BIST Dış Borsalara Uyabilecek Mi?

19.08.2014 08:55
  •  A 

         Nasdaq son on dört yılın rekorunu kırmış durumda. DOW, SP500, DAX ve bir çok gelişmekte olan ülke borsalarında önemli dönüşler ve ciddi yükselişler var. Bu borsalarda da geçtiğimiz haftanın başına kadar bir düzeltme yaşamıştık. Ama merkez bankalarının piyasayı desteklemeyi sürdüreceği beklentileri, ABD'nin ISİD sorununa müdahale etmesi gibi pozitif etkilerle yeniden yükselişe geçmiş durumdalar. 

          85.000 endeks seviyesinden çeşitli nedenlerle düzeltme yapan BIST aynı geri dönüşü yapabilecek mi? Dünkü tepki alımlarına ve bugünkü teknik görüntülere bakınca, güne yükselişle başlanması ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Ancak BIST'in yükselişinin daha kalıcı olabilmesi için öncelikle 78.500 ve sonrasında da 80.500 seviyelerini geçmesi ve bu seviyelerin üzerinde kalabilmesi önemli. En azından 78.500'e doğru bir alım görebiliriz ama üzerinde kalmakta zorlanabilir. Çünkü BIST'in düzeltmesinin nedeni sadece teknik gereklerle olmadı. Siyasi belirsizliklerin de bunda etkisi olduğu düşüncesindeyim. Siyasi belirsizlikler derken, en önemlisinin yeni AKP kabinesi ve ekonomi yönetimi olduğunu söyleyebilirim. Bu konulardaki belirsizlik kalktığı anda, özellikle yeni ekonomi kadrolarına ve tutumlarına göre kalıcı bir yükselişe de dönebiliriz, daha sıkıntılı günler de yaşayabiliriz. 

          Şimdilik bu belirsizlik bitene dek, daha kontrollü ve sınırlı bir yükseliş yaşanmasını bekliyorum. Dışarıda bu denli bir toparlanma varken, tamamen kayıtsız kalamayız. Yeni AKP kabinesi oluşurken, piyasaları bozmayacak bir ekonomi ekibi ve söylemlerini görmeyi diliyorum. Çünkü norrmalde yaz ayları biterken, yavaş yavaş tatillerinden dönenlerin piyasalara dönmesi ile, yeniden borsaların yükseldiklerini görürdük. Umarım BIST için de yeniden yükselişlerin başlayacağı dönemi kaçırmayız. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 18.08.2014
    09:00

    27 Ağustos AKP olağan üstü kongresi öncesinde özellikle ekonomi kadrolarında değişiklik olmayacağı yönünde bir mesaj görülmezse, negatif ayrışmamız devam edecek diye düşünüyorum! Çünkü resmi açıklamalar 27 Ağustos sonrasında netleşecek olsa da, internete düşen haberlere göre ekonomi kadrolarında, ha... Devamı »

  • 15.08.2014
    08:26

    Günaydın Arkadaşlar, Saat 06:45'te uyandım. Kızım Buse erken kalkıp denize girmek için saatini o vakte kurmuş. Ben kalkmış oldum. Eşim de kalkınca birlikte güzel bir Türk kahvesi içtik. Sabah denizini açtık. Sabah ve gece denize girmeyi çok severim. Gerçekten çok keyifli oluyor. Denememi... Devamı »

  • 14.08.2014
    08:43

    ABD'de kötü veri iyi piyasa alışkanlıkları perakende sonuçları ile geri geldi. Bugün 12:00'de AB için büyüme verisi gelecek. Aynı şekilde Almanya'nın da büyümesi açıklanacak. Bizi ilgilendirecek bir açıklama da, bu sabah açıklanacak olan Haziran ödemeler dengesi rakamları olacak. Saat 10:00'da Hazir... Devamı »

  • 13.08.2014
    08:49

    Bence arka arkaya gelen kredi derecelendirme kurumları uyarılarının hepsi, siyasi olarak yapılıyor. 27 Ağustos tarihinde yapılacak olağanüstü AKP kongresinden çıkacak AKP'nin yeni kadrolarının, onlar için de yeni AKP'nin başlangıcı olmasından korktuklarını düşünüyorum! Çünkü ben de bundan çekiniyoru... Devamı »

  • 12.08.2014
    08:59

    Başbakan Erdoğan'ın 12'nci cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra, AKP'nin yeni genel başkanı, yeni başbakan, yeni ekonomiden sorumlu bakan, belki yeni dış işleri bakanı(Davutoğlu başbakan olursa), yeni maliye bakanı kim olacak, AKP'nin üst yönetimi nasıl şekillenecek belirsizlikleri nedeniyle düş... Devamı »