Stres Testi Neyi Gösteriyor?

27.10.2014 09:10
  •  A 

          ECB 130 bankanın 2013 sonuçlarına göre stres testi uyguladı. 25 banka testi geçemedi ama, dediğim gibi bu test 2013 sonuna ait görünüme göre yapıldığı için, daha sonrasında sınıfta kalan bu bankaların 12 tanesi sorunlarını bugüne dek giderdiler. O nedenle aslında kalmış gözüken 25 bankanın yarısı yeni verilere göre değerlenme yapılsa sınıfı geçmiş olacaklardı. Stres testini geçemeyen bankalar arasında önemli bir Alman, Fransız, İspanyol bankasının olmamış olması, pozitif etki yaratmış gibi gözüküyor. Sınıfta kalan bankaların 9'u İtalyan, 3'ü Yunan. Ancak dediğim gibi, benim için yapılan bu test çok gerçekçi değil. Çünkü geçen zaman içinde, kalmış gözüken bankaların neredeyse yarısı sıkıntılarını giderdiler. Ancak, test bugünkü verilere göre yapılsaydı, arada geçen sürede teste giren 130 bankanın ciddi bir kısmının sermaye rasyolarında önemli azalmalar yaşandığını görecektik. Kısacası algılamak isteyenlere göre iki yön için de neden var. 

          Stres testi sonuçları bittiğine göre, şimdi piyasalar için en önemli gösterge yine FED kararı olacak. 29-30 Ekim tarihlerinde toplanacak olan FED'in kararları piyasalar için önemli olacaktır. FED eğer tahvil alımının son dilimini de sıfırlarsa, bu sefer faiz artışı sürecinin nomal şekilde devam ettiği algısı oluşacak ve gündem yine faizler ne zaman artacak spekülasyonlarıyla şekillenecektir. Yok eğer, FED tahvil alımını sonlandırmazsa, bu takdirde faiz artışı süreci öteleniyor mu beklentisi pozitif bir etki yaratabilecektir. BIST'in kapalı olduğu günlere denk geleceği için, sonuca göre tatil sonrası ya hızlı yükselişe, ya da hızlı bir düşüşe denk gelebiliriz. Son dönem  piyasanın zikzaklarından para kazandıkları için, risklerin henüz bitmediği görüşündeyim. 

           İyi haftalar dilerim 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 24.10.2014
    09:06

    29 Ekim FED toplantısı borsaların yakın vadeli yönüne netlik kazandıracaktır. Dün ABD ve AB tarafından yine iyi veriler geldi. Dün de yükseliş tepkisini sürdüren DOW gelen verilerden sonra kısmi bir realizasyon yaşadı. Ancak şu an için bollinger direnç seviyesinin üzerinde bulunuyor. Eğer 16.559 sev... Devamı »

  • 23.10.2014
    08:53

    Bugün 14:00'de TCMB Para Kurulu Toplantısı kararları açıklanacak. TCMB'nın üzerinde faiz indirim baskısı olduğunu biliyoruz. FED tarafında ABD faiz artışı ötelenilir mi beklentisi, ECB'nin varlık alımlarını başlatmış olması ve cari açığımız için çok pozitif etki yaratan brent petrol fiyatlarının düş... Devamı »

  • 22.10.2014
    09:04

    15/10/2014 tarihinde yazmış olduğum ''Bardağın Dolu Tarafı da Var!'' başlıklı yazıma dönüp bir bakınız, her şeyin kötü olmadığını yazmış, özellikle BIST için olumlu bir çok gelişmeye dikkat çekmiştim. Nihayet bardağın dolu tarafı görülmeye başlandı! Peki BIST'in yükselişinde TCMB'nın TL karşılıklara... Devamı »

  • 21.10.2014
    09:06

    Uluslar arası fonlar yeniden gelişmekte olan ülkelere gelmeye başlayabilir. Rusya'dan Türkiye'ye fon akışları olabilir. Tahvil alımına başlayan ECB'nin yaratacağı likidite BIST'e olumlu yansıyabilir. Evet bu saydıklarımızın hepsi olabilir. Ama bu demek değildir ki, bir anda herşey iyiye döndü, koptu... Devamı »

  • 20.10.2014
    08:53

    Global büyüme beklentilerinin aşağıya çekiliyor olması, Avrupa ve Çin için büyüme beklentilerindeki sorunun devam etmesi, ABD'de olumlu beklentilerde şüphe yaratan olumsuz verilerin gelmesi, FED başkanlarından faiz artışının ötelenmesi yönünde gelmeye başlayan açıklamaların artması nedeniyle yeniden... Devamı »