ABD Borsaları Coşmuş!

31.10.2014 09:21
  •  A 

        FED açıklamalarından sonra genel bir kar realizasyonu beklerken, tahminlerimin dışında bir görüntüyü yaşıyoruz! DOW ilk andan itibaren yükseliş izlenimi vermişti. Ama özellikle Almanya DAX'da dün gün içinde çok ciddi bir düşüş yaşanıyordu. Sonra ise birden geri dönüş başladı. DAX 9.146 seviyesine ulaşmışken, FED kararları sonrasında dün 8.899'a kadar düştü. Ama sonra 9.114 kapatmış. DOW ve S&P'de de tarihi seviyelerin üstüne çıkıldığını görüyorum. 

        Hemen itiraf etmeliyim ki, yazılarımdan biliyosunuz sonrasında borsaların daha da yüksek seviyelere bilanço hareketleri ile geleceği beklentisine sahip olmakla birlikte, yakın vade için bu yükselişlerin olmasını beklemiyordum.

        Peki Dış Borsalardaki Yükselişin Nedeni Ne?
        Avrupa Merkez Bankası ECB, dün öğleden sonra, Kasım ayında varlık alımlarına başlanacağı açıklamasında bulundu. Daha sonra da Japonya parasal genişlemeye gidileceğini ve yıllık varlık alımlarının üç katına (80 Trilyon Yen) çıkartılacağını açıkladı. Bu iki gelişme de piyasalara çıkacak yeni ve önemli tutarlarda likidite demektir.

        Bu gelişmelerin üstüne bir de dün Visa ve Mastercard karları eklenince ABD borsalarında zirveyi geçmiş endeksler görüyoruz. Oldukça iyi bir kar açıklayan Visa'nın yükselişi bile sadece Visa sayesinde DOW'un 140 puan yükselmesine neden oldu. 

        Peki Şimdi Ne Olacak?
        Dün bankalarla değil de, sanayi hisseleriyle yükselen BIST, bugün bankaların da desteği ile 80.100 ve geçerse sonraki direnci olan 82.250 seviyesini deneyebilir. Gelen bilançolarda özellikle çimento sektörünün karları oldukça yüksek gelmiş. Çimento hisselerinin açıkladıkları karlara göre oldukça ucuz kaldığı görüşündeyim. 

        Neyse hemen genele dönersek, yurt dışındaki bu gelişmeler sonrasında, FED'in faiz artışı süreci öne mi çekilecek spekülasyonları başlayabilir. Dün gelen visa, mastercard karları, ECB ve Japonya'nın varlık alımlarına başlanacağı haberleri ilk anda tüm borsaları yukarı çekecektir. Ama sonrasında yine FED korkuları ile yükselen endekslerden kâr realizasyonlarının olmasını bekliyorum. FED faiz artışı dünya için en önemli faktör olarak takip edilecektir. FED faiz artışı riski bu ortamda daha da artacağı için, borsalarda açıkladığım sebeplerle yaşanan yükselişlerin fazla uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. 

        Enflasyon ve Eylül Ayı Dış Ticaret Verileri Açıklanacak.
        Bizde bugün enflasyon ve Eylül ayı dış ticaret verileri açıklanacak. Gelecek verilere göre kur ve BIST hareketlenmelerini göreceğiz. Bu yükseliş satmak için fırsat yaratacak. Ancak yeni pozisyon açanlar için önemli riskler yaratacağını da belirtmek istiyorum. Lütfen çok dikkatli olun. Benim pozitif bakış açımdan da daha pozitif yaşanan bu sürpriz yükseliş, eğer kalıcı olmaz ve üstüne FED kaynaklı kar realizasyonları gelirse, yüksek maliyetlerle yakalanmak üzüntü yaratabilir. Ancak, açıklanan bilançolara göre hisse bazlı bağımsız ve sürebilecek yükselişleri yine de göreceğimizi düşünüyorum.
  
        Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
    
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 30.10.2014
    09:02

    Dün akşam açıklanan FED kararlarında, önceki toplantının açıklamalarına göre bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Bir önceki toplantıda ilan ettikleri gibi, Ekim sonu itibarıyla varlık alımlarını sonlandırdıklarını açıkladılar. 600 Kûsur Milyar Dolar büyüklükten, 4,6 Trilyon Dolar civarına gelen par... Devamı »

  • 28.10.2014
    09:01

    Bugün piyasalar yarım gün açık, yarın ise kapalı olacak. Perşembe günü nasıl açılacağımızı FED'in bugün başlayıp yarın bitecek olan toplantı sonuçlarına göre anlayacağız. FED kararları yarın akşam açıklanacak. ABD ve FED tarafından çok karışık veriler ve spekülasyonlar geliyor. Eğer, y... Devamı »

  • 27.10.2014
    09:10

    ECB 130 bankanın 2013 sonuçlarına göre stres testi uyguladı. 25 banka testi geçemedi ama, dediğim gibi bu test 2013 sonuna ait görünüme göre yapıldığı için, daha sonrasında sınıfta kalan bu bankaların 12 tanesi sorunlarını bugüne dek giderdiler. O nedenle aslında kalmış gözüken 25 bankanın yarısı ye... Devamı »

  • 24.10.2014
    09:06

    29 Ekim FED toplantısı borsaların yakın vadeli yönüne netlik kazandıracaktır. Dün ABD ve AB tarafından yine iyi veriler geldi. Dün de yükseliş tepkisini sürdüren DOW gelen verilerden sonra kısmi bir realizasyon yaşadı. Ancak şu an için bollinger direnç seviyesinin üzerinde bulunuyor. Eğer 16.559 sev... Devamı »

  • 23.10.2014
    08:53

    Bugün 14:00'de TCMB Para Kurulu Toplantısı kararları açıklanacak. TCMB'nın üzerinde faiz indirim baskısı olduğunu biliyoruz. FED tarafında ABD faiz artışı ötelenilir mi beklentisi, ECB'nin varlık alımlarını başlatmış olması ve cari açığımız için çok pozitif etki yaratan brent petrol fiyatlarının düş... Devamı »