Borsaların İştahı Kesilmiyor!

21.11.2014 09:19
  •  A 

            Dow endekslerinde dün gün içi realizasyon yaşanırken, sonrasında yeniden rekor yönünde kapanış yaptıklarını gördük. Almanya Dax endeksinde de gün içinde ciddi bir eksi varken, bu görüntünün de sonrasında yükselişe döndüğünü görüyoruz.

            BIST için zaten beklediğimiz düzeltmede yanılmış olduk. Daha doğrusu iki günlük kısa bir düzeltme sonrası yükseliş yönündeki iştahın sürdüğünü görüyoruz. Dün de, gün içinde gelen kâr satışları çok kısa sürdü ve yeniden alımlar geldi. 81.146 ile 82.250 arasındaki olası direnç seviyeleri de kırıldı. 82.628 seviyesini de kısmi bir direnç olarak görürsek, bu seviye kırılmadan düzeltme gelirse gelecek, eğer bu direnç de kırılırsa üzerindeki 84.350 ve üstündeki hedeflere doğru yeni bir alım dalgasının geldiğini de görebiliriz. Kısacası gördüğünüz gibi borsalara olan alım iştahı nedeniyle beklentilerimizde çırak çıkmaya başladık! 

            Beklentilerde Neden Yanılıyoruz?
            Peki son dönem beklentilerimizdeki yanılma sebeplerimiz nedenir? Öncelikle güçlü alımların sürmesi diye kısa bir cevap verelim.

           Genelde dokuz aylık bilançolar sonrasında bir realizasyon yaşanır ve sonrasında yıl sonu yükselişleri başlardı. Bu olmadı. FED tutanaklarında, diğer ülkelerdeki risklerin ABD'deki gelişmeyi bozacak düzeyde olmadığı yönünde açıklamalar olmasına rağmen, buna da aldıran olmadı. Dün TCMB faiz indirir mi beklentileri de boşa çıkmasına rağmen, bankalar ve BIST yine de yükseldi. Geçen hafta Avrupa'dan gelen büyüme verilerinde iyi yönde sinyaller vardı. Bu görüntü ECB'nin varlık alımı kararındaki kararlılığını zayıflatabilecek bir gelişme olmasına rağmen, özellikle Almanya Dax ilk anda önemli bir realize yapsa da, bu realize de, BIST'deki gibi çok kısa sürüp, yeniden yükseldi. 

           Tüm bu gelişmelerin olası risklerine rağmen, yaşanan realizeler tüm borsalarda çok kısa sürede atlatıldı. Peki bu alım iştahı neden olabilir? Ben bu sorunun BIST ve Türkiye ile ilgili kısmına cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle hemen altını çizmek istiyorum ki, zaten Türkiye ve BIST için bardağın dolu tarafının da olduğuna işaret eden ve aslında sonrasında daha iyi beklentilere sahip biri olduğumu biliyorsunuz. Benim ters düştüğüm, yanıldığım nokta, yıl sonu yükselişi öncesinde beklediğim ara düzeltmede oldu. Tamam ama, bu da çok önemli bir yanılgı oldu. BIST ve özellikle banka hisselerindeki ekstra yükselişler nedeniyle, bu beklenti yanılgım bize çok şey kaçırtmış oldu. Zaten bu ekstra alım iştahı nedeniyle 13/11/2014 beklenti yazımda, ''Olası gidişatı beklentilerimden ziyade Destek-Direnç verilerine göre takip etmek daha doğru olabilir!'' diyerek alım iştahına dikkat çekmek istemiştim. 

          FED tutanaklarına rağmen, FED bölgesel başkanlarından faiz artışının en erken 2015 Haziran ayında gündeme gelebileceği yönünde açıklama duyduk. Dün AB bölgesinde oldukça kötü gelen PMI verileri sonrasında, ECB'nin bugün varlığa dayalı menkul kıymet alımlarına başlayabileceği beklentisi var. ECB bu yöndeki düzenlemesini tamamladı. Her an varlık alımlarını başlatması bekleniyor. ECB'nin özellikle bankalardaki tahvilleri geri almaya başlaması ciddi bir likidite yaratacğına işaret ediyorduk. Bu karar Avrupa'da hisse senetlerine olan ilgili arttırmış olabilir. Ayrıca Avrupa hisse senetlerinde yükseliş yönünde raporlar açıklanmaya başlandı.  

