Teknikleri Referans Alacağım!

18.11.2014 09:13
  •  A 

           Piyasayı gelişmelere ve beklentilere göre yorumlamak çok zorlaştı! Rusya Ukrayna'ya yeniden girmeye başladı deniyor aldıran yok. ABD verileri geçen hafta iyi geliyor Dow endeksleri olumlu tepki veriyor. ABD verileri dün beklentilerin altında geliyor Dow yine olumlu tepki veriyor. 

          Almanya Dax endeksi geçen haftadan kısmi bir realize yaşadı, dün ise yukarı tepki verdi. Şu an ortada. Her iki yöne de gidebilir. Draghi her türlü varlık alımı kararı alabiliriz diyor. Ama geçen hafta gelen Avrupa büyüme verilerinde kısmi iyileşme varken, varlık alımlarında çok  kararlı ve aceleci davranır mı bilemiyorum.

          Petrol düşük seyretmeye devam ediyor. Gerçi 76,74 $'ı gördükten sonra şu an 79,00$ civarına çıkarak küçük bir tepki vermiş durumda ama devamı ne olur göreceğiz.

           Rusya'ya uygulanan ambargo nedeniyle Rusya'dan 2015 için 130 Milyar $ sermaye kaçısı olacak deniyor. Bu para bizim yüzümüzü güldürür mü? Bardağın dolu taraflarını gösteren bu tip beklentiler mümkün tabii ama, Rusya ile uzlaşma sağlanırsa aynı beklenti kalmaz. 

           Türkiye tarafında Perşembe günü için faiz indirimi beklentisi hakim. Benim faizler konusundaki görüşümü biliyorsunuz. Bir süreliğine enflasyon hedeflemesini askıya aldığımız söylenerek düşük faiz uygulamalıyız. Gerekirse kurlar yükselmeli. Kısmen enflasyon artışını o süre için kabullenmeliyiz. Ama aynı anda yapısal reformları hızlandırarak (Ki, hükümet tarafından bu yönde tedbirler paketi açıklanmaya başlanı. Devamı da gelebilir) ülkede üretimi hızlandıracak kararları devreye alabilmeyiz. Yatırımların artması için asıl faizlerin düşük olması gerekir. Bu nedenle faiz düşük olmalı. Dünyadaki sıfır faizli dönemi kullanabilmeliyiz. Hem görelim bakalım dövizin faiz indirimi sonrası yükselişi kalıcı olacak mı? 

           Neyse, dediğim gibi faiz indirimi beklentisi banka hisselerini ve dolayısı ile BIST'i dinamik tutuyor. Dün kısmi bir düzeltme yaşadık ama devamı gelir mi meçhul. Normalde dirençlerdeyiz. Ama aynı dirençler kırılırsa 82.250 ve 84.000'li seviyeleri görmemiz de mümkün. Grafikler her iki yöne de gidebilecek durumda. Genelde dokuz aylık bilançolar bitince düşen BIST, bu düşüşü şimdilik çok kısa bir süre için yapıp, yeniden yükseldi. Geçtiğimiz haftadan bu yana kaynağı net belli olmayan 2 Milyar $ olduğu söylenen bir para tahvil ve borsaya giriş yaptı. Devamı kesilirse düşüş kaçınılmaz ama devamı gelirse dirençler yukarı zorlanır. 

          Kısacası net bir yön görüşü belirtemiyorum. Bu nedenle teknik seviyeleri takip edip, sıralı destek ve dirençler kırıldıkça o yöndeki diğer destek ve direnci hedef almayı doğru buluyorum. Realize beklentim yüzünden iki haftadır sessiz izleyici durumdayım. Korkum ise, yok galiba yükseliş sürecek diyerek izleyicilikten çıkıp da yeni öngörüleri sıralamaya başlarsam işte o zaman bir düzeltmeye yakalanmak. Dediğim gibi ben Destek-Direnç Tablosunda verdiğim teknikleri takip ediyorum.  
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 17.11.2014
    09:04

    Japonya'da Resesyon, AB'de Büyüme Sinyalleri! Japonya yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,6 daraldı ve üst üste 2 çeyrek daralarak resesyona girdi. AB'de ise büyüme sinyalleri geldi. Fransa'da % 0,1 büyüme beklenirken, % 0,3 büyüme gerçekleşti. AB için açıklanan büyüme verileri ECB'nin elini rahatl... Devamı »

  • 14.11.2014
    09:20

    Brent Petrolde dün de şok bir düşüş yaşandı. OPEC'ten üretimi azaltmak yönünde bir ses çıkmayınca fiyatlar yeniden düşmeye başladı. Anlayacağınız petrol yüzümüze gülüyor. 2008 ABD mortgage krizi sonrasındaki faizsiz bol likiditeli dönemi yapısal cari açık reformunu yapmak için kullanamadık. Büyük bi... Devamı »

  • 13.11.2014
    09:23

    Dün Dow ve Dax için kar realizasyonları yaşanmasına rağmen, BIST bankaların desteği ile yükselişini sürdürdü. Bankalardaki alım iştahının çok da yüksek olduğunu gördük. Yazılarımdan biliyorsunuz ki, bilançolar sonrası kısmi yükseliş olması normal olsa da, ben yükselişten ziyade realizasyon dönemine ... Devamı »

  • 12.11.2014
    09:09

    Benim önem verdiğim ABD borsaları ve Almanya Dax endeksi olası kar realizasyonlarına direniyor. Bu direnişe BIST'in de uyduğu görüşündeyim. Dow future(düne ait beklenti yazımdaki Dow, dow futuredir. BIST'e zaman olarak daha uygun olduğu için future takip ediyorum) için dün görürse satışlar artar diy... Devamı »

  • 11.11.2014
    08:55

    Dokuz aylık bilançolar dün gelenlerle tamamlandı. En dikkat çekici kâr artışlarını düşen petrol fiyatları nedeniyle havayolu şirketlerinde gördük. Pgsus ve Thyao düşen petrol fiyatlarından çok ciddi fayda görmüşler. Açıkladıkları kârlara göre şu an için thyao'nun fiyatının hala ucuz kaldığını görüyo... Devamı »