Tutanaklar FED Riskine İşaret Ediyor!

20.11.2014 09:00
  •  A 

          Dün açıklanan FED tutanaklarında, FED'in dış küresel risklere pek aldırmadığı ve ABD ekonomisinin bu risklerle baş edebileceği görüşünde olduğunu gösteriyor. Kısacası tahvil alımını sonlandıran FED'in yakın zamanda faiz artışının tarihini konuşmaya başlayacağını beklememiz doğru olur. Benim olası faiz artışı için en yakın dönem olarak 2015 ikinci çeyreğinin sonları olur görüşüm değişmedi. Önümüzdeki tarihlerde FED faiz riskinin artacağı günlere yaklaşıyoruz. Şu an toz pembe olan piyasaların bir anda döndüğüne de şahit olursak nedenini unutmamamız doğru olur diyorum! 

         Doğuş Garanti'de Hisse Sattı!
         Doğuş Garanti Bankası'nda % 14,89 oranında hisseyi 0,11 Krş temettü hakkı hariç, 8,79 TL'den İspanyol ortak BBVA(Banco Bilbao)'ya sattı. Sonradan alacağı temettü dahil baher hisse için 8,90 TL'lik satış sonrasında Doğuş'un Garanti'deki payı % 10'a inmiş oldu. Ancak Ferit Şahenk ve Ergun Özen bankadaki görevlerine aynı şekilde devam edecekler. Ayrıca yönetim değişimi olmadığı için bir çağrı zorunluluğu da yok.

         Böylece beklemediğimiz bir anda Garanti'de başlayan ve diğer bankaları da etkileyen alımların sebeplerinden birini de öğrenmiş olduk. Tam düzeltme beklediğimiz bir anda Garanti'ye böyle bir doğrudan yabancı sermaye girişi Türk bankalarına olan ilginin bundan sonra da süreceğine işaret olabilir. Kısacası bundan sonra BIST'de yaşanacak olası bir düzeltme halinde, düşüşlerden çok korkmaya gerek olmadığını, belirli endeks seviyelerine inilmesi halinde yabancıların banka hisselerine ilgilerinin benzer şekilde süreceğini söyleyebiliriz. 

        TCMB PPK Toplantısı Var!
         Para Piyasası Kurulu bugün faiz kararını açıklayacak. Hükümetin faiz indirimi konusundaki baskısı malum. Diğer taraftan işsizlik ve enflasyon sorunumuzun sürdüğü de malum. Mevcut ekonomik verilere bakınca faiz indirimi şimdilik yanlış olabilir.

        Ancak, cari açık ve üretim eksikliği nedeniyle, yapısal reformalarla üretim reformunu başlatmamız gerekiyor. Doğrudan yatırımların artması için düşük faiz çok önemlidir. Şu anda ekonomik verilere uygun olmasa da, ben olsam yapısal reformaları da desteklemek için faizleri indiririm. Olası FED faiz artışından da çekinmem. Faiz indirimi kararı nedeniyle kurlarda olabilecek yükselişi ve bir dönem için bu nedenle yaşanacak enflasyon artışını da göze alırım. Türkiye'nin çevresinde yaşanan gelişmeler nedeniyle, bir şekilde dış finansman kaynağı bulduğumuza inanıyorum. Bu durumun bundan sonra da sürmesi mümkün. Bu nedenle ben FED risklerinden korkulmayıp, düşük faiz gerçekçi kur politikasının yatırımların artması için faydalı olacağı kanaatindeyim. Ama PPK, FED faiz artışı başladığında gelişmekte olan ülkelerden yaşanacak para çıkışlarından çekindiği için, şu ana kadar faiz indirimi baskılarına direniyor. 

          Uzun dönemdir faizlere direnen TCMB faizlere dokunmazsa BIST banka hisselerine gelebilecek satışlarla bir realizasyon yaşar. 25 baz puanlık bir indirim yaparsa, bu indirim oranı zaten piyasalarda satın alındığı için alım iştahının yine de düşeceğini düşünürüm. Ama 50 baz puan ve üzerinde bir faiz indirimi halinde banka hisslerine gelecek yeni alımlarla BIST'in 82.250 direncini geçtiğine ve 84.000'li seviyeleri gördüğüne şahit olabiliriz. Ben şimdilik PPK'nın ya faize dokunmayacağını ya da, yaparsa 25 baz puanla sınırlı bir indirim yapacağını düşünüyorum.

