Yeni AKP Kadroları Piyasaları Bozar Mı?

15.08.2014 08:26
  •  A 

           Günaydın Arkadaşlar,
           Saat 06:45'te uyandım. Kızım Buse erken kalkıp denize girmek için saatini o vakte kurmuş. Ben kalkmış oldum. Eşim de kalkınca birlikte güzel bir Türk kahvesi içtik. Sabah denizini açtık. Sabah ve gece denize girmeyi çok severim. Gerçekten çok keyifli oluyor. Denememiş olanlara tavsiye ederim. 

           Özel Bir Pragraf!
           Hatırlarsanız, Haziran ayında Datça Palamutbükü'ne geldiğimizde, emekli olup Palamutbükü'ne yerleşmiş olan bir üye arkadaşımızla karşılaştığımızdan bahsetmiştim. Hatta bize pohaça yapmak istemiş ama rahatsız etmekten çekindiği için yapmamış. Ben de bunu duyunca ''Ah ah ah, hiç olur mu çok memnun olurdum, pohaçayı çok severim'' demiştim. Dün sabah deniz kenarındaki çardak altında ekranı açarken, büyük ve derin bir kayık tabağın içi yeni yapılmış, miss gibi kokan pohaçalarla dolu olarak arkadaşımız geldi. Sağ olsun, kahvaltımızı yapmadan yetiştirmek istediği için eminim benden de erken güne başlamıştır diye düşünüyorum. Elerine sağlık diyorum. Peynirli, dere otlu nefis pohaçalar yedik. Yedik diyorum, bu seferki kafilemiz büyüklü-küçüklü 14 kişi. Hepimize fazlası ile yetti.
            Dikkat ederseniz, bir süredir isimlerinizle hitap etmiyorum. Bir kaç kez isimlerinin gözükmesini istemeyen akadaşlarımızdan bu yönde uyarılar aldım. Soru cevap kısımlarındaki gizlemeleri bu nedenle yaptık. Hatta, bu gizlemeye rağmen, sorularınıza verdiğim cevaplarda isimleri kullandığım için, bunu da yapmamam için ricalar aldım. Hiç tarzım olmamasına rağmen, sırf sizlerin ricasına anlayış göstermek için bir süredir isim kullanmıyorum. Benim özellikle kişilere hitapta çok titiz olduğumuz bilirsiniz, umarım sizler de beni anlayışla karşılarsınız. İsimlerinizle hitap etmediğim için sizlerden özür dilerim.

            Piyasalara Dönersek; 
            Devamlı tekrarlıyorum, BIST şimdilik bir düzeltme yapıyor. Ama AKP'nin 27 Ağustos'ta yapacağı kongre sonrası oluşacak yeni AKP üst kadroları nedeniyle ekonomi yönetiminde ve yenilenebilecek ekonomi yönetiminin yeni ekonomi anlayışında tereddütler ve belirsizlikler var. Bu nedenle bu tarih önem kazanmış durumda. En çok merak edilen de, ekonomik kadrolar yenilenecek mi, yeni kadroların faiz indirim baskıları sürecek mi? Asıl merak edilen bu. Yoksa, özellikle AKP hükümetlerinin en başından beri görevde olan ve özellikle yabancılar tarafından çok güven duyulan Ali Babacan'ın yeni kadroda, kabinede bulunup -bulunmamasına göre piyasalar bozulmaz. Olası ekonomik kararlara ve faiz tutumuna göre piyasalar şekillenecek. Asıl korku, oluşabilecek yeni ekonomi kadrolarının, enflasyonun yükelme sinyallerine rağmen, faizleri indirme yönünde davranmasıdır. Eğer bu yapılır ve ekstra (0,50 üzerinde) faiz indirimleri yapılırsa, not indirimlerini görme korkularına sahibiz. Ekstra faiz baskısı oluşursa bu risk görmezden gelinmeyecek kadar ciddidir. 

             Ayrıca, biz muhalefet deyince hep diğer partileri düşünüyoruz. AKP kongresinde ve sonrasında parti içi muhalefetin olup-olmadığı ve parti içinde kongre sonrası ayrışmalar olursa, bu muhalefetin tavrı da çok önemli bir belirsizlik nedeni. İşte piyasalar bu belirsizliklerden korktuğu için rahatlayamıyor. Gün içinde gördüğümüz  alımlarla yükselen endeks, sonra yeniden eksiye dönebiliyor. Bir süre daha bu durumun sürmesini bekliyorum.

