Bilançolar Bitti! Şimdi Ne Olacak?

11.11.2014 08:55
  •  A 

        Dokuz aylık bilançolar dün gelenlerle tamamlandı. En dikkat çekici kâr artışlarını düşen petrol fiyatları nedeniyle havayolu ÅŸirketlerinde gördük. Pgsus ve Thyao düşen petrol fiyatlarından çok ciddi fayda görmüşler. Açıkladıkları kârlara göre ÅŸu an için thyao'nun fiyatının hala ucuz kaldığını görüyorum. Ama tabii yıl sonu bilançosunda da düşük petrol avantajı sürecek midir bilemiyorum. Bu nedenle ucuzluk kavramının göreceli olduÄŸunun bilinmesini isterim! Petrol fiyatları böyle kalır ya da daha da düşerse, özellikle thyao'nun bilanço ve fiyatının pozitif etkilenmesi sürecektir. Ancak, petrol fiyatlarında yükseliÅŸ yönünde bir hareket baÅŸlarsa, yıl sonu bilançolardaki karların dokuz aylık bilançolara göre düştüğünü de görebiliriz. Demek ki, petrol fiyatlarını takip ederek beklentilerimizi belirleyebiliriz. 

        Bilançolar Bitince Kar Realizasyonlarına Dikkat!
        Dokuz aylık bilançolar bitince, dönemsel bir realizasyon yaÅŸandığı örnekleri daha çok. Bu nedenle ben  04/11 tarihinde bu konuda yapmış olduÄŸum uyarımı aynen koruyorum. GeliÅŸmiÅŸ ülkelere bakınca, bu ülkelerin borsalarında ciddi yükseliÅŸlerin yaÅŸandığını görüyoruz. Ama bence bunlar bizi fazla heyecanlandırmamalı. Çünkü alınan tedbirlerle eÄŸer geliÅŸmiÅŸ ülkelerde büyüme yönünde ekonomik düzelmeler baÅŸlarsa, uluslar arası sermaye hareketleri geliÅŸmekte olan ülkelerden geliÅŸmiÅŸ ülkelere doÄŸru olur. DoÄŸal olarak da onların borsaları bu ortamdan daha fazla fayda görürler. 

        GeliÅŸmiÅŸ ülkelerden özellikle ABD, Ä°ngiltere ve Almanya'da düzelme yönünde verilerin geldiÄŸini görüyoruz. EÄŸer ABD'deki ekonomik iyileÅŸme sürerse, faiz artışı yönündeki beklentiler artacak ve bu konuda yapılan spekülasyonlar nedeniyle geliÅŸmekte olan ülkelerin kurlarında yukarı yönlü, borsalarında ise bu geçiÅŸ sürecinde aÅŸağı yönlü baskılar görülebilir. Ancak FED'in faiz artışı süreci ilk anda hemen hemen tüm borsaları olumsuz etkileyecektir. Ä°lk anda faize yönelecek para hareketleri nedeniyle borsalarda kısmi bir düzeltme olmasını, ama sonra bu düzeltme bitince faiz artışına raÄŸmen borsaların yine de yükseliÅŸe geçmesini bekliyorum. Mesele arada yaÅŸanacak düşüş yönlü düzeltmeye yakalanmamaktır. Ya da bu olası düzeltmeden faydalanabilmektir. 

         BIST'in Teknikleri Ne Diyor?
         BIST için 25/07/2014 tarihinden itibaren bir ters omuz baÅŸ omuz grafiÄŸinin oluÅŸmaya baÅŸladığı düşüncesindeyim. Ters omuz baÅŸ omuz(TOBO) bir yükseliÅŸ formasyonudur. Ancak TOBO baÅŸladı diyebilmemiz için BIST'in 81.000'li seviyeleri yukarı doÄŸru geçmesi ÅŸarttır. Bu olursa TOBO baÅŸladı denebilir. Tabii öncesinde de, son omuzun oluÅŸması lazım. Bence ÅŸu an bu formasyonun son omuz desteÄŸinin oluÅŸması dönemindeyiz. Bulmamız gereken cevap TOBO'nun son omuz desteÄŸinin hangi seviyede oluÅŸarak yukarı tepkinin geleceÄŸidir! 77.700 - 77.200 arasında grafik ve bollinger desteÄŸi var. Buradan destek alıp yukarı dönersek, ortaya çıkacak grafikteki omuzun yeterli derinlikte olacağını düşünmüyorum. Bence 76.200 civarlarına inecek ve bir süre de o seviyelerde kalacak bir BIST çok daha saÄŸlıklı bir TOBO görüntüsü oluÅŸturur. Dokuz aylık bilançoların bittiÄŸini de göz önünte tutarsak, beklediÄŸim realizasyonun aslında TOBO'nun son omuz desteÄŸini oluÅŸturmak için fırsat yaratacağı görüşündeyim. 

