Endeks yükselirken yapılan uyarılar yatırımcıların geneli için havada kalır. Önceden ve bir çok kez yazılan düşüş riskleri sanki hiç yapılmamış gibi, sert bir düşüş yaşanınca, bir çok arkadaşımız hemen paniğe kapılır. Eminim bugünkü düşüşten sonra bir kısmınızda bir panik oluşmuştur! İşte bu nedenle, Cuma sabahı yazmayı düşündüğüm beklenti yazımı Perşembe akşamından yazarak sizlerin olası stresinizi azaltmak istedim :)
Demiştim, ben yazmıştım, ama zaten söylemiştim demeyi inanın ben de çok sevmiyorum. Ama beklenti dahilinde bir düzeltme olduğunu anlatabilmek için bu tekrarlamaları yapıyorum. Gördüğünüz gibi, 4 Kasım tarihinde uyarısını yaparak verdiğim destek seviyelerine inmiş sayılırız. Bu yaşanan bana göre sebebini aramaya gerek olmayan, Kasım aylarında genelde gördüğümüz bilanço sonrası yaşanan teknik bir düzeltmedir. Sebep yılına ve ortama göre bazen DAX olur, Bazen Dow, Moody's, İç karışıklıklar, Faizler ya da kurlardaki hareketlenmeler olabilir. Ama bunların hepsi aslında dönemsel bir realizasyonun değişen gerekçeleridir.
Her neyse, şimdi önemli olan ne yapacağız? 77.200 civarı endeks seviyelerinde alım yapmalı mıyız? Bu sorunun cevabı için Cuma günü gelecek olan ABD tarım dışı istidam verisi önemli bir belirleyici olacak. 5 Kasım tarihinde ''Üç Önemli Gün Başlıyor!'' başlıklı yazımdan da zaten düşüncemi biliyorsunuz. Veri beklentilerden kötü gelirse BIST için iyi, veri beklentilerden iyi gelirse BIST için olumsuz bir satış baskısı yaratabilir.
Oldukça iyi bir veri halinde BIST 77.200 destek seviyesini de aşağıya kırıp, 76.282 - 76.056 seviyelerine inebilir. Hatta ölçü kaçıp 75.000 civarı da görülebilir. Ama ben bu sefer 75.000'i aşağıya kırmayacak bir düşüş sonrasında yeniden yukarı dönüş başlarsa, teknik olarak bir yükseliş formasyonu olan ters omuz baş omuz oluşabilir görüşündeyim. Bu görüşüme göre son omuzun desteğini görüp, yeniden yükselişe dönebiliriz. Ama dediğim gibi, bu destek nerede oluşacak bunu tarım dışı istihdam verisini duymadan tahmin edebilmek biraz güç.
İşte bu nedenle yarın kademeli bir alım tarzını tercih etmek doğru olabilir! BIST 77.200 civarlarında iken (tabii eğer açılışta daha da altında açarsa açılan seviyeler neresiyse oradan), Olası ABD tarım dışı istihdam verisi riskini düşünerek en az % 50 nakit pozisyon koruyarak alımlar yapılabilir. BIST'in açılışıında bankaların destek direnç tablosunda verdiğim seviyelerine uygun fiyatlardan % 50'ye yakın pozisyon alınabilir. Kalan kısım için tarım dışı istihdam verisini beklemek, ya da Pazartesi'ye bırakmak doğru olabilir. Veri eğer çok iyi gelir de, 75.000 seviyeleri aşağıya kırılırsa, bu takdirde yeniden geçen sefer gördüğümüz endeks seviyelerine doğru düşme riskimiz olacağından, kalan % 50 için aceleci davranmamak doğru olabilir.
Kısacası Cuma sabahı alımlara başlanabilir diye düşünüyorum. Ancak, düşüşlerde ve yükselişlerde bazen ayarların kaçtığını biliyorsunuz. Benzer durumlar yaşanırsa paniklemeden, kalan % 50 için daha uygun alım seviyelerinin doğacağını bilerek sakin durmak gerektiğini biliniz..
Peki % 50 alım yaptık. Ama endeks yükselişe geçti ne yapmalıyız? Geri kalan kısım ile de alım mı yapmalıyız? Ben ABD'den iyi veri gelmesini bekliyorum. Ama kötü veri bile gelse, bunun yaratacağı olumlu havanın uzun sürmeyeceğini ve FED'in faiz artışı riskinin yeniden borsalarda satış baskısı yaratacağını düşünüyorum. Bu nedenle, ilk dilim olarak alınabilecek % 50 sonrasında, kalan kısmın alımı için olası ekstra düşüşleri kollamak ya da, sadece % 50 posizyon taşıyarak devam etmenin, elimizde olmayan risklere karşı korunmak için, önemli bir tedbir olacağı görüşündeyim.
Bankalarda Perşembe kapanışları ve altındaki destek-direnç tablomuza uygun olan tüm seviyelerden benim öngörülerimi bile beklemeden ilk % 50'nin alımı yapılabilir. Ama eğer açılış öncesi hava satışların süreceği şeklinde haberlerin ağırlığında olursa, o zaman alım düşüneceğimiz % 50'nin de kademeli olarak alınması tercih edilebilir.
Şimdiden hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com