0.07 Piyasaları Vurdu!

04.02.2015 08:47
  •  A 

       Ocak enflasyonunda TCMB başkanının faiz indirimi için şart koştuğu % 1'lik düşüş gerçekleşmeyip, düşüş oranı % 0.93'te kalınca, TCMB olağan üstü toplantı yok dedi. İşte aradaki % 0.07'lik eksik iyileşme nedeniyle dün BIST düşüşünü yaşadık. Yani panik yapılacak bir durum olmadığını bilmenizi isterim. 24 Şubat toplantısı için faiz indirimi beklentisi yine sürecektir. Hatta Şubat enflasyonunun da düşmesini beklediğim için, 24 Şubat tarihinde Ocak ve olası Şubat enflasyon iyileşmesi dikkate alınarak rahatlıkla 100 baz puanlık, hatta üstünde indirim yapabilme imkanı olabilir. Ama tabii dün % 0.07'yi sorun yapan TCMB yine faiz indirimine gönülsüz olursa, o takdirde indirim oranı 50-75 baz puan ile sınırlı da kalabilir. Sonuçta ben dün inmeyen faizin 24 Şubat'ta inmesini bekliyorum. 

       BIST'de Panik Yapmaya Gerek Yok!
       Dış borsalarda sert yükselişler var. Ons altın düşüyor. Peki o zaman BIST bu düşüşü neden yaşadı? Düne ait ilk beklenti yazımın sonunda;
      ''PPK Toplanmazsa Ne Olur?'' demiş ve Enflasyon yeterli seviyede düşmediyse, ya da her hangi bir nedenle TCMB PPK'yı olağan üstü toplantıya çağırmazsa, bu takdirde bu beklenti ile yükselmiş olan banka hisselerine ve dolayısı ile BIST'e satış gelir. 87.000 desteği test edilir. Belki biraz da altını görebiliriz. Kurlar ve kurlarla birlikte gr altın fiyatı da düşer.'' diye görüş belirtmiştim. 

        İşte dün yaşanan budur. Durduk yerde yaratılan ekstra indirim beklentisi nedeniyle, faiz indirimi olursa yukarıdan satarım düşüncesiyle alınan banka hisseleri, faiz toplantısı olmayacak denince geri verilmiştir. Kısacası işin özünde ekonomik bir kriz yoktur. Bilakis enflasyonda hatırı sayılır bir iyileşme vardır. Merak etmeyin, bu durumu dün göz ardı edenler, bugün hatırlayacaktır. Aslında TCMB ''% 0.07'nin aramızda lafı mı olur'' diyerek, 100 baz puan olmasa da, dün 50-75 baz puanlık bir indirim yapabilirdi. Neyse artık oldu bir kere. Gereksiz bir beklentinin piyasaları nasıl etkilediğini görmüş olduk. Ama bu gereksiz yaratılan beklentinin neden yaratıldığının sorgulanması gerektiği düşüncemi koruyorum!

        Önce de söylediğim gibi; faiz indirilebilir sözü bile kurları bu şekilde yükseltiyorsa, bir de faizler indirilirse ne olur diye bir similasyon yaptırılmıştır. Maalesef bu durum 24 Şubat'ta indirim beklentisi korunarak, kurlardaki ateşin sürmesine neden olacaktır. Yani nereden bakarsanız bakın, yapılan işte net bir faiz indirimi muhalefeti sezinliyorum.

        Sözü bağlarsak, BIST için yine dün belirttiğim gibi 87.000 altına inerse belki biraz daha altını zorlarız ama yeniden 24 Şubat faiz indirimi beklentisi ile alımların gelmesini bekliyorum. Olası destek seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz.

        TMSF BankAsya Yönetimine El Koydu!
        Dün TMSF'den yapılan açıklamaya göre, fon şeffaflık ilkelerine uyulmadığı, imtiyazlı ortakların bilgilerini bildirilen süreler içerisinde iletmediği için Asyabank'ın % 63'lük imtiyazlı paylarının yönetimine el koydu. Yapılan açıklamada her hangi bir ödeme güçlüğünden bahsedilmiyor. Sadece  ortaklık yapısı ile ilgili gerekli bilgilerin verilmemiş olması sebep olarak gösteriliyor. Bankacılık faaliyetleri aynı şekilde sürecek diye açıklama yapıldı. Bu durum nedeniyle olası olumsuz tepki sınırlı kalabilir, hatta olumlu bir tepki bile görebiliriz. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.02.2015
    11:22

    TCMB Başkanı Görevinde Kalmalı Mıdır? Ben kişisel görüşüm olarak ''Hayır'' diyorum! Bana göre TCMB başkanı görev süresince başarısız olmuştur. Önceki faiz kararlarında da benzer yanlışlıklarla piyasaları alt üst etmişti. Durduk yerde yaptığı erken toplantı yapıp, faiz indirimi kararı alabil... Devamı »

  • 03.02.2015
    08:51

    TCMB başkanı Erdem Başcı'nın yaptığı sürpriz açıklama nedeniyle saat 10:00'da açıklanacak olan Ocak enflasyonu faizler ve piyasa için çok önemli bir veri durumuna geldi. Eğer açıklanacak Ocak enflasyonunda yeni bir faiz indirimi yapmaya imkan verecek bir düşüş görülürse (Bana göre % 1 ve üzerinde ya... Devamı »

  • 02.02.2015
    09:06

    Siyasiler uzun zamandır faiz indir baskısı yaparken TCMB bu baskılara zaten kulak tıkamış durumdaydı. Son yapılan PPK toplantısında da beklentinin çok altında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmış ve devamının gelip gelmeyeceği için bir sonraki olağan PPK toplantı tarihi olan 24 Şubat'a iş bırak... Devamı »

  • 30.01.2015
    08:49

    Birkaç gün evvel Euro 2,60 ve Dolar da 2,27 idi. Biz ne diyorduk; ihracatımızı Euro ile yaptığımız için bu durum Türkiye için rekabet sorunu yaşatır. FED faiz artışı süreci öteleniyor, Petrol fiyatlarının düşmesi avantaj yaratıyor ve ECB çok ciddi bir yeni parasal genişleme paketi açıkladı. Bir de b... Devamı »

  • 29.01.2015
    09:04

    FED Sabır Dedi! Dün toplantı sonuçları açıklanan ABD merkez bankası FED kararlarından yine faiz artışı için sabır gösterecekleri kararı çıktı. Güçlü büyüme ve istihdam artışına dikkat çeken FED, ekstra etkenlerle geçici olarak düşen enflasyonun bir süre sonra yeniden önemli gördükleri %... Devamı »