Kritik Mart Başlıyor!

03.03.2014 09:14
  •  A 

     Mevsimlerden baharın ilk ayına girdik. Umarım Mart'ın sonunda yapılacak seçimler ülkemiz için gerçekten bir baharı müjdeler. Tam bahara girdik derken kışı görmemeyi dilerim. 

     Ukrayna Krizi ile Mart'a Başlıyoruz!
     Rusya'nın Kırım'ı işgal hazırlığı piyasaları germiş durumda. AB, NATO ve ABD Rusya'nın işgal düşüncesine karşı uyarılar yapıyor. Türkiye olarak zaten yeterince sıkıntımız varken, bir de dünya için gerilim yaratacak bu konu ile Mart ayına giriyor olmak pek iyi olmadı. 

      Ukrayna'da tüm erkekler askere çağrıldı. Bölgede bir silahlı savaş ya da çatışma olur mu, olursa boyutu bir süre için piyasaları gerecektir. Bugün Rusya Merkez Bankası faizleri % 5,5'tan % 7'ye yükseltti. Faizi düşürmeyen merkez bankası başkanını değiştirmiş olan Putin'e rağmen bu faiz artışı beklenmeyen bir gelişme oldu. 

      Enflasyon Verisi Açıklanacak!
      Geçen ay yaşanan ÜFE artışlarının yansımalarını bu ay TÜFE verilerinde görebiliriz. Enflasyonumuzun bir kaç ay oynak olması gayet normal olacaktır. Mart seçimleri sonrasında gelecek veriler daha önemli olacaktır.

      ABD Tarım dışı İstihdam Verisi Gelecek.
      Cuma günü tüm dünya piyasaları için önemli olacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Tahvil azaltımı programının devamı için bu veriler önemli olacaktır. Ben tahvil alımı azaltımının süreceğini düşünüyorum.

      BIST Düşüşle Açılacaktır!
      Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle haftaya önemli bir düşüşle başlarız, devamını ise Ukrayna krizinin boyutu belirler diye düşünüyorum.

      Hepinize iyi bir bahar ve iyi bir hafta dilerim.  
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 28.02.2014
    09:02

    Salı günü ses kayıtları nedeniyle gap'ler oluşarak güne başlayan BIST ve bir çok hisse fiyatlarında çok kritik seviyelerdeyiz. İkili dip desteği olarak ifade ettiğimiz seviyeler civarına indik ve kısmen yukarı tepki yaşadık. Bugün ve Pazartesi çok önemli olacaktır. Eğer bu iki gün içinde BIST için b... Devamı »

  • 27.02.2014
    09:12

    Ortaya atılan iddialar gerçek değilse, bu ya da altına düşecek fiyatlar yeniden yukarı çıkacaktır. Ancak iddialar gerçek ve devamı gelerek iktidarın düşmesine neden olursa, bu fiyatlar ucuz da olsa, göreceli olarak ortaya çıkacak gelişmelerin riskleri nedeniyle daha düşebilir. Olası riskle... Devamı »

  • 26.02.2014
    09:03

    Kapanır mı, ya da kısa sürede kapanır mı bilemiyorum ama, dün çıkan ses kayıtları nedeniyle BIST gap oluşturarak güne başladı. Pazartesi 64.185 kapanmış iken, Salı günü en yüksek 62.639 seviyesi görülebildi. Dolayısı ile teknik olarak önümüzdeki seans ya da günlerde kapatmasını bekleyeceğimiz gap bo... Devamı »

  • 25.02.2014
    09:06

    Evet 30 Mart bir an önce gelsin de, seçim sandıkları kurulsun, kim oy kaybetmiş, kim kazanmış, İktidar oylarını korumuş mu, artırmış mı, yoksa düşürmüş mü ortaya çıksın. Çıksın ki, biz de bilelim erken seçim mi olacak, iktidar mı düşecek, yoksa iktidarın oylarını koruduğu hatta arttırdığı görülecek ... Devamı »

  • 24.02.2014
    08:58

    Geçen hafta paylaştığım düşüncemi koruyorum. Yıl sonu bilanço dönemi, temettü ve sermaye artış beklentileri ya da açıklamaları nedeniyle tümden BIST değil de, hisse bazlı hareketleri takip etmenin daha doğru olacağı bir dönem içinde olduğumuz görüşündeyim. Ancak Mart seçimleri nedeniyle de, krediden... Devamı »