şekilde renk vermeden enflasyon verisi geldikten sonra faiz indirimi yapılsaydı ne olacaktı? Yani hiç bu spkeülasyon yaratılmadan bir gecede faiz indirimi açıklanmış olsaydı, kurlar yine yükselmeyecek miydi? Bence kesinlikle yine yükselecekti. Piyasa faiz indirim oranına paralel bir kur yükselişi tepkisini yine verecekti. Muhtemelen de yine bu oranlara denk gelen, belki de biraz daha altında kalan bir kur yükselişi yaşanacaktı. Peki o zaman neden kurlar bu şekilde yükseldi diye, faiz indiriminden vaz geçilebilir gibi bir hava yaratılıyor? Bunu da anlamak mümkün değil. Yani sessizce bir kerede faiz indirilseydi Dolar kuru 1,42 ya da üstünü görebilir diye kimse beklemiyor muydu? Hemen herkes böyle olacağını bekliyordu. Öyleyse öncesinde faiz indirimi beklentisi ile kurlar yükselince neden herkes şaşırmış gözüküyor? Faiz indirimi öncesinde kurlar yükseldiği için, üstüne faiz indirimi olursa, bir o kadar daha mı kur yükselişi olur diye korkuluyor? İşte bence TCMB'nın en büyük hatası bu oldu. Piyasaya bu korkuyu hissettirdi. 

        Ben Mevcut kurlara bakarak, faiz indiriminden vaz geçmeyi doğru bulmuyorum. Faizler indirilmelidir. Göreceksiniz ki, bu yönde bir karar alınsa bile, bir süre sonra kurlar yeniden gevşeyecektir. Yaşanan sadece gereksiz bir spekülasyon olmuştur. Faizler indirilse kur yükselir diye beklerken, faizler indirilmeden bu beklenti ile kurun öncesinde yükselmesi de aynı şeydir. İlan edilen beklentinin önden gerçekleşmesidir. O zaman bundan paniklemenin manası da yoktur. Ama maalesef bu panik yaratılmış ve siyasilerin üstünde baskı kurulmak istenmiştir görüşündeyim. Şimdi enflasyonu ve sonrasında TCMB'nın olağan üstü toplantı kararı gelecek mi diye bekleyeceğiz.         
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.01.2015
    08:49

    Birkaç gün evvel Euro 2,60 ve Dolar da 2,27 idi. Biz ne diyorduk; ihracatımızı Euro ile yaptığımız için bu durum Türkiye için rekabet sorunu yaşatır. FED faiz artışı süreci öteleniyor, Petrol fiyatlarının düşmesi avantaj yaratıyor ve ECB çok ciddi bir yeni parasal genişleme paketi açıkladı. Bir de b... Devamı »

  • 29.01.2015
    09:04

    FED Sabır Dedi! Dün toplantı sonuçları açıklanan ABD merkez bankası FED kararlarından yine faiz artışı için sabır gösterecekleri kararı çıktı. Güçlü büyüme ve istihdam artışına dikkat çeken FED, ekstra etkenlerle geçici olarak düşen enflasyonun bir süre sonra yeniden önemli gördükleri %... Devamı »

  • 28.01.2015
    08:47

    FED Toplantısından Ne Kararlar Çıkacak? Bugün dünya için önemli olan merkez bankası haberi, FED'in dün başlayıp bu akşam bitecek olan toplantısından çıkacak olan kararlar olacaktır. Piyasalar bu toplantıdan bir faiz artışı programı çıkacak mı diye bakacaktır. Gerçekten de bu konu tüm dünya... Devamı »

  • 27.01.2015
    08:59

    Syriza kazandığı zaman Yunanistan ile AB arasında kriz çıkacaktır. Eğer Syriza kazanırsa piyasaları bozar korkuları gerçekleşmedi. Yunanistan seçimlerini radikal söylemli lider Tsipras (okunuşu Çipras) kazandı. Ama ilk anda gelen kısmi kar realizasyonları sonrasında AB gedenlinde ve BIST'de yükseliş... Devamı »

  • 26.01.2015
    09:05

    Yaşanan derin finansal kriz Yunan halkını yeni siyasi arayışa itti. AB dayatmalarını yok sayacağını, ücretleri artıracağını söyleyen genç lider Aleksiz Tsipras radikal solun iktidara gelmesini sağlamış oldu. Şimdi AB için belirsiz bir dönem var. Bu nedenle AB borsalarında kısmi bir kâr realizasyonla... Devamı »