Japonya Resesyona Girdi!

17.11.2014 09:04
  •  A 

         Japonya'da Resesyon, AB'de Büyüme Sinyalleri!
        Japonya yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,6 daraldı ve üst üste 2 çeyrek daralarak resesyona girdi. AB'de ise büyüme sinyalleri geldi. Fransa'da % 0,1 büyüme beklenirken, % 0,3 büyüme gerçekleşti. AB için açıklanan büyüme verileri ECB'nin elini rahatlatacaktır. 

       Altın ve Petrol Tepki Verdi.
       Bir süredir hızlı düşüş yaşanan altın ve petrolde düşüşe tepki geldi. Hatta altında Japonya'nın resesyona girdiği haberi sonrasında ciddi bir toparlanma yaşandı. 1.146$ seviyesinde bulunan gold ons, 1.193 $'a kadar yükseldi. Eğer ons altında bu tepki sürecek olursa, yine de 1.230$'ın aşılmasını beklemem. Altındaki bu tip yükselişler yeni satış fırsatları olacaktır görüşündeyim.
 
       Türkiye'ye Hızlı Bir Para Girişi Var!
       Piyasalarda sebebi tam izah edilemeyen, 2 Milyar Dolar'ın üzerinde bir para girişinden söz ediliyor. Geçen hafta teknik olarak dirençlerde bulunmamıza rağmen, neden düzeltme gelmiyor sorumuzun cevabını, özellikle tahvil piyasamıza giren bu sürpriz para ile izah edebiliriz. Ama bu hızlı girişin gerekçesi nedir onu bilmiyorum. Bu kaynağın devamı varsa, boyutuna göre mevcut dirençlerin kırıldığını ve üst dirençlere doğru pozitif ayrışmanın sürdüğünü görebiliriz.

       Ancak, eğer son iki haftada yaşanan hızlı para girişinin devamı gelmezse, bugün DOW future'de başlayan realizasyonun yansımasını biz de görebiliriz. 

       Perşembe PPK, Cuma S&P'nin Türkiye Görüşü Açıklanacak!
       Perşembe günü TCMB PPK faiz indirimi yapar mı göreceğiz. Eğer olası bir faiz indirimi yapılırsa, geçen hafta bankalara olan ilginin sebebini anlamış oluruz. PPK petrolde ve kurlarda yaşanan gevşemeyi faiz indirimi denemesi için kullanabilir. Bakalım göreceğiz. 

       Cuma günü ise, S&P'den Türkiye hakkında olumsuz bir revizyon beklemiyorum. İçinde bulunduğumuz ortam Türkiye'nin kredi notunun kırılmasına gerekçe yaratacak sebepler taşımadığı gibi, bilakis düşen petrol fiyatları ve yaşanan hızlı dış nakit girişleri cari açığımızın fonlanması rizkini de azaltıyor.

       Eğer olumsuz bir etki yaşanacak ve realize ile haftaya başlayacak olursak, bunun nedeni Japonya'nın resesyon sürprizi ile kısmi bir realizasyon yaşanan Dow future sonrasında, DOW ve Dax endekslerinde de düşüşlerin yaşanması olur. Hepinize iyi bir hafta dilerim.   


 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 14.11.2014
    09:20

    Brent Petrolde dün de şok bir düşüş yaşandı. OPEC'ten üretimi azaltmak yönünde bir ses çıkmayınca fiyatlar yeniden düşmeye başladı. Anlayacağınız petrol yüzümüze gülüyor. 2008 ABD mortgage krizi sonrasındaki faizsiz bol likiditeli dönemi yapısal cari açık reformunu yapmak için kullanamadık. Büyük bi... Devamı »

  • 13.11.2014
    09:23

    Dün Dow ve Dax için kar realizasyonları yaşanmasına rağmen, BIST bankaların desteği ile yükselişini sürdürdü. Bankalardaki alım iştahının çok da yüksek olduğunu gördük. Yazılarımdan biliyorsunuz ki, bilançolar sonrası kısmi yükseliş olması normal olsa da, ben yükselişten ziyade realizasyon dönemine ... Devamı »

  • 12.11.2014
    09:09

    Benim önem verdiğim ABD borsaları ve Almanya Dax endeksi olası kar realizasyonlarına direniyor. Bu direnişe BIST'in de uyduğu görüşündeyim. Dow future(düne ait beklenti yazımdaki Dow, dow futuredir. BIST'e zaman olarak daha uygun olduğu için future takip ediyorum) için dün görürse satışlar artar diy... Devamı »

  • 11.11.2014
    08:55

    Dokuz aylık bilançolar dün gelenlerle tamamlandı. En dikkat çekici kâr artışlarını düşen petrol fiyatları nedeniyle havayolu şirketlerinde gördük. Pgsus ve Thyao düşen petrol fiyatlarından çok ciddi fayda görmüşler. Açıkladıkları kârlara göre şu an için thyao'nun fiyatının hala ucuz kaldığını görüyo... Devamı »

  • 10.11.2014
    09:08

    Allah sağlıklı ömürler versin, annem 82 yaşında. Zamanındaki Rum ismi Yoran, şimdiki adı Didim(Yenihisar) olan Aydın Söke'ye bağlı bir köyde doğmuş, büyümüş. Dört kız kardeşin en küçüğü. Ablalarının doğum yeri Selanik. Büyük mübadelede önce Ödemiş'e sonra Didim'e gelmişler. İlk okulu Yenihisar'da ok... Devamı »