64.185 GAP'i Kapandı!

07.03.2014 09:15
  •  A 

     28 Şubat tarihli ''Gap'ler Kapanabilir Mi?'' başlıklı yazımda, borsa dışı gelişmelerle ani oluşan düşüşle ortaya çıkan bir gap boşluğuna dikkat çekmiş ve bu gap'in kapanmasını beklediğimi yazamıştım. Dün yaşanan yükselişte BIST 64.174'ü gördü. Bana göre dikkat çektiğim gap teknik olarak kapanmıştır. Endeks için oluşan bir gap'te 11 puanlık bir fark önemsizdir. Kısacası o tarihte yukarıda kalan bu gap'in kapanması beklentim gerçekleşmiştir diyebiliriz. Muhtemelen dün eksik kalan bu fark da, bugün fazlası ile kapanacaktır.

     Yeni Bir İkili Dip Var Mı?
     Hemen uyarayım; teknik bir görüntüye ikili dip diyebilmek için, iki tane bir birine yakın seviyelerde diplerin görülmesi yeterli olmaz. İkili dip denebilecek teknik görüntünün dirençlerinin kırılması halinde bu grafiğe ikili dip denebilir. Bu yüzden ikili dip demek için geçilmesi gereken dirençler geçilmeden ikili dip ifadeleri yanlış olur!

      Ocak sonu ile bu hafta yaşanan düşüşlerde bir birine çok yakın destek seviyelerinden döndük. Bu yeni bir ikili dip grafiğinin alt destek dönüşü olabilir. Ancak görüntüye tam olarak ikili dip diyebilmemiz için, 65.632 - 65.915 civarındaki direncin yukarı kırılması  gereklidir. Denense de, şimdilik bu direncin geçilmesini beklemiyorum. Ancak eğer bir şekilde geçilirse, 67.300 - 68.500 - 69.880 seviyelerine doğru bir yükseliş yaşanabilir. Ara dirençleri kademeli olarak özellikle belirttim, çünkü içinde bulunduğumuz ortamda bahsettiğim ara dirençlerin her birinde realizeler gelebilir. Ancak ben daha yukarıdaki dirençleri hedefleyebilmek için, öncelikle 65.632-65.915 seviyelerinde bulunan ikili dip dirençlerinin geçilmesinin kriter olacağı konusunda dikkat çekmek istiyorum. Kişiselolarak da şimdilik bu seviyenin kırılmasını beklemiyorum. 

      Tarım Dışı İstihdam
       ABD tarım dışı istihdam verisi gelecek. Sert kış nedeniyle rakamlar biraz olumsuz gelebilir. Ama ben ABD'nin ekonomik toparlanmasının süreceğine ve tahvil alımını azaltımını sürdüreceklerine inanıyorum. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 06.03.2014
    09:13

    14:00'te İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. 14:45'te Avrupa Merkez Bankası'nın kararını ve 15:30'da ECB başkanı Draghi'nin açıklamalarını duyacağız. ECB'de artık faiz denebilecek bir faiz kalmamış, bu nedenle faiz indirimi beklemiyorum ama yapsa da, bir mana taşıyacağını düşünmüyoru... Devamı »

  • 05.03.2014
    09:18

    Kaba bir tarifle gap; bir önceki kapanış fiyatı ile, bir sonraki açılış fiyatı arasında arada yaşanan ani bir gelişme nedeniyle fiyat boşlukları oluşmasıdır. Teknik olarak bu boşlukların sonraki dönemde kapanacağı beklenir. Bu beklenti günler ya da aylar sonra da olabilir. Ancak kesin bir kural olma... Devamı »

  • 04.03.2014
    08:40

    Sabah saatlerinde Kremlin Sözcüsü, Putin'in tatbikattaki birliklerine üslerinize geri dönün emri verdiğini açıkladı. Bu açıklamanın yansımaları olarak, altın ve petrol fiyatlarında düşüşler yaşanmaya başladı. Beklenmeyen bir anda ortaya çıkan Ukrayna krizi ile ilgili NATO bugün, AB de Per... Devamı »

  • 03.03.2014
    09:14

    Mevsimlerden baharın ilk ayına girdik. Umarım Mart'ın sonunda yapılacak seçimler ülkemiz için gerçekten bir baharı müjdeler. Tam bahara girdik derken kışı görmemeyi dilerim. Ukrayna Krizi ile Mart'a Başlıyoruz! Rusya'nın Kırım'ı işgal hazırlığı piyasaları germiş durumda. AB, NATO ve A... Devamı »

  • 28.02.2014
    09:02

    Salı günü ses kayıtları nedeniyle gap'ler oluşarak güne başlayan BIST ve bir çok hisse fiyatlarında çok kritik seviyelerdeyiz. İkili dip desteği olarak ifade ettiğimiz seviyeler civarına indik ve kısmen yukarı tepki yaşadık. Bugün ve Pazartesi çok önemli olacaktır. Eğer bu iki gün içinde BIST için b... Devamı »