Açıkçası FED'in varlık alımını sonlandırmasının hemen üstüne dünya borsalarının ve BIST'in bu denli istekli olacağını beklemiyordum. Japonya merkez bankasının varlık alımlarını üç katına çıkartacağını açıklaması, ECB'nin Kasım'da varlık alımını arttıracağını söylemesi dünya borsalarında olduğu gibi BIST'in de pozitif tepkiler vermesine neden oldu. Ancak tarihi zirvesinin üstünde bulunan ABD DOW ve zirvelerini zorlayan S&P500 endeksinin mevcut durumlarını uzun süre korumalarını beklemiyorum. Hatta varlık alımlarını sonlandırmış olan FED'in yeniden faiz artışını ne zaman gündeme getireceğinin spekülasyonları gecikmeden başlar diyerek de, mevcut endekslerin seviyelerini şu an için riskli buluyorum. Kısacası ben dünya borsaları da dahil, BIST için kâr realizesi yapılmasını doğru buluyorum. Önce bir düzeltme yaşansın, düzeltmeden sonra yeniden alımları düşünmek daha az risk yaratacaktır görüşündeyim. BIST'in yükselişi zorlaması halinde takılacağını düşündüğüm direnç seviyelerini Destek-Direnç tablosunda görebilirsiniz.
İçeride BIST'i Etkileyebilecek Gelişmeler!
Ekim Enflasyonu!
İlk sırada TCMB'nın faiz indirim kararı olur. Başbakanımız geçen hafta baskı yapmayacağını söylediği TCMB başkanına faizlerin indirilmesi gerektiği düşüncesiyle baskısını ilan etmiş oldu! Bugün açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon verisi bu açıdan önemli olacak. Veri düşüş izlenimi verirse, TCMB faiz baskısına uymak zorunda kalabilir. Bu durumda ilk anda faizler düşüyor diyerek banka hisselerine alım talebi gelebilir. Ancak sonrasında faiz indirimini doğru bulmayan piyasanın tepkileri nedeniyle kur artışı yaşanırsa, bankaların döviz borçları nedeniyle banka hisselerine satışlar gelebilir. Anlayacağınız, TCMB faiz indirimini yapsa bile, bu ortamda bankalara olumlu yansıması ilk anda olup, sınırlı kalır.
Eğer Ekim ayı enflasyonu artış sinyali verirse, bu takdirde TCMB faiz indirim baskısına dayanacak ve faizlere dokunmayacaktır. Bu durumda da yine banka hisselerinde satış baskıları görebiliriz.
Moody's Türkiye Konferansı!
5 Kasım'da Moody's Türkiye'nin kredi riski ile ilgili bir konferans verecek. Ben piyasayı bozacak çok büyük bir etkisinin ya da, çok olumlu ifadelerinin olmasını beklemiyorum. İyi ve riskli yanlarımıza dikkat çekilecek olan dengeli bir konfenrans olmasını bekliyorum.
ABD verileri dünya borsaları ve BIST için asıl belirleyici unsur olacaktır görüşündeyim. ABD verileri iyi gelmeye devam ederse, özellikle Cuma günü gelecek olan ABD tarım dışı istihdam datası yine olumlu gelirse, borsalara kar satışlarının gelmesini beklerim.
Tekrar edecek olursam; ben özellikle ABD borsalarında mevcut seviyelerin kar satışlarına uygun olduğu görüşündeyim. BIST için ise, denemeye kalkarsa kismi bir yükseliş seviyesi daha mevcut. Ama Destek-Direnç tablosunda gösterdiğim bu direnç seviyeleriyle sınırlı kalacağımız görüşündeyim. Kısacası ben kısmi bir yükseliş ihtimali için, ciddi olabilecek bir kâr realizasyonu riskini göze almayı doğru bulmam. Sakın kötümserleştiğimi sanmayın. Sadece arada bir kar realizasyonun yaşanmasının daha sağlıklı bir tablo olacağı görüşündeyim.
NOT: ''Altın(ons) İçin Dip Neresi?'' başlıklı son strateji yazımı Strateji Yazıları Bölümünde bulabilirsiniz!
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com