          S&P Yarın Ne Diyecek?
          S&P yarın Türkiye için görüşünü açıklayacak. S&P notumuz yatırım yapılabilir düzeyde değil. Ben mevcuttan kötü bir görüş açıklamalarını beklemiyorum. Aslında düşen petrol fiyatları ve cari açığımız nedeniyle, görünümü yükseltmesinin doğru bir karar olacağı görüşündeyim. Yani S&P'den olumsuz bir beklentim olmadığı gibi, görünümü yükseltmek gibi olumlu bir karar çıkarsa da hiç şaşırmam. 

           Tüm bu gelişmelerin ışığında BIST'e bakacak olursak, pozitif bir gelişme halinde BISTmevcut 82.250 direncini kırarsa 84.300 civarındaki bir üst direncine doğru hareketlenebilir. Ancak ben 82.250 direncini şimdilik yükseliş için yeterli bir seviye olarak görüyorum. Bu direnç ancak 50 baz puan ve üzerinde bir faiz indirimi olursa kırılır. Yoksa bu seviyelerin bir kâr realizasyonuna uygun olduğu görüşündeyim. Garanti'deki satışı bilenlerin de muhtemelen hissedeki alım yönündeki davranışlarının, açıklanan satış kararı sonrasında duracağı görüşündeyim. ABD endeksleri için gelinmiş olan seviyelerin de artık bir düzeltme yaşatabilecek seviyeler olduğu görüşündeyim. Kısacası sakin olmak ve olası alım tepkilerinde kâr realizasyonu yapmak ve bir düzeltme beklemek sanki daha doğru bir beklenti olur gibi geliyor. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 18.11.2014
    09:13

    Piyasayı gelişmelere ve beklentilere göre yorumlamak çok zorlaştı! Rusya Ukrayna'ya yeniden girmeye başladı deniyor aldıran yok. ABD verileri geçen hafta iyi geliyor Dow endeksleri olumlu tepki veriyor. ABD verileri dün beklentilerin altında geliyor Dow yine olumlu tepki veriyor. Alman... Devamı »

  • 17.11.2014
    09:04

    Japonya'da Resesyon, AB'de Büyüme Sinyalleri! Japonya yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,6 daraldı ve üst üste 2 çeyrek daralarak resesyona girdi. AB'de ise büyüme sinyalleri geldi. Fransa'da % 0,1 büyüme beklenirken, % 0,3 büyüme gerçekleşti. AB için açıklanan büyüme verileri ECB'nin elini rahatl... Devamı »

  • 14.11.2014
    09:20

    Brent Petrolde dün de şok bir düşüş yaşandı. OPEC'ten üretimi azaltmak yönünde bir ses çıkmayınca fiyatlar yeniden düşmeye başladı. Anlayacağınız petrol yüzümüze gülüyor. 2008 ABD mortgage krizi sonrasındaki faizsiz bol likiditeli dönemi yapısal cari açık reformunu yapmak için kullanamadık. Büyük bi... Devamı »

  • 13.11.2014
    09:23

    Dün Dow ve Dax için kar realizasyonları yaşanmasına rağmen, BIST bankaların desteği ile yükselişini sürdürdü. Bankalardaki alım iştahının çok da yüksek olduğunu gördük. Yazılarımdan biliyorsunuz ki, bilançolar sonrası kısmi yükseliş olması normal olsa da, ben yükselişten ziyade realizasyon dönemine ... Devamı »

  • 12.11.2014
    09:09

    Benim önem verdiğim ABD borsaları ve Almanya Dax endeksi olası kar realizasyonlarına direniyor. Bu direnişe BIST'in de uyduğu görüşündeyim. Dow future(düne ait beklenti yazımdaki Dow, dow futuredir. BIST'e zaman olarak daha uygun olduğu için future takip ediyorum) için dün görürse satışlar artar diy... Devamı »