S&P Not ve Görünümde Değişiklik Yapmadı!

24.11.2014 09:02
  •  A 

         Uluslar arası derecelendirme kurumu S&P, Türkiye'nin BB+ olan notunda ve negatif olan görünümünde bir değişiklik yapmadı. Mevcut durumu korumasındaki neden olarak büyümedeki ve cari açıktaki kısmi düzelmeyi gösterdi. Ama büyümenin fonlanması için ihtiyaç duyulan dış kaynak ihtiyacına olan bağımlılığın 2015 yılında da sürecek olmasının kırılganlık riski yaratabileceğine dikkat çekti. Büyüme potansiyelinin özel sektörün döviz açık pozisyonunu kötü etkilediğinin de altını çizdi. Kısacası S&P şimdilik negatif risklere dikkat çekerek, mevcut kredi notu ve görünümü aynı şekilde korumuş oldu.

        Böylece S&P'den de alımların sebebini açıklayacak pozitif bir değişiklik olmadı. Ancak, 15 gün öncesine kadar olası not indirimi olur mu diye bekleyenler için, mevcut durumun korunmuş olmasını da pozitif bir gelişme diye düşünebiliriz.

       Şimdi gözler 5 Aralık'taki Moody's değerlendirmesinde olacak. Yatırım yapılabilir ve negatif görünüm notu vermiş olan Moody's'in Türkiye değerlendirmesindeki olası olumlu-olumsuz değişim çok daha önemli olacaktır. Ancak düşen petrol fiyatlarının yarattığı pozitif cari açık etkisi nedeniyle, Moody's'ten de olumsuz bir notlama beklemiyorum. 

        Çin Faiz İndirimi Yaptı.
        Çin merkez bankasının faizlerde sürpriz indirime gitmesi, Asya piyasalarının pozitif etkilenmesine neden olmuş durumda. Çin'den gelen bu karar ECB'nin daha geniş varlık alımı kararını da destekleyebilir. 

        Peki BIST Ne Olur?
        Yaşanan gelişmelerde BIST'i özel olarak olumlu etkileyecek sebep yok ama, BIST'teki alımlar devam ettiği müddetçe, para her şeyi belirler diyorum. Yapılan açıklamalara göre yabancı bankalardan sırada bekleyen Türk bankaları ile ortaklık başvurularının olduğunu duyuyoruz. Garanti Bankası'nda yaşandığı gibi gelişmelerin benzerleri diğer bankalarımızda da yaşanırsa, bankacılık sektörüne olan taleplerin bir süre daha sürmesi beklenebilir. 

        OPEC Üretimi Azaltır Mı?
        OPEC üyelerinden üretimi kısma taleplerinin gelebileceği haberleri petrol fiyatlarının yükseliş riskine dikkat çekiyor. 76 $'ı görmüş olan brent petrol fiyatının 81 $ civarına geldiğini görüyoruz. Eğer OPEC üretimi kısma kararı alır ve petrol fiyatlarında mevcut fiyatın üstünde artış görülürse, Türkiye ve BIST için pozitif değerleme sebebi olan petrol fiyatı avantajının ters etki yaratmaya başladığını da görebiliriz. 

         Tekrar ediyorum; borsaları yükselten para girişidir. Sebeplerini izah edemesek de para girişlerinin sürmesi halinde, olası risklere rağmen yükseliş yine de devam edebilir. 15 gün öncesine kadar kötümser beklentilerin yüksek olduğu ortam nasıl iki haftadır olumlu yöne döndüyse, aynı şekilde yine tersine gelişmeler yaşanması halinde, şu an olumlu yönde yapılan tahminlerin bir anda tersine döndüğünü de görebiliriz. Ben her iki yöne de belirsizliğin olduğu böyle zamanlarda teknik destek-direnç seviyelerini referans almak daha doğru olabilir diyorum. Kırılan destek ya da direnç seviyelerinin devamında, o yöndeki sıralı destek ya da dirençleri yeni hedefler olarak düşünebiliriz. 

         24 Kasım Öğretmenler Günü!
         Mustafa Kemal Atatürk'ün baş öğretmen sıfatını aldığı 24 Kasım nedeniyle kutlanan öğretmenler gününün tüm öğretmenlerimiz için kutlu olmasını dilerim. Ülkelerin ve medeniyetlerin gelişiminde değerli öğretmenlerimizin katkısına dikkat çekerek, ''İyi ki varsınız sevgili öğretmenlerimiz'' diyorum. 

         Hepinize iyi haftalar dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 21.11.2014
    09:19

    Dow endekslerinde dün gün içi realizasyon yaşanırken, sonrasında yeniden rekor yönünde kapanış yaptıklarını gördük. Almanya Dax endeksinde de gün içinde ciddi bir eksi varken, bu görüntünün de sonrasında yükselişe döndüğünü görüyoruz. BIST için zaten beklediğimiz düzeltmede yanılmış o... Devamı »

  • 20.11.2014
    09:00

    Dün açıklanan FED tutanaklarında, FED'in dış küresel risklere pek aldırmadığı ve ABD ekonomisinin bu risklerle baş edebileceği görüşünde olduğunu gösteriyor. Kısacası tahvil alımını sonlandıran FED'in yakın zamanda faiz artışının tarihini konuşmaya başlayacağını beklememiz doğru olur. Benim olası fa... Devamı »

  • 18.11.2014
    09:13

    Piyasayı gelişmelere ve beklentilere göre yorumlamak çok zorlaştı! Rusya Ukrayna'ya yeniden girmeye başladı deniyor aldıran yok. ABD verileri geçen hafta iyi geliyor Dow endeksleri olumlu tepki veriyor. ABD verileri dün beklentilerin altında geliyor Dow yine olumlu tepki veriyor. Alman... Devamı »

  • 17.11.2014
    09:04

    Japonya'da Resesyon, AB'de Büyüme Sinyalleri! Japonya yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,6 daraldı ve üst üste 2 çeyrek daralarak resesyona girdi. AB'de ise büyüme sinyalleri geldi. Fransa'da % 0,1 büyüme beklenirken, % 0,3 büyüme gerçekleşti. AB için açıklanan büyüme verileri ECB'nin elini rahatl... Devamı »

  • 14.11.2014
    09:20

    Brent Petrolde dün de şok bir düşüş yaşandı. OPEC'ten üretimi azaltmak yönünde bir ses çıkmayınca fiyatlar yeniden düşmeye başladı. Anlayacağınız petrol yüzümüze gülüyor. 2008 ABD mortgage krizi sonrasındaki faizsiz bol likiditeli dönemi yapısal cari açık reformunu yapmak için kullanamadık. Büyük bi... Devamı »