Yüksek Tansiyon Zararlıdır!

12.03.2014 09:25
  •  A 

      Maalesef Türkiye Gezi Parkı olayları öncesinde başlayan gündemlerin ve olayların yarattığı yüksek tansiyondan kurtulamıyor. Dün de henüz daha çocuk denebilecek, küçük bir genç, bir annenin kuzusu, bir babanın gelecek için gururu ve göz bebeği olan oğlunu kaybettik. Bu küçük evladın ölümüne herkesin üzülmesi lazım. Hepimizin evladı var. Bunlar onların başına da gelebilir. Empati yapın bakalım böyle bir durum sizin de evinize sönmeyecek bir ateş düşürmez miydi?

      Peki değer mi? Yaşanan tepkilere müdahalenin sertliği nedeniyle, ekmek almaya giden bir çocuğun başına gaz bombası çarparak ölmesi, sırf evi-iş yeri protesto gruplarının toplandığı bölgede olduğu için, işinden evine-evinden işine giderken tesadüfi bu protesto eylemlerinin tarafları arasında kalanların benzer riskleri yaşaması, tasadüfi olmasa da gerçekten protestolara katıldığı için insanların benzer şekildeki müdahalelerde gözünü, hayatını kaybetmesine değer mi?

     Demokratik ülkelerde, alınan kararları ve uygulamaları beğenmeyenlerin protestoları bir haktır. Sadece bu pretosto hakkını, yasal çerçevesinde ve kimseye zarar vermeden yapmak gerekir. Ama velev ki eylemler taşkınlığa dönüştü. Kime ne olursa olsun şeklinde müdahale etmek doğru mudur? Meydanlarda onlarca mobese kamerası var. Olaylar biter, sonra suça karıştığı tespit edilenlere bu görüntülerden de gereken müeyyideleri uygulayabilirsiniz. Olaylar esnasında zarar gören malın telafisi her zaman mümkündür. Ama kaybedilen canların telafisi olmaz.

     Dün aranızda yoktum. 48 yaşında olan 37 yıllık bir arkadaşım, hiç bir sağlık sorunu yokken, Pazartesi akşamı evinde otururken tık diye kalp krizi nedeniyle vefat etmiş. Bir dostumu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadım. Berkin Elvan'a, kaybettiğim sevgili arkadaşıma ve hepinizin varsa benzer kayıplarına Allah'tan rahmet diliyorum. Allah hepsinin taksiratlarını affetsin. Mekanları cennet olsun. 

     Berkin Elvan'ın cenaze töreni bugün yapılacak. Olabilecek tepkiler nedeniyle negatif tepkilerin yaşanabileceği bir gün yaşayabiliriz. 

     Dış Olumsuz Gelişmeler!
     Bugün AP Türkiye Raporu oylanacak. Sert uyarıların olduğu bir rapor görebiliriz.

     Hafta sonu  Kırım oylaması var. Sonucu ne gibi gerilimler yaratır göreceğiz. 

     Çin'de kredilere teminat olarak kullanılan bakır kontratlarında çözülmeler, fiyatlarda da düşüşler yaşanıyor. Bu nedenle bir şirketin teminat riskleri nedeniyle batmasına izin verildi. Bu durum benzer şekilde emtiaların düşmesine ve özellikle bakır kontratlarının kredi teminat risklerinin artmasına neden olabilir. Bu konunun fazla büyümeden, hükümetler tarafından destek verilerek çözülmesi lazım. Yoksa yeni bir kriz dalgası piyasaları ciddi yaralayabilir. 

     Cari Denge Rakamları gelecek.
     Cari denge rakamlarında düşüşlerin görülmesi bekleniyor. Bu olumlu etki yaratabilecek bir beklenti. Ama beklenti gibi olursa, diğer saydığım risklerin olumsuzluklarını bertaraf edebilir mi bilemiyorum.

     BIST'in destek seviyeleri ve kırılması halindeki riskleri İkili dip başlıklı yazılarımda belirtmiştim. Eğer ikili dip destekleri kırılmaz diye düşünüyorsanız, yaşanacak düşüşlerde alım yapmak doğru olur. Ama bu karar teknik olarak alınıyorsa, destekler kırıldığı takdirde de alınanların geri verilmesinin doğru olacağını bilmek lazım. Benim görüşüm ne derseniz? İnanın birşey diyemiyorum. İçinde bulunduğumuz gündemler ve ay sonu yaşanacak seçim belirsizliklerini de göz önüne alınca, sadece teknik olarak ihtimalleri yazmayı uygun buluyorum. Bu ortamda herkes kendi risklerine kendisi karar vermelidir. 

      Ancak tekrar uyarıyorum; yüksek tansiyon herkes için zararlıdır. Bu nedenle en kısa zamanda düşürülmelidir. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 10.03.2014
    21:44

    Değerli Arkadaşlar, Pazartesi akşam saatlerinde okul arkadaşlarımdan birini kalp krizi sonucu kaybettik. Yarın cenazesi için şehir dışında olacağımdan aranızda olmayacağım. Allah hepinize sağlık ve sıhhat versin. En azından çocuklarımız kendi ayakları üstüne basana dek, bizleri başlarından eksi... Devamı »

  • 10.03.2014
    08:50

    Cuma günü ABD'den gelen tarım dışı istihdam rakamlarının soğuk kış şartlarına rağmen beklentilerin üstünde gelmesi, FED'in tahvil alımı azaltımına ara vermeden devam edeceği korkusu yarattı. ABD'den gelen soğuk kış haberleri nedeniyle, tarım dışı istihdam verilerinde düşük değerler gelmesi beklentis... Devamı »

  • 07.03.2014
    09:15

    28 Şubat tarihli ''Gap'ler Kapanabilir Mi?'' başlıklı yazımda, borsa dışı gelişmelerle ani oluşan düşüşle ortaya çıkan bir gap boşluğuna dikkat çekmiş ve bu gap'in kapanmasını beklediğimi yazamıştım. Dün yaşanan yükselişte BIST 64.174'ü gördü. Bana göre dikkat çektiğim gap teknik olarak kapanmıştır.... Devamı »

  • 06.03.2014
    09:13

    14:00'te İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. 14:45'te Avrupa Merkez Bankası'nın kararını ve 15:30'da ECB başkanı Draghi'nin açıklamalarını duyacağız. ECB'de artık faiz denebilecek bir faiz kalmamış, bu nedenle faiz indirimi beklemiyorum ama yapsa da, bir mana taşıyacağını düşünmüyoru... Devamı »

  • 05.03.2014
    09:18

    Kaba bir tarifle gap; bir önceki kapanış fiyatı ile, bir sonraki açılış fiyatı arasında arada yaşanan ani bir gelişme nedeniyle fiyat boşlukları oluşmasıdır. Teknik olarak bu boşlukların sonraki dönemde kapanacağı beklenir. Bu beklenti günler ya da aylar sonra da olabilir. Ancak kesin bir kural olma... Devamı »