Dün akşam açıklanan FED kararlarında, önceki toplantının açıklamalarına göre bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Bir önceki toplantıda ilan ettikleri gibi, Ekim sonu itibarıyla varlık alımlarını sonlandırdıklarını açıkladılar. 600 Kûsur Milyar Dolar büyüklükten, 4,6 Trilyon Dolar civarına gelen parasal genişleme sürecini bitirmiş oldular. Mevcut faizlere şimdilik dokunmayıp, kayda değer bir süre daha faizler düşük kalacaktır yönündeki açıklamalarını tekrarladılar.
Bence bu sonuç iyi oldu. Şimdi artık beklentiler faiz artışı ne zaman olacak düşüncesine göre şekillenecektir. Ben çok gecikmeden faiz artışı sürecinin de başlamasını istiyorum. Muhtemelen 2015 ikinci çeyreğinde bu sürecin de başlayacağını düşünüyorum. FED kararları sonrasında borsalarda BIST dahil satış baskılarının olmasını beklediğimi ama bunun zaten bir düzeltmenin gereği olduğunu söylediğimi biliyorsunuz. Muhtemelen bu satış baskılarını göreceğiz. BIST bizi yanıltır, yukarı denemeler görecek olursak, bunun kalıcı olmasını beklemem. Sağlıklı olan 72.600 sonrasındaki yükselişin bir düzeltmesinin yaşanmasıdır. Bunun da önemli destekleri 76.500 - 76.000 seviyeleri olur. Bu seviyeler bir sebepten aşağı kırılacak olursa, o zaman teknik olarak belirttiğimiz daha alt seviyeler yeniden geçerli olacaktır. Ancak, hemen belirtmek istiyorum; yukarıda verdiğim düzeltme halinde gelinebilecek seviyeler öncesinde ara destekler de mevcut. BIST'in bu destekleri görüp görmeyeceği aradaki 78.500 ve 77.600 seviyelerindeki desteklerin kırılması halinde netleşecektir. Bilanço döneminde olduğumuz için, bir süre ara destekler sağlam kalabilir.
Dünya genelindeki gelişmeler için de, FED'in bir süre sonra başlatacağı faiz artışı sürecinin çok hızlı faiz yükselişlerine sahne olmasını beklemiyorum. Ayrıca da, faiz artışının sermaye piyasaları için dünyanın sonu olacağını da düşünmüyorum. Tam tersi, pompalanmış likidite ile suni yükselmiş özellikle Avrupa borsaları gibi riskli piyasaların oluşmasına bir dur denmiş olacaktır. Faiz artışı sürecinde, ABD ve AB'nin para piyasalarından yıllardır borsalara yönelmiş paralar, faiz riski nedeniyle yeniden eski ve asıl yerlerine döneceklerdir. Bu süreç yaşanırken borsalarda düşüşler görülecektir. Ama sonrasında ise, ABD ve İngiltere'de başlayan, Almanya'da da görülen büyüme dünya geneline yansımaya başlarsa ki, ben 2015 ortasından itibaren dünya ekonomilerinde büyüme yönünde bir sürecin başlamasını bekliyorum. İşte bu görüntü oluşmaya başlarsa, şirketlerin hisseleri fazla ve boşta kalan suni likidite baskısı ile değil, bilanço iyileşmesi nedeniyle yeniden ve çok daha sağlıklı yükselmeye başlayacaklardır. Hatta bu yükseliş sürecinin de, çok daha uzun olmasını bekliyorum. Umarım haklı çıkarım. Ama tüm bu beklentiler, hükümetlerin aradaki süreçte alacakları doğru ya da yanlış kararlarına göre şekillenip, revize edilebilir. Ekonomileri ve hükümetleri yakından takip etmek çok önemli olacaktır.
Olası kâr realizasyonu beklentilerime rağmen, bilanço döneminde olduğumuz için hisse bazlı yükselişleri yine de görebiliriz. Piyasalara hisse bazlı bakmak, genel endeks gidişatı için de Destek-Direnç Tablosu verilerini yakından takip etmek yararlı olacaktır.
Yine Bir Facia İle Karşı Karşıyayız!
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir madende yine bir facia yaşanıyor. Aniden madene dolan su nedeniyle 18 can madende kalmış durumda. Maalesef halen su boşaltılıp, mahsur kalmış madencilere ulaşılamadı. Umarım kötü haberler almayız. Ne yazık ki, bir tarafta insan hayatını hiçe sayan aşırı bir para hırsı, diğer tarafta da işsizlik ve çaresizlikten çalışma haklarını dahi isteyemeyen insanların maduriyetlerini görmeye devam ediyoruz. Bir çok gelişmiş ekonomide bizden çok daha fazla maden çıkartılıyor. Ancak insanın değeri bu madenlerden daha öncelikli olduğu için, can kayıpları bizdekilerle kıyaslanmayacak ölçüde nadir ve çok az oluyor!
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com