          Ancak borsalardaki teknik beklentiler deÄŸiÅŸkendir. Ä°lle de düşündüğünüz teknik oluÅŸamayabilir. Bir baÅŸka teknik görüntüye de dönülebilir. Bu nedenle yaÅŸanan fiyat hareketlerinin yaratacağı teknik görünümler deÄŸiÅŸtiÄŸi takdirde, düşüncelerimizi de revize etmek gerekir. Ben ÅŸu an için gördüğüm oluÅŸuma göre konuÅŸtum. Bakalım devamında da aynı grafik oluÅŸumu mu sürecek, yoksa baÅŸka bir teknik görüntüye mi döneceÄŸiz?

         GeliÅŸmiÅŸ Ãœlke Borsalarındaki YükseliÅŸler Kalıcı Mı?
         Ã–zellikle ABD borsalarında rekorlar görüyoruz. Buna Almanya Dax endeksinin de uymaya çalıştığını görüyorum. Ancak bana göre bu durumun kalıcı olmayacağını ve bu borsalarda da hızlı bir realizasyon yaÅŸanmasının çok yakın olduÄŸunu düşünüyorum!  Dow future için 17.416 seviyesi yeniden görülürse, satışların tetikleneceÄŸini ve kar realizasyonlarının baÅŸlayacağını öngörüyorum. Görülürse kâr realizasyonunun baÅŸlamasını beklediÄŸim 17.416 seviyesi her gün için bir kaç puan daha yukarı çıkacak bir kritik seviye. Sanırım bu seviyenin karşılığı iki-üç gün sonra 17.500 civarına gelmiÅŸ olacak. Yani ani bir düzeltme halinde kolayca görülebilecek riskli bir seviye. Kısacası yaÅŸanan pozitif havanın bir anda deÄŸiÅŸtiÄŸini görebiliriz. Ben fazla rehavete kapılmamak gerektiÄŸi düşüncesindeyim.
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 10.11.2014
    09:08

    Allah sağlıklı ömürler versin, annem 82 yaşında. Zamanındaki Rum ismi Yoran, şimdiki adı Didim(Yenihisar) olan Aydın Söke'ye bağlı bir köyde doğmuş, büyümüş. Dört kız kardeşin en küçüğü. Ablalarının doğum yeri Selanik. Büyük mübadelede önce Ödemiş'e sonra Didim'e gelmişler. İlk okulu Yenihisar'da ok... Devamı »

  • 06.11.2014
    21:22

    Endeks yükselirken yapılan uyarılar yatırımcıların geneli için havada kalır. Önceden ve bir çok kez yazılan düşüş riskleri sanki hiç yapılmamış gibi, sert bir düşüş yaşanınca, bir çok arkadaşımız hemen paniğe kapılır. Eminim bugünkü düşüşten sonra bir kısmınızda bir panik oluşmuştur! İşte bu nedenle... Devamı »

  • 06.11.2014
    09:06

    Bir kaç gündür uyardığım kâr realizasyonu dün başlamış oldu. Aslında bir kaç gündür zaten yaşanıyordu. Ancak seans içinde kalıyordu. Seansın sonuna doğru yeniden alımlar geliyordu. Fakat sanırım dün TCMB başkanının başbakana birifinginden sonra, başbakanın toplantı sonrasında faizlerle ilgili bir şe... Devamı »

  • 05.11.2014
    12:07

    Yanlış bilmiyorsam, Gazprom yetkilileri ile bu hafta doğal gaz fiyatlarında indirim yapılması için bir görüşme olacaktı. Düşen petrol fiyatları sonrasında doğal gaz fiyatlarında da düşüş yaşanması beklenebilir. Eğer Rus Gazprom doğal gaz için ödediğimiz fiyatta ciddi bir indirime giderse, üreticiler... Devamı »

  • 05.11.2014
    09:03

    Bugün Moody's'in Türkiye konferansı başlıyor. Öncesinde dün Moody's tarafından verilen mesajlarda ciddi uyarıları duymuş olduk. Ben benzer eleştiri ve uyarıların yapılacağını ama bir not indiriminin söz konusu olmayacağını düşünüyorum. Hatta, uyarıların yanında düşen petrol fiyatlarının cari açığım... Devamı »