Bu Ülkede İnsanlık Nereye Gidiyor?

15.02.2015 02:07
  •  A 

        İnsanlıktan çıkmış, sapık canilerin kıydığı kızımız Özgecan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yat güzel kızım. Kendini korurken yüzünde bıraktığın tırnak izlerindeki DNA'ları silmek için ellerini kesip yakan o sapık ruhlular, hiç sönmeyecek bir ateşle hem bu dünyada, hem de öbür dünyada yanarlar inşallah.

        Gencecik kızını, prensesini, küçük kuzusunu, bakmaya kıyamadıkları evlatlarını böyle bir cinayetle kaybetmiş anne ve babanın yüreklerindeki ateşin de söneceğini sanmıyorum. Allah onlara dayanma gücü versin. Onların da, hepimizin de başları sağ olsun.

        Nasıl bir ülke olduk, ya da nasıl bir ülke olma yolunda ilerliyoruz inanamıyorum! Böyle hunharlıkla işlenmiş bir cinayete rağmen, ''Tamam tabi ki çok üzücü ama, genç kızlar da o kadar açık-seçik giyinmesinler'' diyenleri görüyorum. Bu mudur yani bu durumda söylenmesi gereken söz? Yani açık-seçik giyinen kızlara tecavüz edilirse kabahat kızlarda. Peki bir çok kapalı kızımızın da, aynı şekilde kapalı kadınlarımızın da başlarına geliyor, o zaman ne diyeceğiz? Yazıklar olsun insanlığımıza diyorum. Tam bir akıl tutulması yaşadığımızı düşünüyorum.

         Gün geçmiyor ki bir kadın cinayeti işlenmesin. Gün geçmiyor ki karısını döven-öldüren bir koca haberi çıkmasın. Peki ne yapacağız, nasıl düzelteceğiz bu gidişi? Ortaya hemen bir fikir atılmış; ''Pembe otobüs''! Kadınlarımızı-kızlarımızı böyle sapıklardan korumak, güvenli seyahat etmeleri için kadınlar pembe otobüste yolculuk etmeliymiş. Yok artık diyorum. Yani toplumu haremlik selamlık ayırmak ilk akla gelen fikir mi olmalı? Olmadı bakalım İran'a, Suudi Arabistan'a, onlar kadınları nasıl kısıtlıyorlarsa biz de aynını uygulayalım. O ülkelerde bu tip suçlar hiç yok mu sanıyorsunuz?

        ''ABD'de de oluyor çenenizi kapatın'' diyen, hem de kadın olan kapalı yazarlarmız da var. Anlaşılan o ki, böyle bir cinayet bile laik, muhafazakar ayrımına tabi tutuluyor. Hemen o taraf, bu taraf tepki ve savunmaları yapılıyor. Yazıklar olsun diyorum. Ölen insan insan. Böyle bir olayda insan empati yapmalı, Gerisi varya gerisi, işte insanlığın dışında kalan gerisi, tamamen teferruattır.

         Ne mi olmalı? Cinsiyet, o taraf- bu taraf, laik-muhafazakar, dindar-dinsiz, açık-kapalı, kadın-erkek, demeden insan olmalı öncelik. Bu taşlaşmış kalpler de yumuşamalı. Yoksa bu gidiş gidiş değil.

        Yaşandığı tarihte haberi okuduğum için bildiğim, bugün bir arkadaşımın paylaştığı bir olayı aktarmak istiyorum; 

        İngiliz Adalet ve Yargısının ana fikrini açıklayan bir ornektir;

        Londra'da Aksam saat 10 sularında bir genç kız Hyde Park'ta otururken üç tane adam kıza laf atar. Kız durumu polise şikayet eder, şüpheliler mahkemeye çıkarlar. Hakim sanıklara 7 yıl 7 gün ceza verir, duruşma çıkısı gazeteciler 7 gun ve 7 yılın anlamını sorarlar ve bir laf atma icin 7 yıl cok degil mi diye şaşkınlıklarını dile getirirler. Hakim; "ben 7 seneyi genç kıza laf attıkları için vermedim. Laf atma icin 7 gün verdim. 7 yılı ise Ingiliz genç kızlarının gece sokağa çıkma özgürlüğünü kısıtladığı için, gece dışarı çıktıklarında içlerinde korku oluşturdukları için verdim." der...

        Peki ABD'de, ya da bir yargı sonucunu aktardığım İngiltere'de verilen bu cezadan sonra artık bu tip suçlar bitmiş midir? Suç biter mi hiç, insanın olduğu her yerde suç devam eder. Ama işlenen suça orantılı cezada olmalı. Olmalı ki, yapılan bir suç  yapanın yanına kâr kalmamalı.

       
 Ozgecan'in canisinin cezası, Türk kızlarının dolmuşa binme özgürlüğünü kısıtlamanın, kız anne&babalarını kaygıya boğmanın, tüm dolmuş şoförlerine potansiyel katil olarak bakılmasının cezası ne olacak? 3-5 yıl yatıp çıkmak mı? Yeter artık, nasılsa Avrupa bizi almak istemiyor. Hem madem ABD'de benzer olaylar oluyormuş. O zaman biz de ABD'de olan bir başka şeyi yeniden tartışalım, hatta tartışmayalım geri getirelim derim. Neyi mi? İdam cezasını. Yoksa bu sapıklar, çok değil 10 yıl, bilemedin 15 yıl sonra yeniden toplumun içine salınacaklar. Bir başka canları yakacaklar. 
         

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.02.2015
    09:10

    Bu soruya 10/02 tarihli ''Gap Destekli Düzeltme Sürüyor!'' başlıklı yazımın bir kesiti ile cevap vermek istiyorum; '' Kısacası BIST'in artık alım seviyelerine yaklaştığını düşünüyorum. 80.820 bu düzeltmede görülecek mi bilemiyorum. Çünkü arada 83.500 ve 82.500 destekleri de var. Dün gör... Devamı »

  • 12.02.2015
    09:05

    Dün Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan gündemli toplanmıştı.Toplantıdan bir karar bile çıkmadan uzlaşmazlık ile ayrıldılar. Yunanistan riski iyice büyüyor. Eğer başbakan Çipras mevcut borçların bir kısmının silinmesi, özelleştirmelerden vaz geçilmesi, şart koşulan ekonomik tedbirlerin rafa kal... Devamı »

  • 11.02.2015
    09:10

    İçeride cari denge rakamları açıklanacak. Cari denge rakamlarında beklenti aylık -6.7 Milyar $, 12 aylık için -45.5 Myr $, 2015 için de açıklanacak rakamlara göre -37 Myr $ civarındadır. Gelecek verilerde iyileşmenin görülmesi piyasaları olumlu yönde destekleyeceği gibi, beklentilerden kötü gelecek ... Devamı »

  • 10.02.2015
    08:43

    Faiz indirimi tartışmaları, FED faiz artışı riskleri ve Yunanistan riski gibi hangi mazerete dayanırsa dayansın, yaşanan düşüş bana göre 80.820 gap destekli teknik bir düzeltmedir. 12 Ocak tarihindeki ''İlginç Çelişkiler Yaşıyoruz!'' yazımda bu gap boşluğunun ka Devamı »

  • 09.02.2015
    09:09

    ''Benzemez Kimse sana, tavrına hayran olayım Bakışından süzülen işvene kurban olayım. gibi, ''Şarkılar seni söyler, Dillerde name adın'' dendiği zaman yıllardır aklımıza gelen değerli sanatçımız Müzeyyen Senar'ı kaybettik. Yılarca sesinden duyduğum... Devamı »