          Petrol fiyatlarının hızlı düşmesi, ECB'nin varlık alımlarını artıracağı ve bankalardaki kamu tahvillerini de alabileceği beklentisi, FED'in faiz artışının 2015'in ortalarına sarkacağı düşüncesi, ISİD riskinin en azından sınırlarımızda azalıyor olması, Irak ile aramızdaki ilişkilerin yeniden olumlu yönde ısınması, Bağdat-Erbil-Ankara arasında Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracatında uzlaşmanın olması, çözüm sürecinde yeniden pozitif aşamaya geçilmesi, TCMB'nın faizlere dokunmadığı için düşen Dolar nedeniyle, hisselere ilginin artması BIST ve Türkiye'ye olan ilgiyi arttırmış durumda. Tüm bunlardan ötürü de, Türkiye'ye fon girişleri kesilmeden sürüyor. 

         S&P Açıklamaları Gelecek!
         Bugün S&P'den olumsuz bir açıklama çıkmasını beklemiyorum. Hatta görünümü negatiften durağana ya da pozitife çevirdiği açıklamasını da duyabiliriz düşüncesindeyim. Ama S&P de suya sabuna dokunmadan, sadece açıklamalarla yetinir, not ve görünümde hiç bir değişiklik yapmazsa, S&P nedeniyle alımlar olmuş olacağı tezi de boşçıkmışolacak. Bakalım o zaman da mı alımlarımız sürecek göreceğiz. Ama şu anda yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı bir alım iştahının içindeyiz.

           Bugün de bu iştahın sürdüğüne şahit olursak, belki de bu nedenle olası daha üst endeks seviyelerinin görülmesi halinde yeniden açmak düşüncesi ile açık pozisyonları kapatmak doğru olabilir. 82.628 de geçilirse, 84.350 direncine yönelişe hazır olmamız lazım. Umarım, bir süredir beklediğimiz realizasyon beklentimizden bu yönde bir geri dönüş yaptığımda, bir anda düzeltmeye yakalanmayız.

          Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.  

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 20.11.2014
    09:00

    Dün açıklanan FED tutanaklarında, FED'in dış küresel risklere pek aldırmadığı ve ABD ekonomisinin bu risklerle baş edebileceği görüşünde olduğunu gösteriyor. Kısacası tahvil alımını sonlandıran FED'in yakın zamanda faiz artışının tarihini konuşmaya başlayacağını beklememiz doğru olur. Benim olası fa... Devamı »

  • 18.11.2014
    09:13

    Piyasayı gelişmelere ve beklentilere göre yorumlamak çok zorlaştı! Rusya Ukrayna'ya yeniden girmeye başladı deniyor aldıran yok. ABD verileri geçen hafta iyi geliyor Dow endeksleri olumlu tepki veriyor. ABD verileri dün beklentilerin altında geliyor Dow yine olumlu tepki veriyor. Alman... Devamı »

  • 17.11.2014
    09:04

    Japonya'da Resesyon, AB'de Büyüme Sinyalleri! Japonya yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,6 daraldı ve üst üste 2 çeyrek daralarak resesyona girdi. AB'de ise büyüme sinyalleri geldi. Fransa'da % 0,1 büyüme beklenirken, % 0,3 büyüme gerçekleşti. AB için açıklanan büyüme verileri ECB'nin elini rahatl... Devamı »

  • 14.11.2014
    09:20

    Brent Petrolde dün de şok bir düşüş yaşandı. OPEC'ten üretimi azaltmak yönünde bir ses çıkmayınca fiyatlar yeniden düşmeye başladı. Anlayacağınız petrol yüzümüze gülüyor. 2008 ABD mortgage krizi sonrasındaki faizsiz bol likiditeli dönemi yapısal cari açık reformunu yapmak için kullanamadık. Büyük bi... Devamı »

  • 13.11.2014
    09:23

    Dün Dow ve Dax için kar realizasyonları yaşanmasına rağmen, BIST bankaların desteği ile yükselişini sürdürdü. Bankalardaki alım iştahının çok da yüksek olduğunu gördük. Yazılarımdan biliyorsunuz ki, bilançolar sonrası kısmi yükseliş olması normal olsa da, ben yükselişten ziyade realizasyon dönemine ... Devamı »