Piyasa Babacan'ı İstiyor!

20.08.2014 09:04
  •  A 

            Ali Babacan'ın bir tv kanalında Asyab için sarf ettiği sözler sonrasında, Yiğit Bulut'un yalanlaması ve hemen akabinde Asyab'ın sırasının kapatılarak, bir takım olumsuz süreçlerin başlatılması sonrasında, acaba Babacan görevde kalamayacak mı spekülasyonu nedeniyle negatif bir borsa ayrışması yaşadığımızı düşünüyordum. Dün ise reuters gibi bazı kanallardan Ali Babacan'ın ekonominin başında kalacağı yönündeki yeni spekülasyonlar ortaya atılınca, bir anda alımların gelmesine yol açtı görüşündeyim. Şu bir gerçek ki, piyasalar Babacan'ın sakin ve kontrollü tavrı nedeniyle ekonominin başında kalmasını istiyor. Umarım bu geçiş sürecinde böyle olur. Zaten acaba cumhurbaşkanlığı sürecinde bir çok şey değişecek mi belirsizlikleri varken, bir de ekonominin başının değişmesi bu belirsizliklerin daha da artmasına neden olur.

            Ancak, bir başka şey daha söylemek istiyorum; Ali Babacan'ı ben de çok beğeniyorum. Fakat, cari açığından, enflasyon ve faizlerinden, yetersiz üretiminden, fason üretici olmasından, ithalata dayalı yapıdan kurtulamadığından, katma değerli yüksek teknoloji üretiminin toplam üretimdeki payının % 5'ler civarında kalmasından uzun zamandır şikayet ettiğimiz ekonominin başında da 12 yıldır başbakan yardımcısı bakan Babacan'ın olduğunu unutmamak lazım. Bu da bir başka çelişki gibi geliyor bana! 

            Dış Piyasalarda Ne Var?
            Dün diğer bir çok dış borsada da ciddi yükselişler sürdü. Ancak özellikle gelişmiş dış borsalarda yine teknik dirençlere geldiğimizi belirtmek istiyorum.

            Bu akşam FED tutanakları açıklanacak. Uzun zamandır olduğu gibi, yine faizlerle ilgili bir sinyal var mı diye bakılacaktır.

            Ayrıca dün açıklanan ABD verilerinde enflasyon düşük gelmesine rağmen, konut verilerinin ise beklentilerin üstünde gelmiş olması, FED'in faiz artışı beklentilerinin korunmasına neden olacaktır. Kısacası gelişmekte olan ülkeler için ABD faizlerinin artış sürecine yaklaşıyor olması bir risk olarak önümüzde duruyor olacaktır.

            Bu Ortamda BIST Ne Yapar?
            Tüm yazdıklarım gibi, bu konudaki beklentim de sadece benim kişisel görüşüm ama, toparlanma için geçilmesi gerekli dediğimiz ilk direnç olan 78.500 geçilmiş olsa da, sonraki önemli direnç olan 80.500 civarının şimdilik geçilmesini beklemiyorum. Bu nedenle, dün yaşanan yükselişin bugün de sürmesi halinde, kârlı hedeflerine gelebilecek teknik pozisyonların kapatılmasını doğru buluyorum. Spekülasyonu bu kadar yüksek olan bir piyasada, her an yine tersi gelişmelerin yaşanma riskinin bitmiş olacağını düşünmüyorum. Hem iç, hem de özellikle FED nedeniyle biraz zorlu bir dönem içinde olduğumuzu unutmadan kararlarımızı şekillendirmek doğru olacaktır. Sıralı dirençler ve destekler kırıldıkça, bir sonraki teknik destek ve dirençleri görmek için Destek-Direnç tablomuzdaki öngörülerime bakabilirsiniz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 19.08.2014
    08:55

    Nasdaq son on dört yılın rekorunu kırmış durumda. DOW, SP500, DAX ve bir çok gelişmekte olan ülke borsalarında önemli dönüşler ve ciddi yükselişler var. Bu borsalarda da geçtiğimiz haftanın başına kadar bir düzeltme yaşamıştık. Ama merkez bankalarının piyasayı desteklemeyi sürdüreceği beklentileri, ... Devamı »

  • 18.08.2014
    09:00

    27 Ağustos AKP olağan üstü kongresi öncesinde özellikle ekonomi kadrolarında değişiklik olmayacağı yönünde bir mesaj görülmezse, negatif ayrışmamız devam edecek diye düşünüyorum! Çünkü resmi açıklamalar 27 Ağustos sonrasında netleşecek olsa da, internete düşen haberlere göre ekonomi kadrolarında, ha... Devamı »

  • 15.08.2014
    08:26

    Günaydın Arkadaşlar, Saat 06:45'te uyandım. Kızım Buse erken kalkıp denize girmek için saatini o vakte kurmuş. Ben kalkmış oldum. Eşim de kalkınca birlikte güzel bir Türk kahvesi içtik. Sabah denizini açtık. Sabah ve gece denize girmeyi çok severim. Gerçekten çok keyifli oluyor. Denememi... Devamı »

  • 14.08.2014
    08:43

    ABD'de kötü veri iyi piyasa alışkanlıkları perakende sonuçları ile geri geldi. Bugün 12:00'de AB için büyüme verisi gelecek. Aynı şekilde Almanya'nın da büyümesi açıklanacak. Bizi ilgilendirecek bir açıklama da, bu sabah açıklanacak olan Haziran ödemeler dengesi rakamları olacak. Saat 10:00'da Hazir... Devamı »

  • 13.08.2014
    08:49

    Bence arka arkaya gelen kredi derecelendirme kurumları uyarılarının hepsi, siyasi olarak yapılıyor. 27 Ağustos tarihinde yapılacak olağanüstü AKP kongresinden çıkacak AKP'nin yeni kadrolarının, onlar için de yeni AKP'nin başlangıcı olmasından korktuklarını düşünüyorum! Çünkü ben de bundan çekiniyoru... Devamı »