BIST'de Dirençlere Yakınız!

21.10.2014 09:06
  •  A 

         Uluslar arası fonlar yeniden gelişmekte olan ülkelere gelmeye başlayabilir. Rusya'dan Türkiye'ye fon akışları olabilir. Tahvil alımına başlayan ECB'nin yaratacağı likidite BIST'e olumlu yansıyabilir. Evet bu saydıklarımızın hepsi olabilir. Ama bu demek değildir ki, bir anda herşey iyiye döndü, koptuk gideceğiz. Belki pozitif ayrışmamız sürecektir ama teknik manada yakın dirençlerde olduğumuzu bilmenizi isterim. 76.500 - 77.200 - 77.800 seviyeleri sıralı yakın dirençlerimizdir. İlk sıradaki direncimizi fazla zorlanmadan geçebiliriz ama, sonraki iki dirençte kâr realizeleriyle karşılaşmamız mümküdür. 

          Bilanço döneminde olduğumuz için hisse bazlı ayrışmalar olacaktır ki, gördüğünüz gibi bu görüntülere zaten şahit oluyoruz. Bu nedenle bu dönemi BIST'ten bağımsız hisse bazlı takip etmek doğru olabilir. 

          Destek ve Direnç seviyeleri aşağı ya da yukarı kırıldığı zaman bir alttaki destek, ya da bir üstteki direnç yeni destek ve direnç hedefi olurlar. Bu nedenle tekniklere uygun davranmak isteyenlerin destek seviyeleri kırılırsa geri vermeyi düşünerek, desteklerden alıma yönelmeleri doğru bir davranıştır. Aynı şekilde direnç seviyelerine satış yazmak ve bu seviyelerde kar realizasyonlarını tercih etmek de doğru bir teknik davranıştır. Ancak aynı destek seviyelerindeki davranış tarzı gibi, dirençlerde realize yapmak, direnç seviyesi kırılırsa, bir sonraki direnç yüzdesi önemli bir orana denk geliyorsa, o takdirde gerekirse kırılan direncin üstünde yeniden alım yapmak tekniğe uygun davranış tarzıdır. Sıradaki dirençler kırılmadan, daha üstündekileri hedeflemek teknik olarak doğru değildir. Düşüşlerde paniklemek ne kadar doğru değilse, yükselişlerde de fazla rehavete kapılmak aynı şekilde doğru değildir.  

          TCMB'dan Zorunlu Karşılıklara Faiz Açıklaması
          TCMB başkanı bugün zorunlu karşılıklara faiz uygulanması konusunda açıklamalar yapacak. Eğer bankaların zorunlu karşılıkları için faiz uygulanmasına başlanırsa, bu durum banka hisselerini karşılık oranları nispetinde olumlu etkileyebilir.

           Perşembe günü de, TCMB PPK faiz toplantısı olacak. anlayacağınız, bu iki gün için TCMB açıklamaları BIST için önemli olacaktır.          
   

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 20.10.2014
    08:53

    Global büyüme beklentilerinin aşağıya çekiliyor olması, Avrupa ve Çin için büyüme beklentilerindeki sorunun devam etmesi, ABD'de olumlu beklentilerde şüphe yaratan olumsuz verilerin gelmesi, FED başkanlarından faiz artışının ötelenmesi yönünde gelmeye başlayan açıklamaların artması nedeniyle yeniden... Devamı »

  • 17.10.2014
    09:04

    Özellikle DOW endekslerinde neredeyse 2009'dan beri yükseliş yaşandığını görüyoruz. 2009 yılında görülen 6.500 endeks seviyesinden sonra, yaklaşık beş yıldır süren bir yükseliş trendi ile 17.000 endeks seviyelerine gelindi. Bu süreç esnasında düşük faiz ve varlık alımlarıyla desteklenmiş olan bol li... Devamı »

  • 16.10.2014
    09:10

    Her Yol Roma'ya Çıkmaz! Jül Sezar'ın büyük bir güç ve ihtişam yaşayan Roma İmparatorluğu zamanında, Sezar gidilecek her yere yol yapılmasını istemiş. Böylece yolların gittiği her yerden de Roma'ya gelinebiliyormuş. Yolu bulan Roma'ya nasıl gidileceğini bilirmiş. Bu söz o zaman için belki... Devamı »

  • 15.10.2014
    09:00

    BIST'in 72.600 seviyelerinden sonra ben bardağı biraz da dolu görmek gerektiğini düşünüyorum! * Gelişmekte olan ülkeler ve özellikle enerjide dışa bağımlılığı çok yüksek olan Türkiye için, düşen petrol fiyatları cari açık riskini ciddi boyutta azaltıyor. Bu bile başlı başına bir yükseliş ... Devamı »

  • 14.10.2014
    09:18

    2012 Aralık ayında dünyanın uzun soluklu bir büyüme dönemine girebileceğini varsayan bir strateji yazısı kaleme almıştım(12/2012 tarihli yazımı borsaanalizci.com./Strateji Yazıları içinde bulabilirsiniz). Dünya enerji ajansının verilerini yorumlayarak yazdığım bu yazımda, enerji fiyatlarında kaya ga... Devamı »