Kısa Gün Sonrası Ne Olur?

28.10.2014 09:01
  •  A 

           Bugün piyasalar yarım gün açık, yarın ise kapalı olacak. Perşembe günü nasıl açılacağımızı FED'in bugün başlayıp yarın bitecek olan toplantı sonuçlarına göre anlayacağız. FED kararları yarın akşam açıklanacak. ABD ve FED tarafından çok karışık veriler ve spekülasyonlar geliyor.

           Eğer, yarın tahvil alımını sonlandırır ve faiz artışının program dahilinde yapılması hakkındaki düşüncelerini korudukları, ABD ekonomisinin iyi yönde gittiği yönünde açıklama yaparlarsa, muhtemelen düşen piyasalara geleceğiz.

          Tahvil alımını sonlandırır ama faiz artışı için biraz daha ekonomiyi izlemek zorunda oldukları, yani kısmi öteleme sinyali verirlerse, yükselen piyasalarla Perşembe'ye başlarız. 

          Tahvil alımını bu toplantıda sonlandırmazlar ve faiz artışı için henüz şartlar tam olgunlaşmadı derlerse, gap'li yükselen bir piyasaya geliriz. 

           Benim BIST için düşüncemde 80.100 ve 82.250 diye verdiğim yakın üst teknik dirençlerin de üstünde daha yüksek endeks beklentilerim var. Ancak, öncesinde 72.600'den sonra yaşanan yükselişin ara düzeltmesinin yaşanmasını daha doğru buluyorum. Bu yönde de bir beklentiye sahibim. Ancak tekrar ediyorum; bu düşüncem düzeltme yaşanmasını beklediğim için var. Yoksa piyasaların kötü olmasını beklediğim için değil. Bana göre dünya ekonomileri 2015'ten itibaren uzun soluklu bir büyüme sürecine girecekler. Bu sürecin ilk anlarında FED'in faiz artışı nedeniyle sermaye hareketlerinin yönü bir süre için ABD para piyasalarına doğru olabilir. Bu esnada borsalarda düşüşler olabilir ama, sonrasında sağlıklı bir bilanço büyümesi dönemine gireceğimiz için, çok daha iyi borsaları göreceğiz öngörüsündeyim.

          Mevcut Bilgiler Güvenilir Değil!
          ECB varlık alımları yapacağım dediği için, borsalar için umutlandık. Ama ECB'nin varlık alımı çapı bana göre fazla umut yaratacak düzeyden çok uzak. ECB'nin açıklamasına göre, Ekim ayı içinde yapılan tahvil alımlarının tutarı sadece1.7 Milyar Euro ile sınırlı kalmış. Bu tutar AB'nin durgunluğuna çare olacak boyutta değil. 

          Avrupa'da yapılan stres testinde 25 banka sınıfta kalmış. Ama bu test 2013 sonu verilerine göre yapılmış. Sonrasında bir çok banka gerekli düzeltmelerini yaptıkları için, aslında bu sayının şu an itibarıyla 12-13 banka ile sınırlı kaldığını bilmemiz gerekiyor. Ama diğer taraftan da, bankaların 2019 yılından itibaren uyacak oldukları Basel 3 kurallarına göre bu test yapılsaydı, sınıfta kalan banka sayısı 36 olacaktı deniyor! Buyurun buradan yakın. Yani sadece göz boyama mı yapılmış derseniz, biraz öyle gibi görünüyor. 

          İşte bu belirsizlikler nedeniyle ben BIST için mevcut dirençler ya da az üstündeki seviyelerden kâr realizasyonlarının yaşanarak bir teknik düzeltme olması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle de piyasayı izleyerek ve öncesinde açtığım ve hedeflerine ulaşan öngörülerimin kapanışlarını yapmakla yetiniyorum.

         Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun! 
         Şimdiden hepimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarım. İçiniz rahat olsun. Ulu önder Atatürk'ün öngörülerine güvenin. Mustafa Kemal Atatürk ne demiş; ''Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır''. Ben Atama inanıyorum. Türkiye Cumhuriyetinin daha da güçlenmesinin sancılarını yaşıyoruz. Bu karışık günleri daha da güçlenerek atlatacağımızdan zerre kadar kuşkum yok. Bu millet var oldukça, bize bırakılan cumhuriyetin daha da güçlüsü, evlatlarımıza ve torunlarımıza kalacaktır. Cumhuriyet ne badireler atlattı, bunları da atlatacaktır.        

   

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 27.10.2014
    09:10

    ECB 130 bankanın 2013 sonuçlarına göre stres testi uyguladı. 25 banka testi geçemedi ama, dediğim gibi bu test 2013 sonuna ait görünüme göre yapıldığı için, daha sonrasında sınıfta kalan bu bankaların 12 tanesi sorunlarını bugüne dek giderdiler. O nedenle aslında kalmış gözüken 25 bankanın yarısı ye... Devamı »

  • 24.10.2014
    09:06

    29 Ekim FED toplantısı borsaların yakın vadeli yönüne netlik kazandıracaktır. Dün ABD ve AB tarafından yine iyi veriler geldi. Dün de yükseliş tepkisini sürdüren DOW gelen verilerden sonra kısmi bir realizasyon yaşadı. Ancak şu an için bollinger direnç seviyesinin üzerinde bulunuyor. Eğer 16.559 sev... Devamı »

  • 23.10.2014
    08:53

    Bugün 14:00'de TCMB Para Kurulu Toplantısı kararları açıklanacak. TCMB'nın üzerinde faiz indirim baskısı olduğunu biliyoruz. FED tarafında ABD faiz artışı ötelenilir mi beklentisi, ECB'nin varlık alımlarını başlatmış olması ve cari açığımız için çok pozitif etki yaratan brent petrol fiyatlarının düş... Devamı »

  • 22.10.2014
    09:04

    15/10/2014 tarihinde yazmış olduğum ''Bardağın Dolu Tarafı da Var!'' başlıklı yazıma dönüp bir bakınız, her şeyin kötü olmadığını yazmış, özellikle BIST için olumlu bir çok gelişmeye dikkat çekmiştim. Nihayet bardağın dolu tarafı görülmeye başlandı! Peki BIST'in yükselişinde TCMB'nın TL karşılıklara... Devamı »

  • 21.10.2014
    09:06

    Uluslar arası fonlar yeniden gelişmekte olan ülkelere gelmeye başlayabilir. Rusya'dan Türkiye'ye fon akışları olabilir. Tahvil alımına başlayan ECB'nin yaratacağı likidite BIST'e olumlu yansıyabilir. Evet bu saydıklarımızın hepsi olabilir. Ama bu demek değildir ki, bir anda herşey iyiye döndü, koptu... Devamı »