Negatif Ayrışmamız Sürecek Mi?

18.08.2014 09:00
  •  A 

         27 Ağustos AKP olağan üstü kongresi öncesinde özellikle ekonomi kadrolarında değişiklik olmayacağı yönünde bir mesaj görülmezse, negatif ayrışmamız devam edecek diye düşünüyorum! Çünkü resmi açıklamalar 27 Ağustos sonrasında netleşecek olsa da, internete düşen haberlere göre ekonomi kadrolarında, hatta AKP üst yönetim kadrolarında bile ciddi bir değişimin söylentileri dolaşıyor. Ancak gördüğünüz gibi, söylentileri dediğim için, henüz kesin bir şey yok. Ancak, şahin bir ekonomi kadrosu oluşursa, bunu bir de şahin yeni başbakan ve şahin yeni dışişleri bakanı ile tamamlarsak kredi notlarımız için stresimiz yükselebilir. Neyse yeni kabine hele bir oluşsun da, önceliklerimiz ne olacak, bu önceliklere tepkiler olumlu mu, olumsuz mu olacak göreceğiz. Şuan ne desek spekülasyondan öteye geçmez. 

          Ancak teknik olarak 78.500 altında kalınan endeksler için en başından beri alt risklerden bahsettiğimi biliyorsunuz. Şimdi aslında yeni bir soru daha sorulabilir! BIST 85.000 civarındayken hedeflerine ulaşan hisseleri realize edip, nakit izlemenin doğru olacağını, 78.500 civarında nakit varlığın en az % 50'sini nakit koruyarak yeni alım yapılabileceğini, eğer 78.500 aşağı kırılırsa, kalan kısmın alımı için 74.500 - 72.400 seviyelerinin beklenmesinin doğru olacağı uyarılarını yapıyordum. Şu an 76.692 Cuma kapanış seviyesindeyiz. Yani 78.500 altındayız. Uzun süre öncesinde dikkat çektiğimiz tekniklere göre 74.500 - 72.400 seviyelerine inme riskimizin yüksek olduğu görüşündeyim. Peki bu ortamda eğer BIST bu dediğim alt seviyelere inerse, kalan % 50 nakit ile de alımlar yapılmalı mı? 

           Evet yeni soru bu olmalı! Teknik olarak konuşacaksak cevap evet, ama teknik ve siyasi içerikli konuşacaksak, tam emin değilim! Çünkü AKP kongresinden dediğim gibi şahin bir kadro oluşumu ortaya çıkar da, bu kadro kredi kurumları, TCMB, dış jeopolitik risklerde daha da şahin bir tutum takınırsa, not indirimi olup-olmayacağını görüp de bu kararı almak doğru olabilir. Aslında bir diğer kriter de, eğer AKP yönetiminde ciddi bir revize olursa, parti içinde ciddi olabilecek bir muhalefet tepkisi görüp, görmeyeceğimiz de önemli olacaktır. 2015 genel seçimleri olacağı için, AKP içi bir karışıklık halinde, tedirginlikler çok daha fazla artar. Böyle bir ortamı sermaye piyasaları çok sevmez. 

          Peki o zaman bu durumda ne yapılmalı? Vallaha ne diyebilirim? Ben olası riskleri sıraladım. Kararı sizler vereceksiniz. Eğer endeks 74.500 - 72.400 aralığını görecek olursa, isterseniz mevcut % 50 nakitin yarısı ile yeni bir alım daha yapıp, kalan kısmı her şekilde nakit tutmak tercih edilebilir. İç belirsizliklerin yüksek olduğu böyle ortamlarda full hissede bulunmak doğru bir davranış değildir. Umarım en doğru kararı alırsınız. 

         Jackson Hole Toplantısı Var.
         21 Ağustos tarihinde FED'in balık tutmaya meraklı başkanları Jackson H.'da toplanacaklar. 31/07/2014 tarihinde ''Ağustos Çok Kritik Bir Ay Olacak!'' başlıklı beklenti yazımda, bu toplantıda 12 FED başkanından en önemlisi ve kadın olan J.Yellen'in faiz konusunda ne diyeceği çok önemli olacak demiştim. Gözler bu tarihte Yellen'in açıklamalarında olacak. Ben Türkiye için asıl önemli gelişmenin Jackson H. toplantısından ziyade 27 Ağutos AKP kongresi olacağı görüşündeyim. 

          Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 15.08.2014
    08:26

    Günaydın Arkadaşlar, Saat 06:45'te uyandım. Kızım Buse erken kalkıp denize girmek için saatini o vakte kurmuş. Ben kalkmış oldum. Eşim de kalkınca birlikte güzel bir Türk kahvesi içtik. Sabah denizini açtık. Sabah ve gece denize girmeyi çok severim. Gerçekten çok keyifli oluyor. Denememi... Devamı »

  • 14.08.2014
    08:43

    ABD'de kötü veri iyi piyasa alışkanlıkları perakende sonuçları ile geri geldi. Bugün 12:00'de AB için büyüme verisi gelecek. Aynı şekilde Almanya'nın da büyümesi açıklanacak. Bizi ilgilendirecek bir açıklama da, bu sabah açıklanacak olan Haziran ödemeler dengesi rakamları olacak. Saat 10:00'da Hazir... Devamı »

  • 13.08.2014
    08:49

    Bence arka arkaya gelen kredi derecelendirme kurumları uyarılarının hepsi, siyasi olarak yapılıyor. 27 Ağustos tarihinde yapılacak olağanüstü AKP kongresinden çıkacak AKP'nin yeni kadrolarının, onlar için de yeni AKP'nin başlangıcı olmasından korktuklarını düşünüyorum! Çünkü ben de bundan çekiniyoru... Devamı »

  • 12.08.2014
    08:59

    Başbakan Erdoğan'ın 12'nci cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra, AKP'nin yeni genel başkanı, yeni başbakan, yeni ekonomiden sorumlu bakan, belki yeni dış işleri bakanı(Davutoğlu başbakan olursa), yeni maliye bakanı kim olacak, AKP'nin üst yönetimi nasıl şekillenecek belirsizlikleri nedeniyle düş... Devamı »

  • 11.08.2014
    15:49

    Moody's Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıl % 2,5 ve % 3 aralığında büyümesini beklediklerini açıkladı. Cuma günü Türkiye raporunu açıklamayan Moody's seçim sonrası mı açıklama yapar derken, Fith'den uyarı geldi. Fitch, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmış olmasına ra... Devamı »