            ISİD Sorununa Yaklaşım Ciddileşti!
            En başta, bu sorun Irak hükümetine ve Kuzey Irak Kürt yönetimine bırakılmıştı. ISİD'in birçok bölgeyi ele geçirmesi ve Kürtlerle Irak yönetiminin ISİD sorununu bertaraf edemeyeceği görülünce, ABD devreye girdi. ABD'nin ISİD'e müdahalesi başladı. İngiliz uçakları da bölgeye geldi. ISİD'e müdahale daha da artacak ve bu sorun sadece Irak ve Irak Kürtlerine bırakılmayacak gibi gözüküyor ki, bu sorunun derinleşmeden çözülmesi için olumlu bir gelişmedir. Bizim için ise, vatandaşlarımızın halen ISİD'in elinde esir bulunmasından ötürü ekstra riskler sürmektedir. Umarım en kısa zamanda vatandaşlarımız özgürlüklerini kazanırlar. 

          Rusya - Ukrayna,
          Bu konuda da Putin'in açıklamaları sonrası durulma yaşanabilir. Ekstra gelişmeler beklenseydi, özellikle petrolde ciddi yükelişler yaşanırdı. Öyle olmadığını, kısmi bir yükseliş sonrasında petrolde düşüş olduğunu görüyoruz.   

          BIST İçin Teknik Riskleri Biliyorsunuz!
         
Bana göre ekonomik risklerimizden daha çok, yukarıda da belirttiğim siyasi belirsizliklerimiz nedeniyle BIST negatif ayrışma yaşıyor. 78.500 altında kalındığı takdirde, önceki beklenti yazılarımda da belirttiğim alt endeks seviyelerine düşme riskini taşıyoruz. Bu nedenle kararlarımızda sabırlı olmayı ve alım kararı almaya kalkarsak, olası negatif riskler nedeniyle % 50 nakit disiplininden taviz vermemeyi ön planda tutmalıyız. Bugün güne alımlarla başlanmasını bekliyorum. Ama sonunda yine eksiye dönülür mü bilemiyorum. 

           Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
          

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 14.08.2014
    08:43

    ABD'de kötü veri iyi piyasa alışkanlıkları perakende sonuçları ile geri geldi. Bugün 12:00'de AB için büyüme verisi gelecek. Aynı şekilde Almanya'nın da büyümesi açıklanacak. Bizi ilgilendirecek bir açıklama da, bu sabah açıklanacak olan Haziran ödemeler dengesi rakamları olacak. Saat 10:00'da Hazir... Devamı »

  • 13.08.2014
    08:49

    Bence arka arkaya gelen kredi derecelendirme kurumları uyarılarının hepsi, siyasi olarak yapılıyor. 27 Ağustos tarihinde yapılacak olağanüstü AKP kongresinden çıkacak AKP'nin yeni kadrolarının, onlar için de yeni AKP'nin başlangıcı olmasından korktuklarını düşünüyorum! Çünkü ben de bundan çekiniyoru... Devamı »

  • 12.08.2014
    08:59

    Başbakan Erdoğan'ın 12'nci cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra, AKP'nin yeni genel başkanı, yeni başbakan, yeni ekonomiden sorumlu bakan, belki yeni dış işleri bakanı(Davutoğlu başbakan olursa), yeni maliye bakanı kim olacak, AKP'nin üst yönetimi nasıl şekillenecek belirsizlikleri nedeniyle düş... Devamı »

  • 11.08.2014
    15:49

    Moody's Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıl % 2,5 ve % 3 aralığında büyümesini beklediklerini açıkladı. Cuma günü Türkiye raporunu açıklamayan Moody's seçim sonrası mı açıklama yapar derken, Fith'den uyarı geldi. Fitch, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmış olmasına ra... Devamı »

  • 10.08.2014
    16:19

    Moody's'ten Cuma beklediğimiz Türkiye raporu halen açıklanmadı. Moody's Cuma akşamı yaptığı kısa açıklamada bunun bir rapor olmadığını, önceden açıklanmış tarihlerin kesin olmayabileceğini söyledi. İyi de peki sonuç ne? Vallaha ben de anlamadım! Şimdi kafalar karışmış durumda. Moody's olu... Devamı »