BIST'i Bankalar Coşturdu!

13.11.2014 09:23
  •  A 

            Dün Dow ve Dax için kar realizasyonları yaşanmasına rağmen, BIST bankaların desteği ile yükselişini sürdürdü. Bankalardaki alım iştahının çok da yüksek olduğunu gördük. Yazılarımdan biliyorsunuz ki, bilançolar sonrası kısmi yükseliş olması normal olsa da, ben yükselişten ziyade realizasyon dönemine gireceğimizi beklediğim için, bu yükselişler beni şaşırtmış durumda. Kısa vadede yanılmış oldum. Geçen hafta dirençlerden satış geleceğini iyi gördük. Cuma günü için 77.200 altında açılışta tüm bankalar dahil % 50 nakit varlığı koruyarak alım yapılması öngörümüzü çok doğru bir zamanlama ile yaptık. Ama ABD verileri ve bilançolar sonrası relizasyon riski beklentim nedeniyle, sizlere benim öngörülerimi bile beklemeden alışa gecebilirsiniz dememe rağmen, kendim yeni öngörülerimi sıralayamadım. Olmadı, yapamadım. Yazık oldu, 77.200 desteğinin çalışacağını düşünürken, yeni teknik alış öngörüsü veremediğim için bu yükselişi kaçırmış oldum. Kusura bakmayın. 

             İlginç olaylar yaşıyoruz. Etrafımızda savaşlar yaşanıyor biz aldırmıyoruz. İçeride ayaklanma denemeleri yapılıyor biz aldırmıyoruz. Moody's, Fitch uyarıyor aldırmıyoruz. Dokuz aylık bilançolar bitti. Şimdilik aldırmadık, bakalım devamı ne olacak göreceğiz. Bu dönem çevremizdeki olumsuzluklar bize yarıyor. Rusya, Suriye, Irak içindeki gerilimler, çatışmalar, müeyyideler bu ülkelerdeki sermayenin Türkiye'de park etmesine neden oluyor. Bu ülkelerde iş yapan ve yapmayı düşünen yabancıların da Türkiye'yi üs seçmesine neden oluyor. Düşen petrol fiyatları, cari açığımız açısından Türkiye'nin yüzüne gülüyor. Ki, saat 10:00'da cari açık rakamlarında etkisini göreceğiz. Petroldeki düşüş sürdükçe sonraki ayların cari açık verilerinde de iyileşme görmemiz mümkün olacak. Petroldeki düşüş, devamında doğal gaza yansırsa ki, bu beklentideyim. Bu durum enflasyonumuzun da olumlu yönde etkilenmesine neden olacaktır. Tüm bunların etkisi ile tahvil faizlerinde düşme beklentisi BIST'e olan talebi canlı tuttuğu gibi, bankaların ön plana çıkmasına neden oluyor. Olası gidişatı beklentilerimden ziyade Destek-Direnç verilerine göre takip etmek daha doğru olabilir.

             Dow future dün gün içinde kısmi realize yaşadı. Görürse düşüşün tetikleneceğini söylediğim 17.473 seviyesine çok yakın 17.483'e kadar gevşeyip, yeniden yükseldiğini gördük. Ancak Dow için düşüncem değişmedi. Belki 17.685'e doğru yeniden yükselişi zorlayabilir ama, görürse düşüş yönünde sinyal vereceği parabolic seviyesi 17.525'e yükselmiş durumda. Yani sıkışma sürüyor. Bu sıkışmanın kısa bir süre içinde Dow'da realizasyon yaratacağı görüşündeyim. Ama tabii Dow ve Dax'da dün olduğu gibi düşüş yaşanırken, BIST yine aldırmaz yükselirse diyecek söz kalmaz:) 

            En kötüsü budur! Genelde bir realize beklerken yaşanan yükselişlerde her kaçırdığınız öngörü seviyesi sonrası yükselişler devam ettikçe, öngörü vermekte iyice zorlanırsınız. Ben son yükselişi yeni öngörü konusunda kaçırdığım için, artık bir realizeyi bekliyor olacağım. Dirençlerde öngörü verip de, tam da realizeye yakalanmak istemem. Bu fırsatı kaçırdığımı var sayarak, yenileri için izlemedeyim.  
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 12.11.2014
    09:09

    Benim önem verdiğim ABD borsaları ve Almanya Dax endeksi olası kar realizasyonlarına direniyor. Bu direnişe BIST'in de uyduğu görüşündeyim. Dow future(düne ait beklenti yazımdaki Dow, dow futuredir. BIST'e zaman olarak daha uygun olduğu için future takip ediyorum) için dün görürse satışlar artar diy... Devamı »

  • 11.11.2014
    08:55

    Dokuz aylık bilançolar dün gelenlerle tamamlandı. En dikkat çekici kâr artışlarını düşen petrol fiyatları nedeniyle havayolu şirketlerinde gördük. Pgsus ve Thyao düşen petrol fiyatlarından çok ciddi fayda görmüşler. Açıkladıkları kârlara göre şu an için thyao'nun fiyatının hala ucuz kaldığını görüyo... Devamı »

  • 10.11.2014
    09:08

    Allah sağlıklı ömürler versin, annem 82 yaşında. Zamanındaki Rum ismi Yoran, şimdiki adı Didim(Yenihisar) olan Aydın Söke'ye bağlı bir köyde doğmuş, büyümüş. Dört kız kardeşin en küçüğü. Ablalarının doğum yeri Selanik. Büyük mübadelede önce Ödemiş'e sonra Didim'e gelmişler. İlk okulu Yenihisar'da ok... Devamı »

  • 06.11.2014
    21:22

    Endeks yükselirken yapılan uyarılar yatırımcıların geneli için havada kalır. Önceden ve bir çok kez yazılan düşüş riskleri sanki hiç yapılmamış gibi, sert bir düşüş yaşanınca, bir çok arkadaşımız hemen paniğe kapılır. Eminim bugünkü düşüşten sonra bir kısmınızda bir panik oluşmuştur! İşte bu nedenle... Devamı »

  • 06.11.2014
    09:06

    Bir kaç gündür uyardığım kâr realizasyonu dün başlamış oldu. Aslında bir kaç gündür zaten yaşanıyordu. Ancak seans içinde kalıyordu. Seansın sonuna doğru yeniden alımlar geliyordu. Fakat sanırım dün TCMB başkanının başbakana birifinginden sonra, başbakanın toplantı sonrasında faizlerle ilgili bir şe... Devamı »