Borsalar Direniyor!

12.11.2014 09:09
  •  A 

          Benim önem verdiğim ABD borsaları ve Almanya Dax endeksi olası kar realizasyonlarına direniyor. Bu direnişe BIST'in de uyduğu görüşündeyim. Dow future(düne ait beklenti yazımdaki Dow, dow futuredir. BIST'e zaman olarak daha uygun olduğu için future takip ediyorum) için dün görürse satışlar artar diye dikkat çektiğim seviyenin karşılığı bugün için 17.475 seviyesine yükselmiş durumda. Yani bence grafikte sıkışma yaşanıyor. Küçük bir düşüş halinde bile riskli seviyeler görülebilir. ABD endeksleri için realize düşüncemi aynen koruyorum. Bir kaç puanlarla süren rekorların çok yakında yerini realizasyonlara bırakacağı görüşündeyim.

          BIST için de bilançolar sonrası bir kâr realizasyonu bekliyorum ama, realizenin olası süreci için çok emin değilim. Yani bu seviyelerden aşağıya doğru da olabilir, önce 80.000'li seviyeleri zorladıktan sonra da olabilir. Endeksin ve bankaların stochasticleri alıma da uygun durumdalar, kısmi düşüşe de. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi, olası realize beklentimin ötelenmesine neden oluyor diye düşünüyorum. Zaten benim realize beklentim de sonrasında yaşanacak yeni yükseliş trendi öncesindeki düzeltme yapması nedeniyle. Yani kötümserlik nedeniyle değil.  Ancak Dow'da kar satışları başlarsa, bu durum diğer gelişmiş ülke borsalarına da yansıyabilir. Böyle bir ortamda BIST'in ayrışmayıp, onlara uyması daha doğal olur gibi geliyor bana. Pozitif bir ayrışma yaşanacaksa, düzeltme sonrası Aralık'ta başlamasını düşündüğüm yükseliş esnasında olur kanaatindeyim. 

           Ama hemen belirteyim ki, teknik olarak BIST'in satış baskısının artması için, 78.000 altında kalması gerekiyor. 78.000 üstünde kalmayı sürdürürse, benim beklediğim realizasyon öncesinde yaşanacak kısmi bir yükselişten sonraya kalır. Destek-Direnç Tablosundaki teknik seviyeleri referans alabilirsiniz. Destek ya da direnç olarak kırıacak seviyeler, bir sonraki destek ya da direnci hedef haline sokar.

           Bugün saat 16:00'da ECB başkanı Draghi konuşacak. ECB'nin varlık alımları konusunda söyleyecekleri, ya da söylemeyecekleri piyasalara ekstra yön verebilir.        
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 11.11.2014
    08:55

    Dokuz aylık bilançolar dün gelenlerle tamamlandı. En dikkat çekici kâr artışlarını düşen petrol fiyatları nedeniyle havayolu şirketlerinde gördük. Pgsus ve Thyao düşen petrol fiyatlarından çok ciddi fayda görmüşler. Açıkladıkları kârlara göre şu an için thyao'nun fiyatının hala ucuz kaldığını görüyo... Devamı »

  • 10.11.2014
    09:08

    Allah sağlıklı ömürler versin, annem 82 yaşında. Zamanındaki Rum ismi Yoran, şimdiki adı Didim(Yenihisar) olan Aydın Söke'ye bağlı bir köyde doğmuş, büyümüş. Dört kız kardeşin en küçüğü. Ablalarının doğum yeri Selanik. Büyük mübadelede önce Ödemiş'e sonra Didim'e gelmişler. İlk okulu Yenihisar'da ok... Devamı »

  • 06.11.2014
    21:22

    Endeks yükselirken yapılan uyarılar yatırımcıların geneli için havada kalır. Önceden ve bir çok kez yazılan düşüş riskleri sanki hiç yapılmamış gibi, sert bir düşüş yaşanınca, bir çok arkadaşımız hemen paniğe kapılır. Eminim bugünkü düşüşten sonra bir kısmınızda bir panik oluşmuştur! İşte bu nedenle... Devamı »

  • 06.11.2014
    09:06

    Bir kaç gündür uyardığım kâr realizasyonu dün başlamış oldu. Aslında bir kaç gündür zaten yaşanıyordu. Ancak seans içinde kalıyordu. Seansın sonuna doğru yeniden alımlar geliyordu. Fakat sanırım dün TCMB başkanının başbakana birifinginden sonra, başbakanın toplantı sonrasında faizlerle ilgili bir şe... Devamı »

  • 05.11.2014
    12:07

    Yanlış bilmiyorsam, Gazprom yetkilileri ile bu hafta doğal gaz fiyatlarında indirim yapılması için bir görüşme olacaktı. Düşen petrol fiyatları sonrasında doğal gaz fiyatlarında da düşüş yaşanması beklenebilir. Eğer Rus Gazprom doğal gaz için ödediğimiz fiyatta ciddi bir indirime giderse, üreticiler... Devamı »