Faiz indirimi tartışmaları, FED faiz artışı riskleri ve Yunanistan riski gibi hangi mazerete dayanırsa dayansın, yaşanan düşüş bana göre 80.820 gap destekli teknik bir düzeltmedir. 12 Ocak tarihindeki ''İlginç Çelişkiler Yaşıyoruz!'' yazımda bu gap boşluğunun kapanması riskine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Yıl sonu işlemleri nedeniyle yükselen borsaların, yeni yılın başında veya yıl sonu bilançolarını takip eden günlerde teknik manada bir düzeltme yaşamasını beklediğimi de biliyorsunuz. Faiz indirimi beklentileri ve TCMB başkanının bir anda yarattığı faiz erken inebilir havası nedeniyle, daha önce başlayamamış olan düzeltme, daha yüksek seviyeleri gördükten sonra yaşanmaya başlandı.
Ben 80.820 gap boşluğuna kadar yaşanabilecek bir düşüşü sağlıklı bir düzeltme hareketi olarak görürüm. Bu seviyenin görülmesi halinde bile düzeltme dışında trend dönüşü gibi bir görüş değişikliğim olmaz. Ama eğer bu gap seviyesi görülür ve aşağı yönlü kırılırsa, o zaman günün şartlarına göre yeniden değerlendirme yapmak gerekebilir.
Kısacası BIST'in artık alım seviyelerine yaklaştığını düşünüyorum. 80.820 bu düzeltmede görülecek mi bilemiyorum. Çünkü arada 83.500 ve 82.500 destekleri de var. Dün görülen 83.242 sonrası gelen yükseliş gibi, öncesinde bu desteklerden yukarı yönlü bir tepki yaşandıktan sonra da bu gap kapanabilir. Tabii bir de ille de gap kapanacak mıdır diye sorarsanız, teknik olarak gapler, daha sonra kapanması beklenen boşluklardır derim. Ama daha sonrasının vadesi şartlara göre değişkenlik gösterir.
TCMB başkanının istifası, Yunanistan'ın Euro'dan çıkma kararı, FED'in faiz artışı riskleri nedeniyle önümüzdeki günlerde dalgalanmalar yaşayabiliriz. İlk iki risk Dolar kurunu yukarı yönlü zorlamaya devam eder. FED'in faiz artışı riskini ise, bu sene için düşük oranda kalacağı için, çok tehlikeli görmüyorum. Benim görüşüm; Dolar kuru bir sebepten 2,52 seviyelerini görecek ya da geçecek olursa, ben bunu kurda ve gr altında satış fırsatı olarak kullanmak gerektiği düşüncesindeyim. Hatta bu dediğim seviyeler görülürse TCMB Dolar satış ihalelerine başlamalıdır. Çünkü gelişmeler sonrasında kurların yeniden 2,35'li seviyelere düşeceği beklentisindeyim. Benim risk olarak gördüğüm en büyük kriter petrol fiyatıdır. Brent petrol 70 Dolar'ın altında kaldığı müddetçe, Türkiye için büyük riskler görmüyorum. Yaşanan risklerin kalıcı değil, geçici gelişmeler olarak kalacağı öngörüsündeyim.
Eğer Dolar'da dediğim gibi ya da üstünde bir kur seviyesi görülecek olursa, bundan etkilenebilecek gr altının da en fazla 103,50-TL civarını görebileceğini, ama daha sonra ortam yatışmaya başlayınca yeniden 92,50-TL veya altındaki fiyatlara düşmesini bekliyorum. En fazla 103,50-TL diye beklediğim fiyat, belki tüm riskler üst üste gelirse kısa bir süre için 110,00 TL'yi zorlayacak şekilde beklentim dışında gelişme gösterebilir. Bu ihtimali zayıf bulsam da, risklerin arka arkaya yaşanması halinde olur da görülecek olursa, sonrasında beklediğim fiyat düşüş beklentimi değiştirmez.
Son söz; brent petrol 70 Dolar'ın altında kaldığı müddetçe yaşanacak düşüşlerden korkmayıp, alım fırsatı olarak görmek lazım. Diğer riskler gelip-geçici etkiler yaratmaktan öteye gitmeyecektir.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_