Petrol Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor

14.11.2014 09:20
  •  A 

         Brent Petrolde dün de şok bir düşüş yaşandı. OPEC'ten üretimi azaltmak yönünde bir ses çıkmayınca fiyatlar yeniden düşmeye başladı. Anlayacağınız petrol yüzümüze gülüyor. 2008 ABD mortgage krizi sonrasındaki faizsiz bol likiditeli dönemi yapısal cari açık reformunu yapmak için kullanamadık. Büyük bir fırsat kaçırdık. Petrol fiyatları düşmeyip, FED faiz artışı başlasaydı bu hatanın zararının faturası bizim açımızdan çok kötü olacaktı. Ancak şansımıza dünya petrol fiyatlarında yaşanan ciddi düşüş sayesinde yeni bir fırsat yakalamış durumdayız. Bu süreç bitmeden yapısal reformlarımızda hızlanıp, cari açık sorununda üretim yaparak kurtulmanın yolunu bulmalı ve hayata geçirmeliyiz. 

         Petrol fiyatlarının bu şekilde düştüğü bir dönemde, en önemli cari açık nedenimiz olan enerji faturamızın düşüyor olması nedeniyle, önümüzdeki aylardaki rating değerlendirmelerinde hiç bir şekilde bir not indirimi riski görmüyorum. Bilakis bu risk iyice azalıyor diye gören yabancı fonların Türkiye'ye yeniden yöneldiğini görüyoruz. Sadece yabancı fonlar da değil, yaşanan mortgage krizi esnasında nasıl Dolar çökecek, Euro birliği dağılacak, Euro terkedilecek dendiği zamanlarda bu korku ile altın bir sığınak olduysa, aynı şekilde sınırlarımıza yakın ülkelerin içinde bulundukları dönem için paralarını park edecekleri güvenli ülke Türkiye olmuş durumda. Bu nedenle de Türkiye'ye çok ciddi para akışları olduğunu düşünüyorum. Hatta konut piyasamıza da bu nedenle çok ciddi talepler olduğu görüşündeyim. Bu durum uzunca bir süre daha sürecek gibi gözüküyor. 

         Bağdat İle Erbil Yönetimi Petrol İhracı Konusunda Anlaştı!
         Dün Bağdat hükümeti ile Erbil yönetimi Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracı konusunda anlaştı. Bu durum da bizim açımızdan olumlu bir gelişmedir. Maliki zamanındaki sorunların aşıldığını ve hatta ABD ile de bir takım konularda uzlaşıldığı görüşündeyim. 

         Bu gelişmelerin hepsi Türkiye açısından bardağın dolu tarafını gösteriyor. Bu gelişmelerin hepsinin üst üste gelmesi beklediğim yıl sonu realizesinin yaşanmamasına, ya da çok daha yüksek seviyelerden yaşanacak olmasına yol açabilir. Şimdilik BIST'e olan talep sürüyor. 

         Petroldeki düşüşün sürmesi halinde, havayolu şirketlerine(Pgsus için maliye ile bir vergi sorunu haberi sıkıntı yaratabilir!), petrol türevlerini kullanan gübre sektörüne, enerji üreten ve yüksek enerji kullanmak zorunda olan şirketlerin hisselerine talep artışlarının sürdüğünü görebiliriz. Bu durumu DOW'da yaşanacak ciddi bir realizasyon bozabilir. Ama şimdilik o yönde bir hareket başlamadı. Ancak gelinen seviyelerin direnç olduğunu bilmenizi isterim. Beklentimden önce bu hareketi yaşayan BIST, şimdilik beni şaşırtmaya devam ediyor. Ama eminim zaten bir çok borsa yatırımcısının elindeki hisse oranı, mevcut nakit oranından daha yüksektir. Bu nedenle borsanın yükselişi her şekilde sizlere olumlu yansıyordur diye ümit ediyorum.

         Avrupa'da Büyüme Verileri Gelecek!
         Bugün Avrupa ülkelerinden büyüme verilerini göreceğiz. Gelecek verilere göre ECB'nin varlık alımı kararları şekillenecektir.

         Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.  
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 13.11.2014
    09:23

    Dün Dow ve Dax için kar realizasyonları yaşanmasına rağmen, BIST bankaların desteği ile yükselişini sürdürdü. Bankalardaki alım iştahının çok da yüksek olduğunu gördük. Yazılarımdan biliyorsunuz ki, bilançolar sonrası kısmi yükseliş olması normal olsa da, ben yükselişten ziyade realizasyon dönemine ... Devamı »

  • 12.11.2014
    09:09

    Benim önem verdiğim ABD borsaları ve Almanya Dax endeksi olası kar realizasyonlarına direniyor. Bu direnişe BIST'in de uyduğu görüşündeyim. Dow future(düne ait beklenti yazımdaki Dow, dow futuredir. BIST'e zaman olarak daha uygun olduğu için future takip ediyorum) için dün görürse satışlar artar diy... Devamı »

  • 11.11.2014
    08:55

    Dokuz aylık bilançolar dün gelenlerle tamamlandı. En dikkat çekici kâr artışlarını düşen petrol fiyatları nedeniyle havayolu şirketlerinde gördük. Pgsus ve Thyao düşen petrol fiyatlarından çok ciddi fayda görmüşler. Açıkladıkları kârlara göre şu an için thyao'nun fiyatının hala ucuz kaldığını görüyo... Devamı »

  • 10.11.2014
    09:08

    Allah sağlıklı ömürler versin, annem 82 yaşında. Zamanındaki Rum ismi Yoran, şimdiki adı Didim(Yenihisar) olan Aydın Söke'ye bağlı bir köyde doğmuş, büyümüş. Dört kız kardeşin en küçüğü. Ablalarının doğum yeri Selanik. Büyük mübadelede önce Ödemiş'e sonra Didim'e gelmişler. İlk okulu Yenihisar'da ok... Devamı »

  • 06.11.2014
    21:22

    Endeks yükselirken yapılan uyarılar yatırımcıların geneli için havada kalır. Önceden ve bir çok kez yazılan düşüş riskleri sanki hiç yapılmamış gibi, sert bir düşüş yaşanınca, bir çok arkadaşımız hemen paniğe kapılır. Eminim bugünkü düşüşten sonra bir kısmınızda bir panik oluşmuştur! İşte bu nedenle... Devamı »