31 Mayıs 2013 tarihinde gezi olayları nedeniyle oluşan teknik bir gap seviyemiz vardı. 6'ncı ve 7'nci aylarda bu gap seviyelerine çok yaklaşmış ama o anki konjonktürel etkiler nedeniyle gap kapanmadan realizeler yaşamıştık. Şimdi yeniden bu gap kapanır mı sorusu gündeme gelmiş durumda.
Benim 31 Mayıs gap boşluğunun kapanmasını beklediğimi biliyorsunuz. Ancak şu an için alım istekleri bu gap'in kapanması için uygun olsa da, teknik olarak mevcut seviyelerin aşırı alım seviyeleri olması nedeniyle önemli dirençler oluşturduğunu düşünüyorum. Kısacası bu gap kapanmadan evvel kısmi bir realize riskini göz ardı etmemek lazım. Kapanmasını beklediğimiz bu gap seviyesi 31 Mayıs en düşük BIST seviyesi dikkate alınırsa 84.867, 31 Mayıs kapanışı dikkate alınırsa 85.990 seviyeleridir. Ben gap tanımında boşlukla açılan seans öncesindeki kapanışı dikkate alırım. Yani BIST'in kapatması gereken gap boşluğunun 85.990 olduğu görüşündeyim.
BIST 82.628 seviyesinin üzerinde kalmayı başarabilirse, realize olmadan, ya da seans içi yaşanan realizelerle bu gap'in kapandığını görebiliriz. Ama eğer 82.628 ve 82.250 seviyesinin altına inersek, bu gap'in kapanması öncesinde 80.000'lerin de altını görecek bir düzeltme yaşanabilir. Her ne kadar alım iştahının küresel borsalarda da dahil sürdüğüne şahit olsak da, ben bir düzeltme sonrasında bu gap'in kapanmasını bekliyorum. Aynı zamanda beklentim doğrultusundaki bir teknik gelişmenin daha sağlıklı olacağı görüşündeyim. Ama görüyorsunuz ki dokuz aylık bilançolardan sonra da bir düzeltme bekliyor olmama rağmen, çok kısa ve hızlı bir düzeltme ile yetinmek durumunda kaldık. Kısacası benim düzeltme beklentime rağmen BIST'in gap'ini kapattığına da şahit olursak çok şaşırmam. Nihayetinde para tüm teknikleri çizen olgudur!
Petrol fiyatlarındaki gelişme, ECB'nin varlık alım kararındaki gelişmeler, ABD ve Almanya endekslerinin hareketleri, FED'in olası faiz artışı hakkındaki süreç ve öncesindeki ABD verileri BIST'in hareketinin devamını belirleyecektir. Şu an son bir ay içinde Türkiye piyasalarına giren önemli bir sıcak para nedeniyle BIST'in dirençlerini zorladığını gördük ama ben devamında gap görülmeden düzeltme beklentimi koruyorum.
Böyle dönemlerde alımların ısrarı nedeniyle, bir çok yerli yabancı analistin, kurumun pozitif raporlar verdiğini, hisse ve endeksler için olumlu raporlar yayınladıklarını görürüz. Şu anda da benzerleri yaşanıyor. Ancak önceki örneklerinden de iyi hatırlamanız lazım ki, bu şekilde raporların gelmesi, gelişmelerin öyle olacağını göstermez. Ama yine de para tekniği çizer düşünceme paralel olarak, beklentilerimdeki tereddütlerime göre değil de, teknik destek-direnç tablosundaki seviyeleri referans alarak kararlarımızı şekillendirmek daha doğru olabilir. Yani destek ve direnç seviyelerinden hangisi kırılırsa, o yöndeki bir sonraki seviyeyi hedeflemek daha doğru olacaktır.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com