Gap'ler Karıştı!

05.03.2014 09:18
  •  A 

      Kaba bir tarifle gap; bir önceki kapanış fiyatı ile, bir sonraki açılış fiyatı arasında arada yaşanan ani bir gelişme nedeniyle fiyat boşlukları oluşmasıdır. Teknik olarak bu boşlukların sonraki dönemde kapanacağı beklenir. Bu beklenti günler ya da aylar sonra da olabilir. Ancak kesin bir kural olmayıp, teknik bir beklentidir.

     Gap boşluğunun saptanmasında ekranlarda da bazı hatalar yapılıyor. Gap son kapanış fiyatı ile bir sonraki açılış fiyatı arasındaki önem arzeden boşluktur. 100-200 puanlık endeks boşlukları önemsizdir. 1-2 kademelik fiyat boşlukları da hisse için önemsizdir.  Bu oranların ne kadar üzerinde olursa, boşluklar o kadar önemli olur.

     Hatırlarsanız 25 Şubat tarihli yazımda gap kapanabilir demiştim. Bahsettiğim gap yükselişle kapanacaktı. Ancak o günden sonra yaşanan hem ülkemize has gelişmeler, hem de Ukrayna krizi nedeniyle aşağı ve yukarı yönlü iki gap daha oluştu. Bu nedenle 25 Şubat sonrası üç ayrı gap var. Yukarıda 64.185, aşağıda 61.189 olan gap boşlukları mevcut. Bu ortamda hangisi önce kapanır yaşayıp göreceğiz. 3 Mart açılışında oluşan diğer gap boşluğu ise, dün kapandı.

     Tabii bu gap'lerden çok daha önemli bir gap var. O da 31 Mayıs 2013 ile 3 Haziran 2013 tarihlerinde oluşan gap'lerdir. Asıl kapanması beklenen gap budur. Ancak şuanki siyasi ortamda seçimlerin sonuçlarına göre kapanma süresi hakkında fikrimiz olabilecektir.        
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 04.03.2014
    08:40

    Sabah saatlerinde Kremlin Sözcüsü, Putin'in tatbikattaki birliklerine üslerinize geri dönün emri verdiğini açıkladı. Bu açıklamanın yansımaları olarak, altın ve petrol fiyatlarında düşüşler yaşanmaya başladı. Beklenmeyen bir anda ortaya çıkan Ukrayna krizi ile ilgili NATO bugün, AB de Per... Devamı »

  • 03.03.2014
    09:14

    Mevsimlerden baharın ilk ayına girdik. Umarım Mart'ın sonunda yapılacak seçimler ülkemiz için gerçekten bir baharı müjdeler. Tam bahara girdik derken kışı görmemeyi dilerim. Ukrayna Krizi ile Mart'a Başlıyoruz! Rusya'nın Kırım'ı işgal hazırlığı piyasaları germiş durumda. AB, NATO ve A... Devamı »

  • 28.02.2014
    09:02

    Salı günü ses kayıtları nedeniyle gap'ler oluşarak güne başlayan BIST ve bir çok hisse fiyatlarında çok kritik seviyelerdeyiz. İkili dip desteği olarak ifade ettiğimiz seviyeler civarına indik ve kısmen yukarı tepki yaşadık. Bugün ve Pazartesi çok önemli olacaktır. Eğer bu iki gün içinde BIST için b... Devamı »

  • 27.02.2014
    09:12

    Ortaya atılan iddialar gerçek değilse, bu ya da altına düşecek fiyatlar yeniden yukarı çıkacaktır. Ancak iddialar gerçek ve devamı gelerek iktidarın düşmesine neden olursa, bu fiyatlar ucuz da olsa, göreceli olarak ortaya çıkacak gelişmelerin riskleri nedeniyle daha düşebilir. Olası riskle... Devamı »

  • 26.02.2014
    09:03

    Kapanır mı, ya da kısa sürede kapanır mı bilemiyorum ama, dün çıkan ses kayıtları nedeniyle BIST gap oluşturarak güne başladı. Pazartesi 64.185 kapanmış iken, Salı günü en yüksek 62.639 seviyesi görülebildi. Dolayısı ile teknik olarak önümüzdeki seans ya da günlerde kapatmasını bekleyeceğimiz gap bo... Devamı »