PPK Toplantısı Var!

23.10.2014 08:53
  •  A 

           Bugün 14:00'de TCMB Para Kurulu Toplantısı kararları açıklanacak. TCMB'nın üzerinde faiz indirim baskısı olduğunu biliyoruz. FED tarafında ABD faiz artışı ötelenilir mi beklentisi, ECB'nin varlık alımlarını başlatmış olması ve cari açığımız için çok pozitif etki yaratan brent petrol fiyatlarının düşüşte olması nedeniyle çok büyük değil ama, 25-50 baz puan arası bir politika faizi indirimi sürpriz olmaz. Ama normal olarak beklentim hiç bir değişiklik yapmaması şeklinde. Çünkü yukarıda saydığım gelişmelere bakınca tamam indirim bekleyelim fakat, revize edilen büyüme ve enflasyon hedeflerimiz nedeniyle en azından bu ay da faizlere dokunmayıp, ABD FED kaynalı gidişatı daha net görmeyi tercih etmeleri doğru olur. 

           Beklentimizi bir tarafa bırakırsak, bugün yapılacak PPK toplantısından faiz indirimi kararı çıkarsa, Dolar kuru karşılığının 2,2660 - 2,2843 aralığına doğru atak yaptığını görebiliriz. Aynı şekilde olası faiz indiriminin banka hisseleri üzerindeki pozitif etkisi nedeniyle, dün yazdığım beklenti yazımdaki BIST dirençlerinden 78.500'ün görülmesine belki de aşılıp 79.400 civarındaki bir üst direncin test edilmesine neden olabilir. Bu yazdıklarım PPK faiz indirimi halinde olabilecek teknik yansımalar. Benim beklentim ise, faizlere dokunulmaması ve şimdilik BIST'in 78.500'ü geçmeyecek şekilde önce bir düzeltme yapıp, sonra şartlara göre bu seviyelerin üzerini hedeflemesi yönünde olduğunu bilmenizi isterim.

            Gördüğünüz gibi, gelişmelere göre teknik yansımalar farklı olabilir. Bu nedenle beklentimi değil, olası gelişmeler dahilinde teknik destek-direnç seviyelerini takip ederek kararlarımızı almak daha doğru bir yaklaşım olabilir. İlk sıradaki destekler ve dirençler kırlınca, bir sonraki seviye yeni hedef olacaktır. Ama bir süredir ısrarla yazdığım gibi, içinde bulunduğumuz bilanço dönemi nedeniyle endeksin çok üzerinde hisse bazlı hareketlenmelerin yaşanabildiğini görüyoruz. Hisse bazlı hareketler birsüre daha sürecektir. 

            
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 22.10.2014
    09:04

    15/10/2014 tarihinde yazmış olduğum ''Bardağın Dolu Tarafı da Var!'' başlıklı yazıma dönüp bir bakınız, her şeyin kötü olmadığını yazmış, özellikle BIST için olumlu bir çok gelişmeye dikkat çekmiştim. Nihayet bardağın dolu tarafı görülmeye başlandı! Peki BIST'in yükselişinde TCMB'nın TL karşılıklara... Devamı »

  • 21.10.2014
    09:06

    Uluslar arası fonlar yeniden gelişmekte olan ülkelere gelmeye başlayabilir. Rusya'dan Türkiye'ye fon akışları olabilir. Tahvil alımına başlayan ECB'nin yaratacağı likidite BIST'e olumlu yansıyabilir. Evet bu saydıklarımızın hepsi olabilir. Ama bu demek değildir ki, bir anda herşey iyiye döndü, koptu... Devamı »

  • 20.10.2014
    08:53

    Global büyüme beklentilerinin aşağıya çekiliyor olması, Avrupa ve Çin için büyüme beklentilerindeki sorunun devam etmesi, ABD'de olumlu beklentilerde şüphe yaratan olumsuz verilerin gelmesi, FED başkanlarından faiz artışının ötelenmesi yönünde gelmeye başlayan açıklamaların artması nedeniyle yeniden... Devamı »

  • 17.10.2014
    09:04

    Özellikle DOW endekslerinde neredeyse 2009'dan beri yükseliş yaşandığını görüyoruz. 2009 yılında görülen 6.500 endeks seviyesinden sonra, yaklaşık beş yıldır süren bir yükseliş trendi ile 17.000 endeks seviyelerine gelindi. Bu süreç esnasında düşük faiz ve varlık alımlarıyla desteklenmiş olan bol li... Devamı »

  • 16.10.2014
    09:10

    Her Yol Roma'ya Çıkmaz! Jül Sezar'ın büyük bir güç ve ihtişam yaşayan Roma İmparatorluğu zamanında, Sezar gidilecek her yere yol yapılmasını istemiş. Böylece yolların gittiği her yerden de Roma'ya gelinebiliyormuş. Yolu bulan Roma'ya nasıl gidileceğini bilirmiş. Bu söz o zaman için belki... Devamı »