Putin'den Birliklerine Geri Dön Emri!

04.03.2014 08:40
  •  A 

       Sabah saatlerinde Kremlin Sözcüsü, Putin'in tatbikattaki birliklerine üslerinize geri dönün emri verdiğini açıkladı. Bu açıklamanın yansımaları olarak, altın ve petrol fiyatlarında düşüşler yaşanmaya başladı. 

       Beklenmeyen bir anda ortaya çıkan Ukrayna krizi ile ilgili NATO bugün, AB de Perşembe günü acil toplanma kararı aldı. Rusya da, BM Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı. Ancak Putin'in son emri nedeniyle, ortam durulabilir. Ben Ukrayna konusunun ciddi bir savaşa dönüşmesini beklemem. Rusya ve Avrupa'nın karşılıklı olarak ciddi boyutta enerji bağımlılıkları varken, Ukrayna krizini büyütmeyeceklerdir. Ayrıca bu kriz hem AB açısından, hem ABD açısından ve hem de Rusya açısından bu tip bir krizde Türkiye'nin bölgedeki önemini hatırlatabilir. Büyümesini beklemediğim bu kriz Türkiye'ye yarayabilir. 

      Ukrayna krizi nedeniyle Mart ayına ve haftaya düşüşle başlamıştık. Putin'in açıklamaları sonrası BIST'te hızlı bir kayıp telafisi bekliyorum. Aynı şekilde, bu tip kriz dönemlerinin yatırım araçları olan petrol, altın ve dövizde de düşüşlerin olacağını düşünüyorum. Temettü, ortaklık, genel kurul davetleri nedeniyle hisse bazlı ayrışmalar yaşanacaktır. 

      Cuma günü ABD tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. Dün açıklanan bazı ABD verilerine bakınca, sert kış şartlarına rağmen ABD'de büyümenin sürdüğünü gösteriyor. Kısacası FED'in tahvil alımını azaltma kararları da sürecektir. Bu ise bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için bir handikaptır.

       Teknik beklentilerimi Destek-Direnç Tablomuzdan takip edebilirsiniz. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 03.03.2014
    09:14

    Mevsimlerden baharın ilk ayına girdik. Umarım Mart'ın sonunda yapılacak seçimler ülkemiz için gerçekten bir baharı müjdeler. Tam bahara girdik derken kışı görmemeyi dilerim. Ukrayna Krizi ile Mart'a Başlıyoruz! Rusya'nın Kırım'ı işgal hazırlığı piyasaları germiş durumda. AB, NATO ve A... Devamı »

  • 28.02.2014
    09:02

    Salı günü ses kayıtları nedeniyle gap'ler oluşarak güne başlayan BIST ve bir çok hisse fiyatlarında çok kritik seviyelerdeyiz. İkili dip desteği olarak ifade ettiğimiz seviyeler civarına indik ve kısmen yukarı tepki yaşadık. Bugün ve Pazartesi çok önemli olacaktır. Eğer bu iki gün içinde BIST için b... Devamı »

  • 27.02.2014
    09:12

    Ortaya atılan iddialar gerçek değilse, bu ya da altına düşecek fiyatlar yeniden yukarı çıkacaktır. Ancak iddialar gerçek ve devamı gelerek iktidarın düşmesine neden olursa, bu fiyatlar ucuz da olsa, göreceli olarak ortaya çıkacak gelişmelerin riskleri nedeniyle daha düşebilir. Olası riskle... Devamı »

  • 26.02.2014
    09:03

    Kapanır mı, ya da kısa sürede kapanır mı bilemiyorum ama, dün çıkan ses kayıtları nedeniyle BIST gap oluşturarak güne başladı. Pazartesi 64.185 kapanmış iken, Salı günü en yüksek 62.639 seviyesi görülebildi. Dolayısı ile teknik olarak önümüzdeki seans ya da günlerde kapatmasını bekleyeceğimiz gap bo... Devamı »

  • 25.02.2014
    09:06

    Evet 30 Mart bir an önce gelsin de, seçim sandıkları kurulsun, kim oy kaybetmiş, kim kazanmış, İktidar oylarını korumuş mu, artırmış mı, yoksa düşürmüş mü ortaya çıksın. Çıksın ki, biz de bilelim erken seçim mi olacak, iktidar mı düşecek, yoksa iktidarın oylarını koruduğu hatta arttırdığı görülecek ... Devamı »