Belirsizlikler Sürüyor!

18.02.2015 09:18
  •  A 

        Gün içinde ABD sanayi üretim rakamları ve gün bitince FED tutanakları açıklanacak. FED için görüşlerimi biliyorsunuz. 


        Yunanistan ve Euro Grup arasındaki gerilim sürüyor. Cuma'ya kadar Yunanistan'a süre tanınmış. Anlaşma olur mu olmaz mı yakında göreceğiz. Ben anlaşma olmasını bekliyorum. Ama anlaşma olmazsa, Yunanistan'a olası akıbetini bir kaç kez anlatmıştım. Yunanistan'ın Euro'dan çıkıyorum demesi Euro paritesini de düşürücü etki taşır. 

        24 Şubat PPK toplantısı bizim için diğer, hatta en önemli belirsizliklerden birisi. Yaratılan faiz spekülasyonu nedeniyle bir aydır yüksek bir kur düzeyi yaşıyoruz. Petrol zamları da yapıldı. Tarım fiyatlarında soğuklar, aşırı yağışlar ve fırtına nedeniyle yüksek bir seyir var. Bu nedenle gelecek enflasyon rakamlarında istenilen düzelme yine olmayabilir. Bu nedenle zaten faiz indirimi için ayak direyen TCMB, faiz indirimi yapmayabilir. Ya da 25-50 baz puanlık bir indirimle yetinebilir. Benim bu konudaki görüşümü de biliyorsunuz. Faizler düşmeli. Daha evvel kurlar düşükken, faiz indirilsin ki kurlara da destek olur, ihracat riskimiz azalır demiştim. Yani olası bir faiz indirimi halinde kurların yükselmesi hedeflendiğine göre, şimdi kurlar yükseldi faiz indirmeyelim demeye gerek yok. 75-100 baz puanlık bir faiz indirimi ile faiz indirimlerine devam etmek ekonomik görüntümüz için daha iyi olur. Yoksa, işsizlik, büyüme, ihracat, üretim, her alanda çok iç açıcı bir durum yok. Faizleri indirerek, yapısal tedbirleri devreye sokarak bu gidişe müdahale etmek gerekir. Eğer bunu şimdi yapamazsak, daha sonra FED faiz artışı başladığında, bir de petrol fiyatları yükseliyorsa, faiz indirilsin derken faiz artırıldığına da şahit olabiliriz. 

       Bu günleri daha çok teknik analize bakarak geçirmek doğru olabilir. 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.02.2015
    09:00

    Yıl sonu bilançolar açıklanıyor. Vergi dairesine sunulan bilançolar sonrasında, bir kaç gün içinde bilançoların son halleri netleşmiş olur. Hemen sonrasında Mart sonuna kadar da şirketlerin genel kurul beklentileri devreye girer. Ancak, genel kurul beklentileri tüm borsanın genelinde değil de, hisse... Devamı »

  • 15.02.2015
    02:07

    İnsanlıktan çıkmış, sapık canilerin kıydığı kızımız Özgecan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yat güzel kızım. Kendini korurken yüzünde bıraktığın tırnak izlerindeki DNA'ları silmek için ellerini kesip yakan o sapık ruhlular, hiç sönmeyecek bir ateşle hem bu dünyada, hem de öbür dünyada yanar... Devamı »

  • 13.02.2015
    09:10

    Bu soruya 10/02 tarihli ''Gap Destekli Düzeltme Sürüyor!'' başlıklı yazımın bir kesiti ile cevap vermek istiyorum; '' Kısacası BIST'in artık alım seviyelerine yaklaştığını düşünüyorum. 80.820 bu düzeltmede görülecek mi bilemiyorum. Çünkü arada 83.500 ve 82.500 destekleri de var. Dün gör... Devamı »

  • 12.02.2015
    09:05

    Dün Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan gündemli toplanmıştı.Toplantıdan bir karar bile çıkmadan uzlaşmazlık ile ayrıldılar. Yunanistan riski iyice büyüyor. Eğer başbakan Çipras mevcut borçların bir kısmının silinmesi, özelleştirmelerden vaz geçilmesi, şart koşulan ekonomik tedbirlerin rafa kal... Devamı »

  • 11.02.2015
    09:10

    İçeride cari denge rakamları açıklanacak. Cari denge rakamlarında beklenti aylık -6.7 Milyar $, 12 aylık için -45.5 Myr $, 2015 için de açıklanacak rakamlara göre -37 Myr $ civarındadır. Gelecek verilerde iyileşmenin görülmesi piyasaları olumlu yönde destekleyeceği gibi, beklentilerden kötü gelecek ... Devamı »